Hlavní obsah

Ministr Blažek by rád změnil právní definici znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, zda je současná právní definice znásilnění stále dostačující, se diskutuje už dlouho. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) proto připravil dvě varianty nové definice tohoto trestného činu. Buď by se i nadále přihlíželo k prvku násilí a vznikl by nový trestný čin „nesouhlasného pohlavního styku“, nebo dojde k redefinici znásilnění, kdy bude místo násilí stačit nesouhlas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

„Varianta první ponechává stávající znění trestného činu znásilnění a vytváří nový trestný čin nesouhlasný pohlavní styk. Tím budou postihovány případy, kdy nebylo použito násilí,“ přiblížil v úterý ministr Blažek.

Zakotvit by se do legislativy měl pojem bezbrannost, za niž by se považovalo tzv. „zamrznutí“, kdy se vlivem stresu či úleku nedokáže oběť bránit.

Podle politického náměstka Antonína Stanislava by na tuto variantu měla být aplikovatelná většinová část stávající judikatury. K úpravě, kdy by byl zapotřebí ke styku aktivní souhlas, resort přistupovat neplánuje.

Příběh Valérie: Nutil mi prášky na spaní, opilý nás málem zabil. Policie mě zklamala

Pod svícnem

Druhá varianta pak redefinuje samotný trestný čin znásilnění. „Znásilnění bude omezeno na soulož a srovnatelný pohlavní styk. Znásilnění nebude založeno na násilí, ale na pouhém projevu nesouhlasu či pouhém zneužití bezbrannosti,“ vysvětlil Blažek.

Návrhy v těchto dnech Blažek odeslal do Poslanecké sněmovny a 27. června se je chystá se všemi parlamentními stranami prodiskutovat.

V současnosti existují činy znásilnění, sexuální nátlak a pohlavní zneužití. Znásilnění je podle trestního zákoníku chápáno jako přimění k pohlavnímu styku násilím, pod pohrůžkou násilí nebo jiné těžké újmy či zneužití bezbrannosti.

Průměrný trest za znásilnění je v Česku pět let a podle náměstka ministra spravedlnosti Karla Dvořáka je postihování obecně mírné.

Zneužívání dětí do pěti let má být znásilněním

Blažek také chce, aby po úpravě byly vždy sexuálně motivované činy vůči dětem do pěti let kvalifikovány jako znásilnění, nikoliv pohlavní zneužívání, kde je mírnější trestní sazba.

„Navrhujeme, aby tam byla stanovena věková hranice pět let. Už se nebude zkoumat, jestli pětileté dítě je ve stavu bezbrannosti, nebo není,“ uvedl ministr.

„Do pěti let se vždy bude mít za to, že ve stavu bezbrannosti je a bude vždy znásilněno, žádné pohlavní zneužití, kde jsou nižší sazby,“ přiblížil Blažek s tím, že v soudní praxi často dochází k zaměňování těchto dvou činů.

Ministr si od úpravy trestního zákoníku slibuje, že pro oběti bude méně traumatizující trestní řízení a častěji bude docházet k nahlašování znásilnění.

„Nečekejme, že když upravíme trestní zákoník, tak bude automaticky odsuzováno více pachatelů. Očekávám od toho to, že se nám zjednoduší traumatizující výslechy obětí, které musí do detailů popisovat vše, co na nich bylo vykonáno,“ uvedl Blažek.

„Problém toho spočívá v tom, že oběti to z obav traumatizujících výslechů raději nenahlásí. Předpokládám, že toho bude více nahlašováno, než je tomu doposud,“ dodal.

Smutná čísla v ČR. Polovina pachatelů znásilnění dostane podmínku, u sexuálního zneužití 86 procent

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám