Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exploze Kachovky přehledně: Tohle všechno Rusové odpálením přehrady způsobili

Autor: Aleš Ligas, ČTK - 
6. června 2023
17:01

Protržení Kachovské přehrady na řece Dněpru bude mít dalekosáhlé důsledky po proudu, ale i nad přehradou, krátkodobé i dlouhodobé. Protrženou hrází vytéká voda, která zaplavuje rozsáhlé území podél dolního toku řeky Dněpr. Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel, před povodní varovala také ruská okupační správa. Pokles hladiny přehrady podle dosavadních zpráv bezprostředně neohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá tuto vodu k chlazení.

Protrženou hrází vytéká voda, která zaplavuje rozsáhlé území podél dolního toku řeky Dněpr. Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel, před povodní varovala také ruská okupační správa. Pokles hladiny přehrady podle dosavadních zpráv bezprostředně neohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá tuto vodu k chlazení.

  • Katastrofa se týká stovek tisíc lidí na obou březích Dněpru. Jen Cherson měl podle loňských statistik skoro 280 tisíc obyvatel (byť mnozí patrně kvůli válce odešli).
  • Zaplavení hrozí 80 obcím na obou březích veletoku Dněpr. Ten levý, východní, okupují Rusové.
  • Evakuaci po protržení přehrady potřebuje 40.000 lidí, ale kvůli ruské okupaci může Kyjev evakuovat jen 17.000, uvedl generální prokurátor Ukrajiny.
  • I kdo nebude muset evakuovat svůj domov, bude mít potíže. Kachovská nádrž je zdrojem pitné vody pro široké okolí a prostřednictvím kanálu také pro okupovaný Krym.
  • Voda může chybět i Záporožské jaderné elektrárně. Sice už dávno proud nevyrábí, okupují ji Rusové, radioaktivní palivové tyče je však soustavně potřeba ochlazovat. Primárně se k tomu používá voda z nádrže. Naštěstí je u elektrárny ještě další nádržka, které se protržení přehrady nedotkne - a ta by měla vydržet pár měsíců.

Kachovská přehrada je jedním z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká Orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska. Hráz od loňského zahájení invaze na Ukrajinu okupovali Rusové.

Ukrajinská armáda dnes brzy ráno uvedla, že ruské jednotky vyhodily Kachovskou přehradu do povětří. Společnost Ukrhidroenerho sdělila, že byla zcela zničena vodní elektrárna, kterou již nepůjde opravit. Výbuch podle ní nastal přímo ve strojovně. Podle ukrajinské vojenské rozvědky ruské síly přehradu odpálily „v panice“, čímž tajná služba patrně narážela na možnost brzkého zahájení ukrajinské protiofenzivy. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak s odvoláním na předběžné informace tajných služeb uvedl, že Kachovskou přehradu dnes před třetí hodinou ranní vyhodila do povětří nejspíše ruská 205. motostřelecká brigáda.

Moskva dnes obvinění, podle kterých vyhodila přehradu do povětří, důrazně odmítla. Veškerá zodpovědnost za čin podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova padá na Ukrajinu. Tato „úmyslná sabotáž“ podle něj souvisí s neúspěšnou protiofenzivou, o kterou se ukrajinské síly podle Ruska pokoušely před několika dny, napsala agentura TASS. Ta dříve s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha. Podle zdrojů agentury hráz dále kolabuje.

Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel a ráno uvedly, že kritické úrovně má voda dosáhnout během pěti hodin. Záplavová vlna postupně dorazila do Chersonu a podle šéfa městské správy Romana Mročka může hladina stoupnout až o pět metrů.

V kritické oblasti na západním břehu Dněpru se podle šéfa chersonské regionální vojenské správy Oleksandra Prokudina nacházelo asi 16.000 obyvatel, do bezpečí jsou přepravováni autobusy, kolem poledne měl být z Chersonu vypraven evakuační vlak. Obyvatelé byli zároveň vyzváni, aby se v co největší míře zásobili vodou.

Správa okupované části Chersonské oblasti sdělila, že riziko záplav se týká 14 obcí s celkem 22.000 obyvateli. Podle Moskvou dosazeného starosty Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva je město pod vodou. Zatopeno bylo asi 600 domů, odpoledne ve městě podle jeho rozkazu začíná platit nouzový stav. Dříve Leonťjev uvedl, že problémy mohou nastat i na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym, který zásobuje voda z nádrže. Evakuace podle místní ruské okupační správy začala v řadě menších obcí po proudu Dněpru od Nové Kachovky, přednost podle ní mají obyvatelé Dniprjan a Korsunky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal kvůli protržení Kachovské přehrady mimořádné jednání bezpečnostní rady. „Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území,“ uvedl Zelenskyj na twitteru a připojil video poškozené přehrady. Později vyzval svět k novému kolu protiruských sankcí, zejména na ruský muniční průmysl a jaderný sektor. Ukrajina kvůli vývoji žádá také svolání Rady bezpečnosti OSN.

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

 

Video  Animace: Co nastane, když se zničí Kachovská přehrada?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa