Masový vrah Zdeněk Kovář (†63): Vystřílel hospodu a zavolal do televize | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Masový vrah Zdeněk Kovář (†63): Vystřílel hospodu a zavolal do televize

Policie před restaurací, kde se masakr odehrál.
Policie před restaurací, kde se masakr odehrál. (Foto Aha! – Jiří Nováček, David Malík, ara)

Za domnělá příkoří se chtěl duševně nemocný Zdeněk Kovář (†63) mstít celému světu, tak vzal v roce 2015 dvě pistole a objížděl restaurace v Uherském Brodě. Když našel plnou hospodu, začal svůj krvavý masakr, který nepřežilo osm lidí.

Paranoik žijící se schizofreničkou. Od roku 1999 měli Zdeněk Kovář se svou ženou diagnostikované psychické potíže, přesto neměl muž nejmenší problém získat posudky pro zbrojní průkaz, jehož držitelem byl od roku 2000. Bálo se jich v Uherském Brodě celé okolí. „Jeho manželka pila, řvala z okna nebo přímo na ulici, vyhrožovala a plivala po lidech. On se také choval jako psychopat, dokonce ji nabádal, aby takhle řádila. Museli jsme se jim vyhýbat obloukem,“ popsal po masakru soused. Kovář sám se ve své paranoie přesvědčil o příkořích, které mu ostatní lidé působí. V osudný den, 24. února 2015, vyjel z bytu za jediným účelem – mstít se a povraždit co nejvíc lidí.

Vybral tu nejplnější

Cestou autem po městě zastavil Kovář ve dvou restauracích, jenže se mu zdály málo plné. Pak ale dorazil k hospodě Družba, ve které bylo 30 lidí. Místo si obhlédl, zašel zpátky do auta, a když znovu překročil práh, držel v každé ruce jednu pistoli. A začal okamžitě pálit. Několik prvních ran vystřelil na servírku Editu Š., ta padla na místě mrtvá.

Lidé propadli panice, části se podařilo prchnout zadním vchodem, který zaměstnanci odemkli, jeden muž se skryl na záchodcích a přečkal masakr tam. Kovář bez milosti vraždil všechny, obětem ležícím na zemi dával ještě »rány jistoty«, tedy je střílel zblízka do hlav. Bezdůvodný masakr nepřežilo osm nevinných (†27 až †66). U vraždění vytočil číslo do televize Prima a redakci sdělil: „Mám problémy a spory s lidmi, které nikdo neřeší. Tak to vyřeším sám.“

Pomoc po 2 hodinách

Policie dostala první oznámení o střelbě kolem půl jedné odpoledne. O patnáct minut později dorazila první hlídka, pod Kovářovou palbou se ovšem stáhla a volala posily. Po jedné hodině vyjednavači s vrahem hovořili. Tvrdil, že drží živá rukojmí, což ovšem nebyla pravda, neboť osm lidí, kteří nestačili prchnout, bylo tou dobou už po smrti. Ve čtvrt na tři přestal vrah s policií komunikovat a dovnitř vpadlo komando. Zdeněk Kovář spáchal sebevraždu...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.