Přehledně v deseti bodech: Jaké budou následky zničení elektrárny Nová Kachovka

Martin Novák Martin Novák
6. 6. 2023 9:53
Ukrajinská vojenská rozvědka oznámila, že přehradu Nová Kachovka zničil v úterý výbuch ve strojovně. Vodní elektrárna je kompletně zdevastovaná. Jaké budou následky této exploze, shrnuje deník Aktuálně.cz v deseti bodech.
Poškozenou přehradou Nová Kachovka na Ukrajině protéká voda. | Video: Reuters

1) Kachovská vodní elektrárna je totálně zničena, oprava a obnovení provozu nejsou možné. Uvedla to ukrajinská státní společnost Ukrhidroenerho, která se o elektrárnu starala před ruskou okupací.

2) Zaplavení vodou hrozí zhruba osmdesáti městům a vesnicím, uvádí kancelář ukrajinského premiéra.

3) Evakuovat se musí minimálně 16 tisíc lidí.

4) Chersonská oblast na jihu Ukrajiny a Krymský poloostrov budou mít nedostatek pitné vody. Ukrajinský expert Ihor Pilipenko z Chersonské univerzity uvedl, že bez vody bude 400 tisíc lidí.

5) Voda více zaplaví místa na východním břehu řeky Dněpr, který okupují Rusové.

6) Pod vodou se zřejmě ocitnou i některé čtvrti města Cherson, které leží blízko Dněpru na západním břehu. Ty jsou ale většinou už delší dobu vylidněné kvůli ruskému ostřelování.

Nejhorší scénář po zničení Kachovské přehrady. Model ukazuje, kam by se voda dostala

Grafický model ukazující zaplavená města při odpálení Kachovské přehrady | Video: Youtube/Lars Wilderäng

7) Ukrajinské dráhy přešly na mimořádný režim a od poledne místního času začnou vypravovat z Chersonu evakuační vlaky. Voda by do města měla dorazit v úterý odpoledne.

8) Voda zaplaví také část obranných linií, které Rusové vybudovali na východním břehu Dněpru - zákopy a řady betonových zátarasů, známých jako dračí zuby. Zároveň ale v zaplavených místech nelze očekávat ukrajinský protiútok. Ve videu níže lze vidět, co podle odhadů švédských vědců bude zaplaveno.

Satelitní fotografie přehrady a elektrárny Nová Kachovka, pořízená před jejím zničením.
Satelitní fotografie přehrady a elektrárny Nová Kachovka, pořízená před jejím zničením. | Foto: Reuters

9) Ukrajinská protiofenziva, která podle mnoha náznaků a informací začala na přelomu soboty a neděle, se zřejmě soustředí dál na východ, v Doněcké a Záporožské oblasti.

10) Zatím není jasné, zda zničení přehrady způsobí kritickou situaci v Záporožské jaderné elektrárně. V chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě se totiž používá voda z Kachovské přehrady. Podle šéfky českého Úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové by však jaderná elektrárna neměla být v přímém nebezpečí. Ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která jaderné elektrárny provozuje, uvedla, že situace v Záporoží je nyní pod kontrolou.

Video: Rusové odpálili přehradu Nová Kachovka (6. 6. 2023)

Poničená přehrada Nová Kachovka. | Video: Aktuálně.cz(Twitter/Volodymyr Zelenskyj
 

Právě se děje

Další zprávy