Hledejte

Švýcarští gardisté procházejí kolem budovy vatikánské banky Švýcarští gardisté procházejí kolem budovy vatikánské banky 

Výroční zpráva vatikánské banky

Zveřejněna zpráva o činnosti Ústavu pro náboženská díla: závazek dodržovat "nejvyšší mezinárodní etické a regulační standardy" zachován. Hodnocení Moneyval jej řadí "mezi nejlépe hodnocené instituce na světě". V období nejistoty v bankovním sektoru se IOR "vyznačuje vysokou kapitálovou silou a solidní likviditou".

Vatican News 

V úterý 6. června 2023 byla zveřejněna výroční zpráva o činnosti Institutu pro náboženská díla (Istituto per le Opere di Religione), neboli vatikánské banky. Podle nedávných nařízení vydaných papežem Františkem je IOR "výhradně" odpovědný za roli "správce majetku a opatrovníka jmění Svatého stolce a institucí spojených se Svatým stolcem". V tiskové zprávě se uvádí, že čistý zisk činil 29,6 milionu eur (v předchozím roce to bylo 18,1 milionu), čistá úroková marže byla + 3,7 %, čistá provizní marže + 20,9 % a že podle hodnocení Moneyval patří IOR "mezi nejlépe hodnocené instituce na světě".

"Již jedenáctým rokem po sobě," uvádí se v tiskové zprávě, "zveřejňuje Istituto per le Opere di Religione (IOR) svou výroční zprávu obsahující účetní závěrku sestavenou v souladu s IAS-IFRS. Auditorská společnost Mazars Italia S.p.A. vydala k účetní závěrce zprávu bez výhrad a dne 25. dubna 2023 byla jednomyslně schválena dozorčí radou IOR a v souladu se stanovami předána ke kontrole příslušné kardinálské komisi. S ohledem na řádnost rozpočtu na rok 2022 a s přihlédnutím ke kapitálovým potřebám společnosti IOR rozhodla kardinálská komise o rozdělení zisku".

V zájmu zajištění toho, aby Institut "mohl dlouhodobě udržet své rozvojové cíle", doporučila dozorčí rada kardinálské komisi, aby zachovala "obezřetnou politiku rozdělování dividend jako v roce 2022". Tento přístup, jak se uvádí ve zprávě, "byl posílen nedávnou bankovní krizí ve Spojených státech a v Evropě a potřebou dlouhodobě chránit Institut vzhledem ke specifickému kontextu, v němž působí". S ohledem na zisk za rok 2022 proto správní rada navrhla kardinálské komisi rozdělení dividendy ve výši 5,2 milionu EUR". 

Doporučení rady je rozdělit dividendu následujícím způsobem: 3 miliony eur na náboženská díla papeže Františka; 2 miliony eur na charitativní činnost kardinálské komise; 200 000 eur na charitativní aktivity koordinované prelátem Institutu.

Předseda kardinálské komise kardinál Santos Abril y Castelló v úvodu připomněl, že "v roce 2022 bylo také ukončeno první ze soudních řízení, které IOR zahájil, aby se domohl spravedlnosti za zneužití, která proti němu byla spáchána. V právní oblasti dosáhl Institut rovněž významného úspěchu, když došlo k definitivní konfiskaci a navrácení značných částek, což potvrzuje jeho ochotu stíhat až do konce ty, kteří v minulosti poškodili pověst Institutu. Tato řízení jsou otevřena jak ve Vatikánu, tak v zahraničí". Po dlouhém soudním procesu bylo získáno zpět 17 229 882 eur, které byly Institutu nezákonně odcizeny před rokem 2014.

Prelát banky Mons. Battista Ricca poznamenává, že "došlo k uvědomění, že Institut je součástí mnohem většího a důležitějšího tělesa, a že tímto tělesem není finanční svět, ale Svatý stolec. Uvědomění si této skutečnosti značně omezilo myšlenku na nezávislost v jednání a na možnost působit téměř bez jakýchkoli pravidel. Navíc je tu stále přízrak autentických katastrof z minulosti, který nás nutí mít oči stále otevřené".

Ve zprávě o hospodaření prezident IOR Jean-Baptiste de Franssu píše, že "v roce 2022 se vedení institutu zaměřilo na několik oblastí: neustálé zlepšování řízení investic, rozšíření etických politik, zavedení nové IT platformy, nábor dalších odborníků a zavedení politiky "systému hodnocení a motivace zaměstnanců", která zavádí transparentní a strukturovaný systém odměňování založený na výkonnosti".

V části zprávy věnované informacím provozní povahy generální ředitel IOR Gian Franco Mammì uvádí, že k 31. prosinci 2022 "bilanční aktiva IOR činila 2,8 miliardy eur". Vatikánským médiím Mammì vysvětlil, že "v tomto období nejistoty v bankovním sektoru se IOR vyznačuje vysokou kapitálovou solidností a robustní likviditou", přičemž parametry "výrazně převyšují regulatorní požadavky, což z něj činí jeden z nejsolidnějších institutů na mezinárodní bankovní scéně".

Generální ředitel pak dále zdůrazňuje, že "celkově byla rozšířena nabídka bankovních a investičních služeb, aby lépe vyhovovala potřebám stále informovanější a náročnější klientely". To bylo umožněno také využíváním stále inovativnějších platforem a softwaru ze strany banky, která nadále investuje do digitalizace".

Závěrem Mammì připomíná, že "Istituto per le Opere di Religione je jedinou finanční institucí ve službách církve na světě a svou činnost zakládá na principu souladu s katolickou etikou, a nikoli na principu co nejvyššího zisku, přičemž respektuje mezinárodní bankovní standardy a osvědčené postupy".

6. června 2023, 13:00