Hlavní obsah

Některé italské pláže v létě omezí denní počty návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rostoucími teplotami a přicházejícím létem se rychle blíží období, kdy se na italské pobřeží sjedou turisté z celého světa. Letos v létě úřady ostrovů Sicílie a Sardinie podnikají další kroky k ochraně přírody a zavádějí přísné denní limity návštěvnosti, které zasáhnou i některé z nejlépe hodnocených pláží, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Cala dei Gabbiani na Sardinii

Článek

Malá vesnice Baunei v odlehlé oblasti východní Sardinie zavedla denní limity návštěvníků již v předchozích letech, letos v létě je však ještě zpřísní. „Naši půdu většinou tvoří rozeklané vysoké útesy, kde žijí mufloni a jestřábi, a je zde jen tucet pláží, takže se tam všichni hrnou a přeplňují je,“ řekl pro CNN starosta města Stefano Monni. Dodal, že Baunei si to už nemůže dovolit.

Omezení zasáhne čtyři pláže. Na plážích Cala dei Gabbiani a Cala Biriala nyní platí denní limit 300 návštěvníků, na Cala Goloritze je to 250 osob denně a na největší z pláží, Cala Mariolu, je denní limit 700 lidí. Turisté, kteří chtějí pláže vidět, si musejí místo na všech těchto místech rezervovat prostřednictvím aplikace nazvané Cuore di Sardegna nejméně 72 hodin před návštěvou. Na Cala Goloritze, která je přístupná pouze pěšky nebo lodí, nyní platí i vstupné ve výši šest eur (141 Kč), lze zaplatit předem online nebo v hotovosti u vstupu do zátoky.

Baunei není jediným letoviskem na Sardinii, které se v letošním létě snaží udržet počet turistů na nízké úrovni. Stintino, rybářská vesnice na severním pobřeží, přijímá přísná opatření na ochranu svého nejúžasnějšího bohatství - narůžovělé korálové pláže La Pelosa s výhledem na ostrov Isola Piana, který je známý svou kamennou rozhlednou.

Florencie vytáhla do boje s Airbnb. Zakázala vznik krátkodobých pronájmů v centru

Cestování

„Omezili jsme počet turistů na La Pelose na 1500 denně za poplatek 3,50 eura, rezervace a platby lze provádět na autorizovaných internetových stránkách,“ řekla starostka Rita Limbaniaová Vallebellaová.

Karety tam kladou vejce

Na ostrově Lampedusa, který leží mezi Sicílií a Tuniskem, byla rovněž zavedena turistická omezení. Pláž Isola dei Conigli s průzračně modrou vodou byla cestovateli opakovaně označena za jednu z nejlepších na světě, každoročně sem proto proudí obrovské davy lidí.

Pláž, kde karety kladou svá vejce, navštívilo před zavedením limitu a vstupného ve výši dvou eur každý den více než 1500 lidí, uvedl radní Totò Martella. „Nyní se tento počet snížil na polovinu, jen 350 lidí dopoledne a dalších 350 odpoledne. Rezervace se provádějí online prostřednictvím místních autorizovaných webových stránek,“ uvedl Martello.

Ti, kdo se zde opalují, musí dodržovat zvláštní „plážový kodex“, který návštěvníky nabádá, aby zůstali na svém místě, pokud se zrovna nekoupou ve vodě. Lehátka a nafukovací matrace ve vodě jsou zakázány a hluk je třeba omezit na minimum.

V Chorvatsku zavádějí zpoplatněné sprchy na plážích

Zahraniční

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Itálie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám