Hlavní obsah

V Česku zahájil Pappa program pro zlepšení vztahů vězněných otců s jejich dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělušice

Věznice Bělušice na Mostecku se společně s dalšími třemi věznicemi zapojila do pilotní fáze Pappa programu. Tento původem norský program má pomoci prohlubovat rodičovské kompetence, napomáhat eliminovat zátěž, kterou zažívají děti vězněných rodičů, a také nabízí vězněným otcům bezpečné prostředí pro dialog. Jaký má program přínos pro samotné vězně, se před naší kamerou rozpovídal odsouzený otec šesti dětí.

Reportáž z věznice Bělušice na MosteckuVideo: Novinky

 
Článek

Projekt byl po několika letech jednání zahájen podle norského vzoru na konci roku 2022. Přípravy zahrnovaly školení lektorů i stavební úpravy vnitřních i venkovních prostor.

Program má přispívat k tomu, aby měli odsouzení větší povědomí o vlastní trestné činnosti a o tom, co jejich trestná činnost znamená pro děti a rodinu vůbec. A aby na ni získali nový náhled.

Program má v odsouzených posílit roli otce a motivovat je k tomu, aby ke svému životu začali přistupovat zodpovědně a v souladu se společenskými pravidly. Dalším a neméně důležitým cílem programu je posilovat práva dítěte.

Na stole je pět návrhů, jak snížit do dvou let počet vězňů

Domácí

Přihlásit se do pilotního kola mohli všichni vězňové - otci, a to i nebiologičtí, stačí, aby roli otce v rodině zastávali. Jedinou podmínkou je, aby se v minulosti nedopustili trestné činnosti na dítěti nebo aby neměli omezená rodičovská práva.

Česká republika je první zemí v Evropě, kam se norský program rozšířil. Pappa program je součástí projektu „Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů“, financovaný mezi lety 2014 až 2021 z Norských fondů s rozpočtem 40 milionů korun.

Foto: Věznice Belušice

Projekt vyvrcholil společným dnem vězňů s dětmi.

V tuzemsku se vedle Bělušic zapojily také věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku, Znojmě a Pardubicích.

„Život zločince“

„Dostal jsem se sem, protože jsem jezdil bez řidičského průkazu, jsem drogově závislý a na drogy jsem si vydělával malými krádežemi,“ vysvětlil přibližně padesátiletý Ludvík. Ten je odsouzen na 4 roky a 4 měsíce, momentálně je v polovině svého trestu.

O dřívější propuštění se bojí požádat. „Vzhledem k tomu, že jsem vícekrát trestaný, nevidím tam úspěšnost, nechtějí v půlce pouštět vícekrát trestané,“ řekl.

Výkon trestu si v životě odpykává již popáté. Po propuštění za dva roky ho čeká ještě nařízená ústavní léčba. Ve vězení se zapojil nejen do Pappa programu, ale také do projektu, který mu pomáhal od závislosti na drogách. Mimoto za mřížemi také pracuje.

Foto: Novinky

Účastník Pappa programu, odsouzený Ludvík

„Rodině táta doma chybí, přestože byl hajzl. Pořád věří v nějaké zlepšení. Teď musím říct, že na sobě pracuji a cítím změnu,“ sdělil Novinkám odsouzený muž.

Ludvík si důležitost rodinných vazeb uvědomil právě díky programu pro otce. Doma na něj navíc čeká celkem šest potomků. Nejstaršímu je 23 let, dalším dětem je 18, 15, 10, sedm a nejmladšímu dva a půl roku.

„Všichni sem za mnou do programu docházeli. Určitě to naše vztahy zlepšilo. Viděl jsem věci, které jsem si předtím neuvědomoval. Lektoři a sociální pracovníci nám ukázali pohled těch dětí. Díky tomu jsem si vybavil své dětství. Uvědomil jsem si, že děti můj život zločince mohly prožívat těžce,“ řekl Ludvík.

Foto: Novinky

Předělané venkovní prostory pro trávení času s dětmi

Do několika měsíčního Pappa programu se v Bělušicích přihlásilo celkem 18 osob. Přijato do něj bylo sedm lidí, šest z nich ho úspěšně dokončilo.

„Vezměte si, že je tady 600 osob a nás tam bylo šest. Nejlepší na tom bylo, že se mnou někdo pracoval, že jsem si uvědomil důležitost té rodiny,“ doplnil vězněný muž.

Po propuštění by se rád vrátil do běžného života a s rodinou trávil více času. „Využiji zkušeností, které jsem nabral v tom programu,“ řekl. „Rozhodně nechci trávit čas s těmi ‚kamarády‘, kteří mě táhli, kam jsem nechtěl,“ dodal.

V Norsku již 20 let

„Pro nás jsou to zase nové přístupy. Otevírají se nám další obzory k zacházení s odsouzenými. Nejdůležitější bylo proškolit lektory. Ti prošli dvoutýdenním školením přímo v Norsku. Poté jsme ještě drobně upravili prostory věznice. Vše bylo hrazeno z norských fondů,“ vysvětlil ředitel věznice Ondřej Kroupa.

Foto: Věznice Bělušice

Pappa program v Bělušicích

Program by měl ve všech čtyřech věznicích pokračovat. Jen ve Věznici Bělušice je o účast v Pappa programu mezi vězni - otci velký zájem. V Norsku projekt funguje již od roku 2003.

„V Česku proběhne od září ještě druhá pilotáž a standardizace by nás měla čekat v roce 2024. Teď plánujeme poslat naše lektory do Norska, aby se z nich mohli stát školitelé a mohlo docházet k rozšíření do dalších věznic,“ řekla Novinkám odborná garantka Programu pro otce z Vězeňské služby České republiky Šárka Černá.

Projekt „Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů“

Program Motivátor – cílem střednědobého programu je příprava odsouzených se specifickými kriminogenními riziky k zapojení do navazujících terapeutických programů.

Programy pro uživatele drog - jedná se o tři programy pro uživatele drog: jednotný standard ochranného léčení a doporučené „evidence-based“ postupy ochranného léčení; substituční terapie, která je doplněním farmakologické části substituční léčby; doléčovací program pro absolventy terapeutických programů specializovaných oddílů pro uživatele drog. Programy jsou pilotovány ve Věznici a Ústavu pro výkon zabezpečovací detence Opava, Vazební věznici a Ústavu pro výkon zabezpečovací detence Praha Pankrác a ve Věznici Nové Sedlo. V rámci projektu byly také zakoupeny do dvou věznic dávkovače metadonu, který zajistí větší komfort pro práci zdravotnického personálu, běžný v civilu, ale také zvýší bezpečnost podávání tohoto léčivého přípravku.

Realizace projektu „Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů“ byla zahájena v březnu 2020. Realizace projektu bude ukončena 30.4.2024.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Věznice Bělušice je vězení s vysokým a středním stupněm zabezpečení. Umístěno je tam 600 osob. „Jsou zde lidé za majetkovou trestnou činnosti i doživotně odsouzení,“ upřesnil ředitel věznice Ondřej Kroupa.

Tempel je po 20 letech na svobodě

Krimi

Do nové megavěznice dorazily první dva tisíce trestanců

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám