Žáci a studenti pozor, začíná zábavná, vzdělávací soutěž na téma biodiverzita. Přihlásit se mohou jednotlivci, týmy i celé třídy…

Cirkulujme.cz – vzdělávací soutěž od studentů pro studenty pomůže učitelům v environmentální výuce přiblížit téma biodiverzity. Aktivní středoškoláci ze Studentské Energie Národa (SEN) a výrobce nealkoholických nápojů Mattoni 1873společně s odborníky z Českého svazu ochránců přírody připravili zábavný vzdělávací materiál, který žákům a studentům popíše proč je důležité chránit a podporovat rozmanitost rostlin a živočichů.

Studenti z organizace SEN na exkurzi na louce Rudiho Mattoni u Podebrad

Na vzdělávací videa, která okoření výuku, naváže soutěž o atraktivní ceny. Soutěž je určená pro jednotlivce, týmy i celé třídy. Cirkulujme chce motivovat mladé lidi k hledání inovativních a udržitelných řešení v oblasti ochrany životního prostředí a ekologického rozvoje. 

Proč tomu věnovat pozornost?

Ve snaze zlepšovat životní prostředí jednotlivci, spolky a firmy často sází stromy. Podle odborníků z ČSOP ale v Česku nesmíme zapomenout ani na péči o tradiční bezlesí. V ČR totiž v posledních desetiletích dochází k rapidnímu úbytku či degradaci například lučních biotopů, které byly v Česku původně převažujícím prostředím se zcela specifickou skladbou rostlin a živočichů. Tento důležitý prvek naší krajiny totiž vyžaduje stabilní péči, aby nedocházelo k zarůstání invazními rostlinami a náletovými dřevinami a k celkovému úbytku biodiverzity. Rapidní úbytek druhů rostlin, hmyzu i dalších živočichů je přitom jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti,vysvětluje Jakub Vaněk z Českého svazu ochránců přírody.

Druhová rozmanitost – tedy biodiverzita, tak představuje důležitý prvek pro udržení a posílení přírodních ekosystémů a její ochrana je klíčová pro budoucnost naší planety. Principy cirkulární ekonomiky, se kterými jsme seznámili stovky žáků v minulých kolech Cirkulujme, vychází z přírodních cyklů. V přírodě vše cirkuluje dokola a každý přírodní odpad zde slouží jako zdroj potravy nebo jako stavební materiál pro někoho jiného. A aby vše spolehlivě fungovalo, je potřeba mít tyto ekosystémy zdravé a druhově rozmanité. Proto jsme se rozhodli tentokrát dětem přiblížit téma biodiverzita, říká Lutfia Volfová, mluvčí společnosti Mattoni 1873 a doplňuje, že společně s Českým svazem ochránců přírody se snaží o návrat původních druhů do lučních biotopů v okolí pramenů svých minerálek. Na 16 hektarech obnovují dříve běžné prostředí louky s bohatou skladbou rostlin i živočichů.

Cirkulujme vyzývá žáky a studenty k vytvoření vlastních projektů na podporu druhové rozmanitosti ve svém okolí. Školy i jednotlivci se mohou přihlásit na webu www.cirkulujme.cz, kde se prostřednictvím video spotu od odborníka z ČSOP dozví, co je biodiverzita a proč ji máme chránit. Studenti dostanou i tipy, jak může k obnově druhovérozmanitosti přispět každý z nás.

Do soutěže se mohou přihlásit jednotlivci, týmy či celé třídy z 1. a 2. stupňů základních škol a víceletých gymnázií a všichni středoškoláci. Projekty mohou mít různou podobu, hlavním cílem je podpořit výskyt původních druhů rostlin a živočichů ve svém okolí. Žáci tak mohou například vytvořit hmyzí hotel, nebo zasadit bylinky, které lákají motýly.“ říká Tadeáš Vylita ze Studentské Energie Národa (SEN). Odevzdání projektů je možné od června až do 31. října 2023 prostřednictvím dotazníku, který je dostupný na webových stránkách soutěže. Během červnaorganizátoři zveřejní video, které k tématu vzniklo ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody.

Pro více informací o soutěži Cirkulujme a o možnostech účasti se mrkni na webové stránky soutěže SOUTĚŽ – CIRKULUJME.

-TZ-

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *