Hledejte

Místa, která budou hostit jednotlivé body programu Světových dní mládeže v Lisabonu Místa, která budou hostit jednotlivé body programu Světových dní mládeže v Lisabonu 

Program papežovy návštěvy Portugalska u příležitosti Světových dní mládeže v Lisabonu

Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo program apoštolské cesty papeže Františka, který od 2. do 6. srpna odcestuje do Portugalska na 37. Světové dny mládeže. V sobotu 5. srpna se uskuteční vigilie s mladými lidmi v parku Tejo, na programu je také návštěva fatimské svatyně, kde se papež bude modlit s nemocnými mladými lidmi.

Vatican News

Papežova návštěva Portugalska u příležitosti 37. Světových dní dne mládeže vyvrcholí v sobotu 5. srpna večer vigilií s mladými lidmi v lisabonském parku Tejo a následující den mší svatou. Podle programu, který zveřejnilo Tiskové středisko Svatého stolce, pronese papež František devět promluv a dvě homilie, setká se s představiteli státu a společnosti, místní církví a zejména s mnoha mladými lidmi, kteří jsou na tuto událost očekáváni z celého světa.

Středa 2. srpna přílet do Portugalska

Papež odletí ve středu 2. srpna v 7.50 z římského letiště Fiumicino a v 10.00 přiletí na leteckou základnu Figo Maduro v Lisabonu. Hned poté ho v Národním paláci v Belèmu přivítá prezident republiky Marcelo Rebelo de Sousa. Rovněž v Belèmu, v kulturním centru, papež vystoupí se svým prvním proslovem před portugalskými státními představiteli, občanskou společností a diplomatickým sborem. V 16.45 se na apoštolské nunciatuře setká s předsedou vlády a v 17.30 bude v klášteře dos Jerònimos slavit nešpory s biskupy, kněžími, jáhny, zasvěcenými osobami, seminaristy a pastoračními pracovníky.

Ve čtvrtek 3. srpna slavnostní zahájení Světových dnů mládeže

Ve čtvrtek 3. srpna dopoledne se František setká se studenty v prostorách Portugalské katolické univerzity (Universidade Catòlica Portuguesa). Poté odjede z Lisabonu do nedalekého Cascais, kde pozdraví mladé lidi z nadace Scholas Occurentes, která zde sídlí. Odpoledne se vrátí do portugalské metropole na uvítací ceremoniál Světových dnů mládeže, který se uskuteční v parku Eduarda VII.

Pátek 4. srpna: Křížová cesta s mladými lidmi

Několik mladých účastníků Světových dní mládeže přijme v pátek 4. srpna dopoledne na náměstí "so Impèrio" v Belèmu svátost smíření z rukou papeže Františka. Kolem 9.45 se František vydá do farního centra "de Serafina", kde se setká se zástupci charitativních středisek. Ve 12 hodin se uskuteční oběd s mladými lidmi na apoštolské nunciatuře a v 18 hodin bude papež předsedat křížové cestě s mladými lidmi v parku Eduarda VII.

Sobota 5. srpna návštěva Fatimy a vigilie Světových dnů mládeže

Svatyni Panny Marie Fatimské navštíví papež v sobotu 5. srpna dopoledne. František odletí z Lisabonu vrtulníkem na stadion ve Fatimě v 8.00 hodin a v 9.30 hodin se pomodlí růženec s nemocnými mladými lidmi u fatimské kaple Zjevení. Kolem poledne je naplánován jeho návrat do hlavního města a dvě další setkání: v 18.00 obvyklé soukromé setkání se členy Tovaryšstva Ježíšova v Colégio de S. João de Brito a ve 20.45, jak již bylo zmíněno, vigilie s mladými lidmi v parku Tejo.

V neděli 6. srpna mše svatá a návrat do Vatikánu

Závěrečnou mši svatou Světových dní mládeže bude papež sloužit opět v parku Teho v neděli 6. srpna v 9.00. Odpoledne se uskuteční setkání s dobrovolníky Světových dní mládeže na "passeio marìtimo" v Algesu, před rozlučkovým ceremoniálem na letecké základně Figo Maduro. Zpáteční letadlo odlétá v 18.15 hodin a na římské letiště Fiumicino dorazí ve 22.15 hodin.

6. června 2023, 12:33