Hlavní obsah

Po Binance čelí žalobě i Coinbase. Nad kryptoburzami se v USA stahují mračna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v úterý zažalovala kryptoměnovou burzu Coinbase. Stalo se tak pouhý den poté, co byla stejná žaloba vznesena proti největší kryptoburze na světě Binance. Obvinění jsou v obou případech prakticky totožná.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin

Článek

Americký regulátor varoval Coinbase kvůli možnému porušování zákonů už letos v březnu. Komisi se tehdy nelíbili některé produkty, jež burza nabízí.

„Společnost jednala jako neregistrovaný makléř a burza,“ stojí podle serveru CNBC v nejnovějším prohlášení SEC, které informuje o podání žaloby. Pracovníci komise zdůraznili, že u soudu se budou snažit prosadit „trvalé omezení nelegálních aktivit této společnosti“.

Americké úřady žalují kryptoburzu Binance. I jejího šéfa

Internet a PC

Je tedy evidentní, že regulační úřady v USA začínají vyvíjet daleko silnější tlak na kryptoměnový sektor, který zatím nikdo systematicky nereguluje.

„Tyto obchodní platformy, jež si říkají burzy, kombinují řadu funkcí, přitom porušují federální zákony o cenných papírech,“ burcoval podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler s tím, že nejméně 13 kryptoaktiv dostupných zákazníkům Coinbase bylo regulátorem považováno za cenné papíry.

Coinbase může z USA odejít

Šéf kryptoměnové burzy Coinbase Brian Armstrong vyjádřil již v dubnu obavy ohledně neexistence jasných pravidel regulace kryptoměnových burz v USA i v dalších zemích. Armstrong varoval, že pokud pravidla regulace nebudou brzy stanovena, může být nucen s Coinbase odejít ze Spojených států.

„Na stole jsou úplně všechny možnosti včetně odchodu nebo čehokoliv jiného, co bude potřeba,“ prohlásil Armstrong na konferenci v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Šéf kryptoměnové burzy Coinbase Brian Armstrong

Bez jasných pravidel regulace v zemích, jako je USA a Británie, se podle Armstronga provozovatelé kryptoměnových burz mohou snažit hledat útočiště v daňových rájích, kde mohou uniknout regulacím. To by podle něj mohlo vést k dalšímu růstu nezákonného chování v této oblasti.

Ačkoli některé velké ekonomiky, jako například Evropská unie, vypracovaly pro kryptoměny pravidla šitá na míru, ve Spojených státech je tento sektor stále většinou neregulovaný.

Britské ministerstvo financí stanovilo už v únoru první soubor pravidel pro regulaci kryptoměn a jeho finanční dohled v březnu vyzval k zavedení přísných pravidel, aby se toto odvětví očistilo.

Armstrong nicméně nyní kritizoval tvrdý postoj některých britských bank ke klientům, kteří převádějí peníze na kryptoměnové burzy. Naznačil, že kvalitní opatření proti podvodům jsou správná, ale plošný zákaz není řešením. Plošný zákaz by podle něj mohl vést k omezení růstu nových technologií a inovativních řešení.

Binance se bude u soudu bránit

Burza Binance na totožné obvinění od SEC uvedla, že žaloba je bezdůvodná a že se hodlá u soudu bránit. Liché je také podle zástupců kryptoměnové společnosti obvinění z toho, že jsou jakkoliv ohrožena aktiva uživatelů.

Zástupci Binance navíc připomněli, že se SEC spolupracovali více než 2,5 roku. Vyzvali opětovně americký Kongres, aby „vytvořil účinný regulační režim pro digitální aktiva“.

Omezte kryptoměny jako hazard, navrhují Britové

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám