Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vyhrál tu Pogačar, kdo bude další? Z mladíků dostaneme maximum, slibuje König před Závodem míru

Tadej Pogačar, ale i Jonas Vingegaard nebo další velké cyklistické hvězdy v minulých letech závodili na české půdě. Kde? Na Závodu míru do 23 let. Další ročník proběhne už v příštích dnech a o jeho přípravách ve Sportovních zprávách promluvil ředitel Leopold König.

Pavel Bittner a Mathias Vacek za Závodu míru kategorie do 23 let v roce (2022)
zdroj: zavodmiru.com

Závod míru má dlouhou tradici počínající už v prvních poválečných letech. Z cyklistického obra, kterému se přezdívalo Tour de France východu, dnes zbylo několik "nástupnických" závodů určených mladým a nastupujícím cyklistům. Juniorský podnik proběhl už na začátku května: jeho vítěz Jörgen Nordhagen bude v dalších letech závodit za tým Jumbo-Visma.

Tak jako Jonas Vingegaard, vítěz poslední Tour de France, který se na závodě vyšší kategorie třiadvacítkářů objevil v Jeseníkách před pěti lety. Celkově tehdy finišoval pátý, před ním ve výsledcích najdeme Marca Hirschiho a Tadeje Pogačara. Tehdejší ročník byl vůbec nabitý hvězdami, osmý tak skončil Andreas Leknessund, který vezl růžový dres na letošním Giru.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma Sportovních zpráv: Závod míru do 23 let

To už je ale minulost a tehdejší mladíci jsou současnými hvězdami. Kdo tak bude zářit na letošním Závodu míru kategorie do 23 let, kde čekají čtyři klasicky jesenické etapy? Nepůjde o nic jednoduchého, pro třetí etapu si organizátoři připravili kombinaci Dlouhé Stráně + Červenohorské sedlo, v té závěrečné, čtvrté se pojedou známé kopce v okolí Jeseníku.

"Právě proto ale většinou vyhrává ten nejsilnější, protože to všechny prověří," glosuje náročnost trati Leopold König, který coby rodák z Moravské Třebové region velmi dobře zná, navíc šéfuje i červencové Czech Tour, která nabídne zčásti velmi podobné trasy. Jednu velkou změnu však i tak v itineráři najdeme.

Klíčovým stoupáním, které by mělo rozhodnout pořadí, totiž pro jednou nebudou Dlouhé Stráně –⁠ a po sjezdu se bude pokračovat ještě na jeden závěrečný kopec. "Letos jsme chtěli trochu změnu, takže jsme zvolili Červenohorské sedlo," vysvětluje. "Je to i z důvodu lepší logistiky jak pro diváky, tak týmy. Slibujeme si větší diváckou atraktivitu a budeme rádi, když to i v budoucnu zopakujeme," dodává důvody, které vedly k zařazení pozvolnějšího závěrečného výšlapu na úkor strmější vrchařské legendy.

Je na co navazovat

A co český tým? Číslo s jedničkou na konci letos dostal Jakub Ťoupalík, mladší bratr úspěšného Adama z domácí stáje Elkov-Kasper. Velká budoucnost se věští i Milanu Kadlecovi, synovi slavného českého dráhaře. A také Filip Řeha by mohl jednou proniknout do velké stáje, v současnosti už jezdí též za Elkov-Kasper.

"Jsou to všechno mladí a velmi talentovaní kluci většinou z developmentu těch nejlepších světových týmů, ať už jde o DSM, nebo EF Education-EasyPost," popisuje König, který sám prošel ve své době jednoznačně nejlepším světovým týmem Sky (dnes Ineos Grenadiers) a pětkrát absolvoval Grand Tour, přičemž hned ve třech případech skončil v nejlepší desítce.

"Mají na co navazovat, protože v loňském roce v čele s Mathiasem Vackem vyhráli dvě etapy a Vacek sám celkově skončil na třetím místě," připomíná loňský ročník, kdy kromě současného člena týmu Trek-Segafredo v Jeseníkách závodil i Pavel Bittner, letošní účastník Monumentů Kolem Flander i Paříž–⁠Roubaix.

Dokážou mladíci loňský úspěch zopakovat? "Rozhodně mají šanci na vítězství, budou to ale mít v takové konkurenci velmi těžké," připouští König. Ve startovní listině najdeme týmy z předních cyklistických zemí: své vyslance posílají Italové, v posledních letech velmi silní Dánové či Slovinci, nechybí tradiční velmoc Francie. A právě tato země je i Königovou inspirací.

"Chceme napodobit nejtěžší závod pro tuto kategorii, který pořádá stejně jako Tour de France společnost ASO. Měříme se s ním (závod Tour de l'Avenir, pozn. red.)," přiznává König. "Chceme, aby nejlepší talenti dokázali, co v nich opravdu je," dodává bývalý přední český profesionál a jeden z expertů ČT sport pro přenosy z Tour de France.

Závod míru kategorie do 23 let začíná ve čtvrtek 8. června prologem v Jeseníku. Druhá etapa slibuje hromadný dojezd v Rýmařově, v sobotu poté přijde královský den s finišem na Červenohorském sedle. Celý závod, ze kterého ČT sport nabídne reportážní vstupy, vyvrcholí v neděli kopcovitou etapou v okolí Jeseníku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články