Už v úterý večer spadlo v bouřce na stanici Jindřichův Hradec – Děbolín za hodinu 50 mm srážek. Vysoká vlhkost na našem území i nadále zůstává, takže předpoklad přívalových srážek v bouřkách, které navíc mají jen minimální pohyb, je vysoký. 

Také ve středu odpoledne se budou místy silné bouřky vyskytovat zejména v jižní polovině území. Bouřky budou opět doprovázené zejména vydatnějším deštěm o intenzitě až kolem 30 mm. Kroupy by se měly vyskytovat pouze ojediněle. Už od ranních hodin bude většinou zataženo nebo oblačno, jen přechodně polojasno a ojediněle déšť. Odpoledne už bude pršet místy a počítat musíme místy s bouřkami. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 °C.  

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Hodně podobný scénář budou psát čtvrtek i pátek – silné bouřky se budou vyskytovat během odpoledních hodin a budou opět doprovázené zejména vydatnějším deštěm o intenzitě až kolem 30 mm. Nyní to vypadá, že budou zejména na jihovýchodě území. Nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až na letní hodnotě 25 °C. Při opakovaných bouřkách na jednom území se mohou srážkové úhrny ojediněle dostat i přes 60 mm.

Také o víkendu se budou místy vyskytovat bouřky

Během víkendu bude zejména v ranních a dopoledních hodinách převládat polojasno, během odpoledních hodin ale bude docházet k přibývání oblačnosti a místy se budou opět vyskytovat přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty se budou zastavovat až na 27 °C. Výraznější změnu v počasí zřejmě nepřinese ani počátek příštího týdne - i nadále musíme počítat s bouřkami.

Roste aktivita komárů, uleví se alergikům

Toto počasí je ideální na namnožení komárů. Těm se nejlépe daří v letech bohatých na srážky - po záplavách, vydatných deštích, ale i když je sněhová pokrývka na jaře i v nižších polohách, a vytváří tak také vhodná stanoviště pro vývoj komářích larev. Nejvyšší létací aktivita komárů je za teplého, bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí. Jinými slovy – při teplotě mezi 15 až 40 °C, vlhkost vzduchu přes 40 %.

Podle výzkumu jsou lidé s krevní skupinou 0 napadeni a poštípáni komáry dvakrát častěji než lidé s krevní skupinou A. Krevní skupina B je na žebříčku oblíbenosti pokrmů proti komárům na středním místě. Dalším zásadní přitažlivostí pro komáry je naše tělesná teplota. Čím je vyšší, tím dříve komáři koušou. A do třetice, hraje roli také barva oblečení. Komáři častěji létají k lidem, kteří mají na sobě syté barvy. Díky častým srážkám se budou z ovzduší vymývat pylové částice a uleví se tak alergikům.

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
48 fotografií