Jarek Nohavica se narodil 7. června roku 1953 v Ostravě. A právě dnes, o sedmdesát let později, ve 13 hodin odstartuje předprodej jeho letních koncertů. Na konci druhého prázdninového měsíce (ve dnech 21., 22. a 23. srpna) vystoupí v rámci Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží v Praze.

O dva dny dříve, v sobotu 19. srpna, vystoupí také v zahradách lednického zámku, a to v rámci festivalu Hvězdný víkend v Lednici. Jeho zdejší vystoupení už je ale opět beznadějně vyprodáno.

Dělník i knihovník

Jaromír Nohavica vystudoval nejprve střední školu v Ostravě, následně pak střední knihovnickou v Brně. Než se od roku 1981 začal živit jako umělec na volné noze, vystřídal několik zaměstnání. Pracoval například také jako dělník a knihovník. Ačkoliv první píseň složil již v 8 letech, poprvé vystoupil před veřejností s vlastním repertoárem až v březnu 1982 na Folkovém kolotoči v Ostravě-Porubě. To ho záhy katapultovalo mezi českou folkovou špičku.

Písničkář Jarek Nohavica.
Jaromír Nohavica: Nebýt mé ženy, tak bych to všechno nepřežil

Na národním finále Porty 83 vyhrál anketu diváků o nejvýraznější osobnost, kdy zaujal svou písní Pánové nahoře. Ta ale, stejně jako jeho další texty, vadila tehdejším cenzorům a přišly první zákazy. Vše vyvrcholilo v roce 1985, kdy byl sice na Portu pozván, ale nemohl vystoupit a musel opustit Plzeň. Prvního profilového alba se tak Jarek Nohavica dočkal až v roce 1988. Pojmenoval ho Darmoděj.

Máma mi na krk dala klíč

Jaromír Nohavica patří dlouhá léta mezi naše nejoblíbenější muzikanty. Tři roky před sedmdesátkou, v roce 2020, natočil intimní a vážné album, s nímž se mohou ztotožnit nejen jeho věrní fanoušci, ale i ti, kteří sdílejí opačné názory na svět než on. Nese název Máma mi na krk dala klíč a během několika dní se tehdy stalo nejprodávanější deskou u nás.

Jaromír Nohavica.
Jaromír Nohavica slaví 65 let. Podívejte se, co mu přejí kamarádi

Oblíbený ostravský bard svými písněmi dokáže oslovit masy lidí. Umí potěšit, dojmout, rozesmát, pohladit, šířit pohodu i povzbuzení - posuďte sami. Z jeho oficiálního YouTube kanálu jsme vybrali symbolických sedm nejsledovanějších písní a básní:

Mně snad jebne

Zdroj: Youtube

U nás na severu

Zdroj: Youtube

Kříž svůj neseme (duet s Peterem Cmorikem)

Zdroj: Youtube

Malé české blues aneb Doprdelepráce

Zdroj: Youtube

Mě snad jebne 2

Zdroj: Youtube

Krteček a zajíček

Zdroj: Youtube

Ostravo

Zdroj: Youtube