Hlavní obsah

Dívka, kterou potrhali rotvajleři, se postavila na nohy. Matka po třech týdnech našla sílu promluvit

– Holýšov

Skoro po třech týdnech se Sofie, kterou ošklivě potrhali rotvajleři, znovu postavila na nohy. „Obě jsme se v tu chvíli rozplakaly,“ řekla Právu matka desetileté ukrajinské dívenky Viktoria Bilichenková. Poprvé po incidentu, jenž se stal v Holýšově na jižním Plzeňsku, našla sílu o nešťastné události mluvit.

Foto: archiv Alexandra Brejchy

Viktoria Bilichenková s dcerou Sofií, kterou ošklivě potrhali rotvajleři

Článek

Drtivou většinu času stále tráví s dcerou v plzeňské fakultní nemocnici, kde Sofie podstoupila čtyři operace a další menší zákroky. „Absolvovala už deset narkóz. Největší zranění má na pravé noze. Doktoři obden čistí hluboké rány. Má také zavedené drény. Je na kapačkách a stále dostává léky na bolest,“ popsala Bilichenková, která utekla do České republiky z Charkova.

Zázemí pro sebe a dceru našla v holýšovské ubytovně. Jenže z nedaleké firmy utekli dva rotvajleři a na Sofii zaútočili. Zvířata jí způsobila zranění na dolních i horních končetinách. „Když se to stalo, zrovna jsem vařila. Sofinka byla celá od krve. Strašně mě to vyděsilo, ale byla jsem šťastná, že vůbec přežila,“ vyprávěla čtyřicetiletá žena.

Dívka už je snad z nejhoršího venku. Doktoři ji přeložili z jednotky intenzivní péče, je ale stále na přístrojích. „Dělá pokroky. Začala pomalinku chodit. Musím ji brzdit, protože ona je hodně aktivní, sportovně založená. Teď se ocitla v situaci, kdy musela skoro tři týdny ležet. Miluje tanec, zpěv a těší se zpátky do školy,“ nastínila Bilichenková.

Rány až na kost. Sofie, kterou potrhali rotvajleři, už podstoupila dvě operace

Krimi

Od první chvíle cítí velkou podporu od ostatních. Ať už jde o nemocniční personál, nebo o kamarádky z ubytovny, učitelky či děti z holýšovské školy, kam Sofie chodí. „Moc děkuji lékařům, sestřičkám i všem, kdo se starají. Dodává nám to sílu. Nejvíc mě překvapilo, že se mi ozývají cizí lidé. Povzbuzují nás, zajímají se a chtějí nám přispět,“ uvedla.

Pomoc nabídla i firma, jež provozuje ubytovnu. „Dáme mamince peníze na pobyt v nemocnici, protože ten si musí zaplatit sama. Pojišťovna úhradu zamítla,“ vysvětlil jednatel Alexandr Brejcha.

Sehnal Bilichenkové právníka, s nímž zařídil transparentní účet. „Kontaktovalo nás dost lidí, kteří by rádi poslali peníze. Je dost pravděpodobné, že Sofinka bude potřebovat plastické operace i následnou rehabilitaci. Zatím nevíme, co z toho pojišťovna proplatí,“ doplnil Brejcha.

Zájemci mohou finance posílat sem: 131-190370247/0100.

Událost stále vyšetřuje policie. Ve věci už zahájila úkony trestního řízení. Majitel rotvajlerů je podezřelý z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a hrozí mu až dvouleté vězení. Právu sdělil, že celá záležitost ho velmi mrzí. Psy si vzala na převýchovu Hana Doubková ze spolku RTW – naše láska, jejich naděje.

Rotvajleři, kteří potrhali desetiletou Sofii, dostali druhou šanci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám