Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Parahokejisté se vrátili s bronzem na krku a s další výzvou, chtějí porazit Kanadu

Bronzový návrat s příchutí zlata. Tak se museli cítit čeští parahokejisté, kteří se vrátili z úspěšného mistrovství světa, odkud si přivezli historicky první medaile. V Praze se dočkali bouřlivého přivítání nejen od rodinných příslušníků, ale také fanoušků. A reprezentanti už mají stanovený nový cíl.

"Prvních pár hodin bylo úžasných, protože to jsme jenom slavili. Dalších pár hodin bylo hodně těžkých, protože to jsme jenom cestovali," prozradil trenér parahokejistů Jakub Novotný s tím, že mužstvo se muselo vypořádat i se ztracenou bagáží podobně jako na cestě na šampionát. "Byla to hrozná radost, euforie, nadšení prožít to s kluky na ledě. Zážitek na celý život," hodnotil kapitán týmu Radek Zelinka pocity po posledním utkání.

"Jsou to borci, kteří vytvořili jeden neskutečný tým. Všichni šlapali jako hodinky a dostali jsme (na mistrovství světa) ocenění za nejorganizovanější tým. Byli jsme vzorem pro všechny reprezentace. Moc jim děkuji za to, s jakým nasazením bojovali a zasloužili se o to, co máme na krku," řekl šéf českého parahokeje Jiří Šindler a poukázal na bronzovou medaili.

Češi byli na světových šampionátech třikrát čtvrtí, letos v kanadském Moose Jaw ale zápas o třetí místo poprvé zvládli. Čínu porazili v dramatické bitvě 3:2. "Strašně dlouho si to přály generace parahokejistů, kteří u nás tento sport zakládali. Až tahle parta to dokázala a já jsem na ně pyšný," podotkl Šindler.

"Dalším cílem je porazit Kanadu jakožto nejbližšího velkého soupeře. No, a co bude do budoucna, to se uvidí," dodal brankář Martin Kudela.

To by znamenalo postoupit do finále, v němž Kanaďané na posledních šesti šampionátech nechyběli. Třikrát za sebou přitom prohráli s USA a získali stříbrné medaile. V Moose Jaw hráli čeští reprezentanti s Kanadou dvakrát, v základní skupině prohráli 1:2 a v semifinále 0:5.

Mladí kluci přinesli do týmu nadšení

Trenér Novotný považuje zisk medaile za odměnu za práci v celé této sezoně. "Pro některé za celou kariéru. Po (posledním) zápase byla vidět čirá radost a čirá satisfakce za to, co tomu obětovali. Teď se jim to vrátilo," řekl Novotný, který za klíčový prvek považuje týmovost. "Byli jsme daleko lépe (než v minulosti) nachystaní fyzicky a postupem času se utvořila naše hra a to, čím jsme se prezentovali. Tvrdá hra, aktivní forčeking a rychlý přístup," poukázal kouč na základní herní vlastnosti výběru.

Důležitou součástí cesty za úspěchem na MS bylo omlazení kádru. "Mladí kluci přináší do týmu čisté nadšení. Oni neřeší rodiny, hypotéky a podobné strasti kluků, kteří rodiny mají. U nich je čisté nadšení, že mohou hrát hokej, a na trénincích se to projevuje. Pak k tomu stahují i starší, kteří zapomenou, že nějaké starosti mimo led mají, a hrají si s nimi," řekl Novotný.

S dalším cílem v podobě vylepšení aktuálního maxima Novotný souhlasí. "Pokud existuje hokejový bůh, tak asi chtěl, abychom si po (semifinálové) porážce s Kanadou šli schod po schodu pro nejvyšší medaili. Další cíl je o stupeň výše," řekl Novotný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články