"Kachovské moře" zadržovalo vody jako 25 Orlíků. Osmdesáti obcím hrozí záplavy

ČTK per ČTK, per
6. 6. 2023 10:06
Ukrajinská armáda v úterý brzy ráno informovala, že Kachovskou přehradu, která leží v okupované části jihu země, vyhodili Rusové do povětří. Invazní síly z činu následně obvinily Kyjev. Obrovské vodní dílo zadržovalo 25krát více vody než největší česká přehrada Orlík. Podle ukrajinské správy hrozí záplavy až v osmdesáti obcích.

Varování před útokem

O možném zničení Kachovské přehrady se spekulovalo už delší dobu. Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl už loni na konci října, že ruské síly se pravděpodobně pokusí přehradu vyhodit do vzduchu, čímž se budou snažit zakrýt své stažení z oblasti a zároveň zabránit ukrajinským silám, aby je pronásledovaly hlouběji do Ruskem okupované Chersonské oblasti.

ISW uvedl, že Rusko má "všechny důvody k tomu, aby se pokusilo poskytnout krytí svým ustupujícím silám, a navíc tak rozšířilo řeku Dněpr, kterou by ukrajinské síly musely překročit, aby mohly pokračovat v protiofenzivě". O zaminování přehrady a možném útoku na ni hovořil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

Právě se děje

Další zprávy