Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lipavský o Kachovce: Válečný zločin! Česko pošle mimořádnou pomoc 10 milionů

Aktualizováno -
6. června 2023
14:29
Autor: ČTK, swp - 
6. června 2023
10:35

Útok na ukrajinskou přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. V reakci na zničení přehrady to ve vyjádření pro ČTK uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo pak doplnilo, že podle dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám je útok válečným zločinem. Lipavský schválil vyčlenění mimořádné pomoci ve výši deset milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady. Další čeští politici a činitelé se shodli na tom, že Rusko spáchalo teroristický zločin a Rusko se musí za své činy zodpovídat.

Rusové podle Kyjeva zničili Kachovskou přehradu na okupovaném jihu Ukrajiny. Ruští představitelé z téhož obviňují ukrajinské jednotky. V oblastech ohrožených záplavami začala evakuace obyvatelstva. Kachovská vodní elektrárna byla zcela zničena a nebude možné uvést ji do původního stavu, uvedla dnes v prohlášení na sociální síti Telegram společnost Ukrhidroenerho.

„Rusko dále posouvá hranice své agrese. Útok na přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Tato brutalita bude odsouzena a potrestána,“ uvedl Lipavský.

V návaznosti na to schválil mimořádnou pomoc ve výši deseti milionů korun, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Daniel Drake. Jde podle něj o nejvyšší částku, kterou může resort schválit bez odsouhlasení vládou.

„Nejedná se přitom ani o první, ani poslední článek Ženevských úmluv, který Rusko na Ukrajině systematicky porušuje,“ stojí ve vyjádření Černínského paláce. 

„Dnešní ranní výbuchy, kterými ruská okupační vojska zničila většinu přehradní hráze nejnižšího stupně Dněperské vodní kaskády Nová Kachovka, způsobily povodňovou vlnu, která ohrožuje desetitisíce civilistů... Zničení přehrady znamená další humanitární, ekologickou a technologickou katastrofu, kterou na Ukrajinu přinesla ruská agrese - lidé ztrácí domovy a přístřeší, jsou ohroženy zdroje pitné i užitkové vody v Dněpropetrovské, Záporožské a Chersonské oblasti a na Krymu, znehodnocuje se zemědělská půda, Ukrajina ztrácí další energetický zdroj,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

„Barbarský teroristický stát"

„Rusko je barbarský, teroristický stát. Jenom takovému je úplně lhostejné utrpení civilních obyvatel,“ napsal na svém twitteru bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Bývalá kandidátka na prezidentku a ekonomka Danuše Nerudová konstatovala: „Rusko je teroristický stát.„

„Odsuzuji zničení přehrady na jihu Ukrajiny. Ruské jednotky vyhodily do povětří obrovskou Kachovskou přehradu. Útok považuji za zločin. Záplavy ohrožují desítky tisíc obyvatel, vodní elektrárna nebude dodávat elektřinu,“ vyjádřil se bývalý kandidát na prezidenta a senátor Pavel Fischer.

Politik Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) upozornil na důsledky, kterým Ukrajinci nyní budou muset čelit. „Dovolím si pár poznámek k dnešnímu vyhození přehrady Nová Kachovka. Tento teroristický čin rozhodně Ukrajince teď zpomalí. Ukrajinci se budou muset soustředit na záchranu lidí a věcí, což jim vezme část síly. Rusáci jsou ochotni ohrozit i chod Záporožské jaderné elektrárny, a způsobit tak katastrofu,„ uvedl na twitteru.

Ruský teroristický zločin odsoudila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). „Ruský režim je teroristický. Zničení Kachovské přehrady je jejich dalším zločinem a musí se zároveň stát jedním z bodů obžaloby Tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině. Prioritou je nyní humanitární pomoc postiženým civilistům,“ napsala Pekarová Adamová na twitteru.

„Barbaři. Vraždí, ničí, co nemůže být jejich, likvidují. Mají strach. Zbrzdí sice postup Ukrajiny, ale ničí přitom Krym. Jako by se už smířili s tím, že ho ztratí. A ztratí. Jiná cesta než návrat do původních hranic Ukrajiny není,„ vyjádřil se bývalý poslanec Jan Farský (STAN).

„Lidé, firmy, organizace a státy, spolupracující s Ruskem, musí nést za své kroky odpovědnost. Jsou spolupachateli barbarství namířeného proti naší civilizaci. Podporují zločiny, jsou hluší a slepí k nezměrnému utrpení Ukrajiny. Všechno vidí, nemohou se na nic vymluvit. Na NIC!“ okomentovala senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Podle senátora a neúspěšného kandidáta na prezidenta Marka Hilšera Rusko válku nakonec prohraje. „Ruská armáda armáda stupňuje teroristické metody. Zničení Kachovské přehrady je kruté a zbytečné, ruskou porážku to ale neodvrátí,„ uvedl.

Premiér Petr Fiala (ODS) také odsoudil ruskou agresi, Ukrajinu chce i nadále podporovat. „Útok na Kachovskou přehradu způsobil humanitární katastrofu, která se dotkne tisíců nevinných lidí. Ruská agrese na Ukrajině je ničím neospravedlnitelná, navíc způsobuje obrovské utrpení a tragédie. Toto je třeba zastavit. Jedinou cestou k míru je naše silná pomoc a podpora Ukrajině,“ tweetoval.

„Agresorovi se neustupuje"

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) chce Ukrajině také pomoci. „Odpálení hráze Kachovské přehrady na Ukrajině je odporný útok. Obrovské množství vody, které se teď valí z přehrady, znamená ohrožení pro obyvatele a jejich domovy a také ekologický problém. Přehrada je velkým zdrojem vody a klíčová je i energeticky. Jakmile bude znám rozsah katastrofy, je Česká republika připravena pomoci i v enviromentální oblasti,“ napsal Hladík na svém Twitteru.

„Útok na Kachovskou přehradu je neomluvitelný barbarský čin. Jde o další stupňování agrese proti civilistům. ČR nabídne Ukrajině humanitární pomoc,„ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

K solidaritě s Ukrajinou se připojil také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Útok na Kachovskou přehradu potvrzuje to, co nevidí jen slepý - když už nemůže Rusko Ukrajinu ovládnout vojensky, tak ji chce aspoň co nejvíc zdevastovat bez ohledu na životy civilistů. Agresorovi se neustupuje. Proto budeme Ukrajině pomáhat i nadále,“ uvedl ministr.

„Odpálení Kachovské přehrady a zaplavení ukrajinského území je dalším důkazem, že ruský režim je teroristický a jeho invazní armáda je bandou necivilizovaných nájezdníků. Za tyto zločiny se Putin a ostatní ve vedení Ruska musí zodpovídat před mezinárodním soudním tribunálem," tweetoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

9:27
Dnes

Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Dmytro Kuleby a bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis obdržel od české ministryně obrany Jany Černochové (ODS) vyznamenání. Informoval o tom na síti X. 

9:04
Dnes

Na jihovýchodní Ukrajině zahynul v pátek válečný reportér ruského listu Izvestija Semjon Jeremin. List o tom informoval na telegramu. Podle něj zemřel 42letý novinář na následky zranění, která utrpěl při útoku ukrajinského dronu. Ukrajina se podle agentury Reuters ke zprávě nevyjádřila.

8:04
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů by dnes po měsících odkladů měla hlasovat o balíku pomoci Ukrajině, Izraeli a indickotichomořskému regionu, včetně Tchaj-wanu. O každém z nich se bude rozhodovat odděleně. Celkově jde o pomoc v hodnotě přibližně 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč).

O krok blíž ke schválení dlouho očekávané pomoci Ruskem napadené Ukrajině se Sněmovna posunula v pátek schválením programu schůze v poměru 316 ku 94 hlasům. To podle médií naznačuje, že návrhy mají dostatečnou podporu mezi republikány i demokraty pro schválení, a to navzdory disentním hlasům části republikánských zákonodárců.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa