Hlavní obsah

Americké úřady žalují kryptoburzu Binance. I jejího šéfa

New York

Největší kryptoměnová burza Binance čelí žalobě od americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Ta obviňuje kryptoburzu „z porušování federálních zákonů týkajících se cenných papírů“. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že před soudem stane také zakladatel a současný šéf burzy Changpeng Zhao.

Foto: repro binance.com
Článek

Porušení pravidel ochrany investorů provozováním neregistrovaných burz, zkreslování kontrol obchodování či prodej neregistrovaných cenných papírů. SEC vznesl hned několik obvinění, ze kterých se bude kryptoburza i se svým šéfem zodpovídat před americkou justicí.

„Zhao a Binance se zapojili do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování a vypočítavého obcházení zákona, jak uvádíme celkem ve 13 obviněních,“ prohlásil podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler k případu.

Kryptoburza Binance měla porušovat předpisy. Americká komise ji žene k soudu

Internet a PC

Gensler zároveň varoval širokou veřejnost, aby se měla na pozoru „před investováním svých těžce vydělaných peněz s jejich pomocí“. Na mysli měl přitom právě kryptoburzu Binance.

Zhao na Twitteru uvedl, že jeho tým bude situaci prověřovat. Blíže ale celou záležitost nekomentoval.

V následném prohlášení burza uvedla, že žaloba je bezdůvodná a že se hodlá u soudu bránit. Liché je také podle zástupců kryptoměnové společnosti obvinění z toho, že jsou jakkoliv ohrožena aktiva uživatelů.

Zástupci Binance navíc připomněli, že se SEC spolupracovali více než 2,5 roku. Vyzvali opětovně americký Kongres, aby „vytvořil účinný regulační režim pro digitální aktiva“.

Nejde o první žalobu

Kryptoburzu včetně jejích manažerů a šéfa už letos v březnu zažalovala americká Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC). Podle komisařů Binance nejméně od července 2019 až doposud „nabízela a prováděla transakce s komoditními deriváty jménem amerických osob“.

Právě tím měla burza porušit americké zákony. „Binance po celá léta věděla, že porušuje pravidla CFTC… Mělo by být varováním pro kohokoli ve světě digitálních aktiv, že CFTC nebude tolerovat úmyslné obcházení zákonů USA,“ uvedl tehdy šéf CFTC Rostin Behnam.

Soud v této žalobě zatím ještě nerozhodl.

Binance je na trhu s digitálními aktivy dominantním hráčem. Podle serveru CryptoCompare, který sleduje ceny kryptoměn i aktivity kryptoměnových společností, zpracovala v loňském roce Binance obchody za 23 bilionů dolarů (505 bilionů Kč). To je ze všech kryptoburz nejvíce.

Kryptoměnová burza Binance má technické problémy, zastavila vklady i výběry

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám