Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Tvrdík: Pro Slavii je skvělé, že máme ve finále na obou stranách své bývalé hráče

Stadion v Edenu bude znovu po deseti letech hostit velký evropský zápas. Ale zatímco Superpohár mezi Bayernem a Chelsea nabízel zvučnější fotbalové značky, finále Konferenční ligy je pro českého fanouška přitažlivé jinak. Na obou stranách se představí čeští reprezentanti – Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem v barvách West Hamu, Antonín Barák v dresu Fiorentiny. Předseda představenstva hostitelské Slavie Jaroslav Tvrdík bere účast bývalých hráčů červenobílých jako velkou poctu pro celý klub.

Tvrdík přiznává, že finále Konferenční ligy je pro Slavii jako hostitele prestižní záležitost. "Když jsme před rokem usilovali o kandidaturu, tak jsme si nedokázali představit, co to obnáší. Byl to rok opravdu tvrdé nepřetržité práce zhruba pro třicet lidí. Jsme pyšní, že hostíme pohárové finále, ale byl to těžký rok."

Dějiště finále se ocitlo pod palbou kritiky zejména ze strany anglických fanoušků kvůli nízké kapacitě stadionu Slavie. "Máme největší a nejmodernější stadion v republice. Je koncipován tak, že může být relativně jednoduše dostavěno další patro a kapacita zvýšena na 35 tisíc. Přál bych si, aby to jednou bylo, ale v současné realitě českého fotbalu to zatím není potřeba," vysvětluje Tvrdík.

Finále je pro slávistického šéfa přitažlivé i tím, že za West Ham i Fiorentinu nastupují někdejší opory vršovického klubu. "Máme obrovskou radost z toho, že máme na obou stranách své bývalé hráče. Je pro nás pocta, že hrají finále zrovna tady," neskrývá Tvrdík. S oběma hráči "hammers" má nejen on stále velmi blízký vztah. "Se Součkem a Coufalem jsme v pravidelném kontaktu, trenéři s nimi mluví i dvakrát týdně. S klubem pořád žijí a zajímají se o něj," dodává.

V Konferenční lize figurovala v letošní sezoně i Slavia, která tak hypoteticky mohla hrát finále doma. Nečekaně ale vypadla už v poměrně lehké základní skupině. "Byl to náš sen, bohužel to nevyšlo. Ve skupině jsme byli favorit, roli jsme ale nesplnili. Zklamání tam určitě bylo, ale teď si užíváme to finále a to, že v něm máme české hráče," přiznává Tvrdík.

Větší šanci na úspěch měli podle Tvrdíka červenobílí před dvěma lety, kdy vypadli až ve čtvrtfinále Evropské ligy s Arsenalem. "Mrzí mě poslední účast v Evropské lize. Měli jsme skvělý tým, převálcovali jsme Rangers, ale ta kauza kolem Ondřeje Kúdely nás hrozně poznamenala. Na Arsenalu jsme to ještě nějak zvládli, ale v domácí odvetě už hráči neměli energii a ten tlak na klub byl enormní. Věřím, že jinak bychom sehráli mnohem lepší partii," vzpomíná.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články