Hlavní obsah

Expert: Zničení Kachovské přehrady zasáhne lidi, ale zvrat pro válku nečekám

Foto: Profimedia.cz

Během plánované protiofenzivy Ukrajina nejspíš ve větší míře zapojí pěchotu. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Na jihu Ukrajiny v Chersonské oblasti opouštějí domovy tisíce lidí kvůli rozsáhlým záplavám, které vyvolalo zničení Kachovské přehrady. Z útoku se navzájem obviňují ukrajinská a ruská armáda. Jak významný moment to bude v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou znamenat?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké vojenské důsledky může mít zničení Kachovské přehrady.
  • Jak poznáme, že začala avizovaná ukrajinská protiofenziva.
  • Co od takového útoku očekávat a kdy je možné ho považovat za úspěšný.

Ve válce na Ukrajině došlo v noci z pondělí na úterý k dalšímu milníku - zničení Kachovské přehrady. Voda se rozlévá po proudu řeky Dněpr, důsledky mohly být katastrofální. Hráz zadržovala 25krát více vody než největší česká přehrada Orlík.

Záplavy ohrožují tisíce lidí včetně těch, kteří žijí v přístavním městě Cherson. Od úterního rána se místní evakuují. Agentura AFP s odvoláním na ukrajinské činitele uvedla, že je zaplaveno na 1300 domů na pravém břehu Dněpru. Postiženo je 24 lokalit. Humanitární dopady situace podle OSN pocítí statisíce osob, 16 000 prý pomoc potřebuje naléhavě.

„Je to především tragédie pro lidi, kteří bydlí po proudu Dněpru,“ říká Michal Smetana, odborník na mezinárodní bezpečnost z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zásadní dopad podle něj katastrofa bude mít zejména na dodávky pitné vody, které odebírají lidé na jihu země i na Krymu. Negativní dopad tak pocítí i Rusové.

Ze zničení hráze se vzájemně obviňují obě strany. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že za výbuchem stojí ruské jednotky, které detonaci provedly na dálku. Ruské vojáky označil za „teroristy“. Moskva obvinění důrazně odmítá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS řekl, že jde o „úmyslnou sabotáž“, která souvisí s neúspěšnou protiofenzivou Ukrajiny.

Kvůli události zasedla také Rada bezpečnosti OSN. Ta podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese nemá nezávislé informace o příčinách protržení hráze. Zástupce amerického velvyslance při OSN Robert Wood nicméně před zasedáním podotkl, že nedává smysl, aby za katastrofou stála Ukrajina.

Podle Smetany nicméně výbuch přehrady ani následné záplavy z vojenského hlediska nejsou „zásadní game changer“. „Bezesporu to ale hraje roli. Minimálně by se tím velmi komplikovalo, pokud by se v současné ukrajinské ofenzivě Ukrajina pokoušela o výpady na druhou stranu řeky. Zároveň to může pomoci Rusku uvolnit si síly v této oblasti a přesunout je více na východ, kde je aktuálně potřebuje,“ vysvětluje expert.

Voda z přehrady chladí i Záporožskou jadernou elektrárnu. Podle společnosti Enerhoatom i dalších odborníků sice protržení hráze Kachovské přehrady provoz elektrárny ohrožuje, nicméně momentálně je pod kontrolou. Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zmínila, že reaktory elektrárny jsou odstaveny a chlazení je zajištěno ze speciální nádrže.

Začala už ofenziva?

Ke zničení nádrže došlo v době, kdy na východě Ukrajiny zesílily bojové akce a začalo se mluvit o zahájení očekávané ukrajinské protiofenzivy. Jestli už ale skutečně začala, podle bezpečnostního analytika poznáme až s odstupem.

„Až zpětně se budeme koukat, kde byl ten bod, od něhož už bychom to mohli nazývat skutečnou ofenzivou, a kdy to byla spíše přípravná fáze,“ popisuje Smetana. Ukrajina si podle něj chystá půdu pro větší útok už delší dobu, ničí třeba sklady munice nebo velitelská stanoviště.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Bezpečnostní analytik Michal Smetana.

V rámci ofenzivy se podle něj Ukrajina pokusí o „manévrovací válku“, v níž využije techniku, kterou dostala od západních zemí. K dělostřelectvu se tak pravděpodobně přidají třeba obrněné transportéry nebo bojová vozidla pěchoty. „Takovým západním stylem se pokusí o zásadnější postup a osvobození větší části okupovaného území,“ dodává Smetana s tím, že dosud jsme viděli spíše omezené útoky, které „hledaly slabá místa ruské obrany“.

Pozor na přehnaná očekávání

Bezpečnostní expert zároveň upozorňuje, že od protiofenzivy by veřejnost neměla mít přehnaná očekávání. Definice úspěchu totiž v tomto ohledu není jasná. „Pro spoustu lidí úspěch znamená, že se touto ofenzivou ukončí válka. Což se obávám, že není v současné chvíli realistické očekávat,“ uvádí.

Dobrou zprávou by podle Smetany bylo, pokud by ukrajinské jednotky dokázaly získat zpět pod kontrolu část Záporožské a Doněcké oblasti.

Ukrajina je nicméně podle analytika na ofenzivu připravena. „Má na to techniku, je na to do značné míry vycvičená. Skutečně se na to připravovala řadu měsíců, protože si uvědomuje politické důsledky toho, pokud by v ofenzivě selhala,“ říká Smetana. Její neúspěch by totiž mohl posílit hlasy těch, kteří chtějí dodávky zbraní na Ukrajinu omezit. Naopak vítězství by mohlo předznamenat větší vstřícnost Západu.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co je momentálně v sázce z pohledu Moskvy nebo jak silné jsou polovojenské skupiny jako Legie Svobody Ruska a Ruský dobrovolnický sbor, které útočí přímo na území Ruska. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Aktualizace: V textu jsme doplnili aktuální informace ke zničení Kachovské přehrady, které se týkají vývoje situace na pravém břehu Dněpru a Rady bezpečnosti OSN. Také jsme přidali vyjádření Kremlu.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, Twitter - Serhii Tyaglovsky (@tyaglovsky), TW - FLASH (@Flash_news_ua)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované