Hlavní obsah

Popírání, protržení, sabotáž. Jak ruská média informovala o Nové Kachovce

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil Ukrajinu z útoku na přehradu Nová Kachovka, důkazy však nepředložil.

Reklama

Trvalo několik hodin, než se ustálil narativ ruské státní propagandy ohledně kolapsu vodní elektrárny Nová Kachovka.

Článek

Ruská státní média v prvních hodinách po kolapsu elektrárny Nová Kachovka zveřejnila protichůdné informace o tom, co se stalo a co katastrofu způsobilo. To může naznačovat, že ruská propaganda zpočátku neměla jasný plán, jak událost pokrýt.

Na telegramových kanálech se zprávy o kolapsu vodní elektrárny začaly objevovat už po páté hodině ranní, jak píše ruský exilový mediální projekt Agenstvo. Rovněž se začala okamžitě objevovat nepodložená obvinění, že na přehradu zaútočily ukrajinské síly.

V šest hodin ráno ještě ruská státní tisková agentura Ria Novosti na Telegramu uvedla, že s odvoláním Moskvou dosazeného starostu Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva je „všude ticho a klid“. Rovněž státní agentura TASS označila v půl sedmé situaci v oblasti za klidnou. Za necelých 20 minut však TASS znenadání uvedla, že „přehrada vodní elektrárny Nová Kachovka se zřítila kvůli poškození“.

Přečtěte si o protržení Kachovské přehrady více

Protržení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce lidí. Událost představuje i bezpečnostní a zásobovací problém. Seznam Zprávy připravily odpovědi na nejdůležitější otázky.

Vizualizace záplav, které může poškození Kachovské přehrady způsobit.

Ukrajina a Rusko se přou o to, kdo může za protržení Kachovské přehrady. Voda už zaplavila několik vesnic a předměstí Chersonu. Rusko podle ukrajinských úřadů zároveň město ostřelovalo.

Ruská agentura nejprve uvedla, že zřícení přehrady způsobil kolaps jednoho z pilířů, o 10 minut později však s odvoláním na starostu Leonťjeva dodala, že „ve dvě hodiny ráno několik útoků zničilo ventily na vodní elektrárně“.

Na ruských státních kanálech se objevily zprávy o protržení přehrady po sedmé hodině ranní. Na televizním kanále Russia 1 zprávu odvysílali asi v sedm hodin s tím, že z Chersonské oblasti přicházejí protichůdné informace. V pokračování v 7:30 televizní korespondent již uvedl, že k protržení došlo po útocích na přehradu, které proběhly kolem druhé hodiny ranní.

Sabotáž Ukrajinců, tvrdí Peskov

První kanál ruské státní televize přišel v půl osmé již s přepracovanou verzí události. „Ukrajinské ozbrojené síly zaútočily na vodní elektrárnu, v důsledku čehož byla její horní část zničena a voda se valí přes přehradu,“ uvedl moderátor.

V pozdějších zprávách již prezentují ruská média událost jako „teroristický útok“ nebo „sabotáž“ ze strany Ukrajiny. Nejnovější zpráva agentury TASS cituje mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Ten uvedl, že Ukrajina spáchala na vodní elektrárně sabotáž, což by mohlo mít vážné důsledky pro obyvatele regionu i pro životní prostředí. Žádné důkazy ani další detaily však nezmínil.

Foto: NY Times, Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapa přehrady a jejího okolí.

K protržení Kachovské přehrady došlo v úterý ráno. Podle Ukrajinců vyhodily Kachovskou vodní elektrárnu do povětří ruské síly a detonaci provedly na dálku. Výbuch údajně nastal přímo ve strojovně. Podle ukrajinské vojenské rozvědky ruské síly přehradu odpálily „v panice“.

Rusko z útoku na přehradu obviňuje Ukrajinu, ruská agentura TASS s odvoláním na Moskvou dosazeného starostu Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva uvedla, že přehrada je skutečně zničená a že za útokem stálo ukrajinské ostřelování a „teroristický útok“.

Reklama

Doporučované