Sny nejsou od toho, aby vydělávaly. Zadlužený antikvariát zachraňují sousedi sbírkou

Sny nejsou od toho, aby vydělávaly. Zadlužený antikvariát zachraňují sousedi sbírkou
Sám by, jak tvrdí, sbírku nikdy nevyhlásil. Dluhy totiž vnímá jako riziko svého podnikání. "Jsem s tím smířený, mně se splnil sen a sny nejsou od toho, aby vydělávaly, ale aby člověk uspokojil své vnitřní já. Kamarádi mi říkají: 'Jdi prodávat něco atraktivnějšího,' ale mně by to nic nepřineslo. Já jsem se narodil s knihou v ruce a zemřu s knihou v ruce," myslí si rozevlátý pětašedesátník.
Rodák z Českého ráje začal číst už v dětství a pokračoval i při své práci u policie. Po sametové revoluci si chtěl splnit sen a otevřel si svůj první antikvariát. "Jednu dobu jsem jich měl i pět. Tohle je už poslední," líčí a dodává, že dovnitř obchůdku s jeho stotisícovou sbírkou dnes nesmí nikdo jiný než on. "Lidi by mi to rozházeli. Takhle přesně vím, kam šáhnout," líčí.
Jiří Novák přečetl za život minimálně pět tisíc knih a díky tomu dokáže ve svém antikvariátu v pražských Holešovicích s lecčím poradit. Zákazníci za ním ale nechodí jen kvůli literatuře, chtějí s ním diskutovat nebo si zanadávat na svět. "Nemám to moc rád. Zanechává to tu negativní energii," říká založením buddhista, který od pandemie dluží na nájmu.
Devadesát procent lidí nemá podle pana Jiřího peníze v hotovosti a kartou v antikvariátu nejde platit. "Dám jim knihu do ruky a řeknu jim, že až půjdou okolo, zaplatí. Většina přijde. Jedna paní mi takhle nedávno přinesla 360 korun. Když jsem se jí ptal, ze kdy to je, řekla, že od Vánoc. Tak já jásal, že si to takhle pamatuje, a ona hned dodala: 'Ale od těch předminulých.' No stalo se vám někdy, že vám lidi nosí peníze, když s nimi nepočítáte? Mně každou chvíli," směje se majitel antikvariátu s tím, že jeho důvěřivost se mu už i vymstila.
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
6. 6. 2023 11:17
Jiří Novák přečetl za život minimálně pět tisíc knih a díky tomu dokáže ve svém antikvariátu v pražských Holešovicích s lecčím poradit. Zákazníci za ním ale nechodí jen kvůli literatuře, chtějí s ním diskutovat nebo si zanadávat na svět. "Nemám to moc rád. Zanechává to tu negativní energii," říká buddhista, který od pandemie dluží tisíce korun na nájmu.

Z celkem 300tisícového dluhu už část splatil, se zbytkem mu má pomoct dobročinná sbírka, v níž se skládají hlavně obyvatelé dolních Holešovic. Na serveru Donio.cz se jim podařilo vybrat přes 150 tisíc korun. Sbírka má ale i vedlejší efekt, panu Jiřímu přináší nečekanou popularitu. Od jejího vyhlášení za ním podle jeho slov chodí jeden reportér za druhým. "Ale mně to nevadí, já jsem takový komunikativní," říká k žádosti o rozhovor před vchodem do svého tajemného obchůdku.

Sám by, jak tvrdí, sbírku nikdy nevyhlásil. Dluhy totiž vnímá jako riziko svého podnikání. "Jsem s tím smířený, mně se splnil sen a sny nejsou od toho, aby vydělávaly, ale aby člověk uspokojil své vnitřní já. Kamarádi mi říkají: 'Jdi prodávat něco atraktivnějšího, ale mně by to nic nepřineslo. Já jsem se narodil s knihou v ruce a zemřu s knihou v ruce," myslí si rozevlátý pětašedesátník.

Sbírku na kultovní obchod vyhlásila sousedka Lucie Lorencová, které pan Jiří přezdívá Matka Tereza. "Je to zlatý člověk. Já ale nechci nic zadarmo, a tak jsme vymysleli, že každému, kdo přispěje, dám knihy v cenně jeho finančního daru," líčí. Jeho podnikání téměř položila pandemie koronaviru, kdy obchod musel zavřít, od státu ale nedostával žádnou podporu. Padesátitisícový nájem totiž od té doby, co skončil u policie, dotuje druhou prací. 

"Sedím za 13 tisíc na měsíc na recepci poblíž Krejcárku. Tím, že tam mám smlouvu, je má živnost branná jako vedlejší zaměstnání. A tak zatímco ostatní za pandemie seděli doma a brali od státu 30 tisíc podporu, já nedostával nic," říká Novák, který lidem dává knihy i na dluh.

Rodák z Českého ráje začal číst už v dětství a pokračoval s tím i při své práci u policie. Po sametové revoluci si chtěl splnit sen a otevřel si svůj první antikvariát. "Jednu dobu jsem jich měl i pět. Tohle je už poslední," líčí a dodává, že dovnitř obchůdku dnes nesmí nikdo jiný než on. V komíncích má totiž vyskládaných přes sto tisíc knih. "Oni by mi to lidi rozházeli. Takhle přesně vím, kam šáhnout," líčí.

Více si přečtěte ve fotoreportáži.

 

Právě se děje

Další zprávy