Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rusové Kachovku napustili na rekordní objem, odhalují satelity. Snaha maximalizovat škody záplavy?

Aktualizováno -
6. června 2023
18:19
Autor: mav, lig - 
6. června 2023
17:27

Před protržením byla vodní nádrž Nová Kachovka na hladině nevídané přinejmenším tři dekády. Přitom ještě v únoru měla naopak relativně nízký stav. Přehradu a elektrárnu měli v této době pod kontrolou Rusové - byl tu snad záměr způsobit sabotáží hráze maximální škody?

Hladiny vodních ploch měří družice pomocí radarů, například evropský satelit Sentinel-6 programu Copernicus Evropské kosmické agentury (ESA). Data zpracovaná francouzskou sítí výzkumných ústavů Theia ukazují na Nové Kachovce veliký výkyv.

Před válkou Ukrajinci udržovali stav na 16 metrech, plus minus 50 centimetrů - takto to vypadalo mnoho let. Začátkem prosince při protiofenzivě Ukrajinci dobývali nedaleký Cherson. V ten moment Rusové otevřeli stavidla a několik měsíců vypouštěli. Nejníže se hladina dostala letos 2. února, tři centimetry nad 14 metrů.

Z grafů je patrné, jak ruští okupanti napřed Kachovku vypouštěli, pak zase hladina stoupla na rekord. Z grafů je patrné, jak ruští okupanti napřed Kachovku vypouštěli, pak zase hladina stoupla na rekord. | Theia

A to Rusové otočili, od té doby vodní nádrž zase napouštěli. Před dvěma týdny, 21. května, byla na 17,54 metru. Poslední údaj z neděle 4. 6. ukazuje 17,32 metru.

„Zahraniční zemědělská služba amerického ministerstva zemědělství nezaznamenala tak vysokou hladinu vody v přehradě nejméně od roku 1992, kdy začala údaje zveřejňovat,“ konstatoval deník New York Times koncem května.

Poškodit ukrajinské zemědělce

Podle Davida Helmse, meteorologa s desítkami let zkušeností, Rusko několik měsíců využívalo nádrž Kachovka k doplňování vody do sítě nádrží na Krymu. „Je tam 23 nádrží; jsou naplněné,“ konstatoval pro server NPR v únoru.

Když se krymské nádrže naplnily, vypouštění Kachovky podle něj mohlo být pro Rusko způsobem, jak zbrzdit ukrajinskou ekonomiku, do značné míry závislé na vývozu zemědělských produktů. Jenže zemědělství je stejně důležité pro okupovaný východní břeh Dněpru. „Přijde mi divné, že by se uchýlili k taktice spálené země na území, o kterém veřejně tvrdí, že si ho chtějí ponechat,“ dodal Helms. 

Záplavy nad přehradou

Zatímco nyní škodí povodně na nižším toku, před protržením přehrady škodila vysoká voda nad ní. Rybáři na ostrovech na nádrži u vesnice Lysohirka měli vodu i v domcích, jak předvedli koncem května reportérům. Stěžovali si na chaotické vodohospodáře ruských okupantů.

„Napřed se hladina zvedla jen málo. Pak za několik dní velmi rychle,“ popsala Natalja Medunovová a ukazovala, jak má v kuchyni vody do půlky lýtek.

Vodu měli až v kuchyni (20. 5. 2023). Vodu měli až v kuchyni (20. 5. 2023). | ČTK / AP / Evgeniy Maloletka

Investigativní reportér Washington Postu Evan Hill pak na twitteru srovnává dvě satelitní fotografie hráze - z 28. května a 5. června. „Důkaz, že byla nedávno poškozena či zničena část silnice a stavidel,“ komentuje.

Video  Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa