467. deň: Keď začneme protiofenzívu, bude to všetkým jasné, znie z Ukrajiny

Ukrajinskí sabotéri údajne v utorok vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Oprava podľa neho bude trvať jeden až tri mesiace. Ruské sily za posledných 24 hodín opakovane ostreľovali ukrajinskú Chersonskú oblasť. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému navrhol vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrovanie zničenia Kachovskej priehrady. Tento návrh predstavil aj ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady poprel tvrdenia ruskej strany, že Ukrajina už prešla do protiútoku.

07.06.2023 05:55 , aktualizované: 23:35
ukrajina, vojna, Cherson, priehrada, záplavy Foto: ,
Vojenskí kapláni sa plavia na nafukovacom člne počas evakuácie obyvateľov zo zaplavených oblastí v ukrajinskom meste Cherson 7. júna 2023.
debata (545)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 467. deň
  • Ukrajinská armáda zaznamenala zisky pri Bachmute
  • Experti: Zničená Kachovka na chvíľu pomôže Rusom
  • Rusi pripravili státisíce ľudí o prístup k pitnej vode, uviedol Zelenskyj
  • Rusi tvrdia, že Ukrajinci odpálili čpavkovod z Togliatti do Odesy
  • Čína je vážne znepokojená poškodením Kachovskej priehrady
  • EÚ po zničení Kachovky už poskytuje prvú pomoc Ukrajine
  • Zelenskyj kritizuje OSN a Červený kríž, že nepomáhajú po zničení priehrady
  • Erdogan navrhol Zelenskému a Putinovi medzinárodné vyšetrovanie zničenia priehrady
  • Prigožin: Rusko môže použiť jadrovú zbraň na svojom vlastnom území
Stoltenberg: Žijeme v nebezpečnom svete, ale Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO
Video
priehrada Kachovka Čítajte viac 466. deň: Kachovská priehrada vyletela do vzduchu. Zelenskyj: Plány Ukrajiny na protiofenzívu to neovplyvní
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
+7Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
Kachovská priehrada pred a po jej zničení....
Prístavné zariadenia a priemyselná oblasť v...
+11Mesto Cherson pred a po zaplavení v dôsledku...

23:35 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg bude vo štvrtok predsedať mimoriadnemu zasadnutiu Komisie NATO-Ukrajina. Témou bude zničená ukrajinská Kachovská priehrada. Šéf NATO to uviedol v stredu na sociálnej sieti, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Stoltenberg uviedol, že na štvrtkovom zasadnutí sa prostredníctvom videospojenia zúčastní aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý požiadal o zvolanie mimoriadnej schôdzky.

Kuleba na sociálnej sieti uviedol, že Stoltenberg prisľúbil použitie mechanizmov NATO na poskytnutie humanitárnej pomoci. Ďalšie podrobnosti o štvrtkovom zasadnutí zatiaľ nie sú známe.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa pretrhla v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa navzájom obviňujú z jej zničenia. (tasr)

23:13 Ukrajina ešte plánovanú a napäto očakávanú protiofenzívu nezačala, keď sa tak stane, bude to všetkým zrejmé, povedal dnes agentúre Reuters tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Rusi si vraj podľa neho pletú lokálne ukrajinské postupy na niektorých úsekoch frontu so začiatkom väčšej operácie. Poprel tak tvrdenia ruskej strany, že Ukrajina už do protiútoku prešla.

„Nič z toho nie je pravda. Naša armáda rozhodne, kedy to všetko začne,“ povedal v rozhovore Danilov. „Keď protiofenzívu spustíme, všetci o tom budú vedieť, uvidia to,“ dodal. Ukrajina už niekoľko mesiacov hovorí o protiofenzíve s cieľom získať späť územie na juhu a východe krajiny, ktorá od februára minulého roka okupujú ruské vojská.

Na sociálnych sieťach sa dnes začali objavovať neoverené správy ruských vojenských blogerov o silnejúcich bojoch na fronte v Záporožskej oblasti a kolónach ukrajinskej vojenskej techniky pri meste Huljajpole, ktoré sa nachádza blízko frontovej línie.

Ruské ministerstvo obrany už v noci na pondelok tvrdilo, že protiútok začal a ruskí vojaci ho odrazili, Moskva spomínala stovky z boja vyradených ukrajinských bojovníkov. Kyjev to poprel a uviedol, že sa Moskva podobnými vyjadreniami snaží odviesť pozornosť od bojov v oblasti Bachmutu, kde podľa neho ruské sily zaznamenávajú neúspechy.

Podľa Danilova niet pochýb o tom, že hrádzu Kachovskej priehrady zničilo Rusko, keďže vodné dielo bolo pod jeho okupáciou prakticky od začiatku invázie. (čtk)

22:30 Bývalý šéf NATO Anders Rasmussen varuje, že ak Kyjev nedostane na summite NATO konkrétne záruky, situácia môže eskalovať. Uviedol to britský denník The Guardian. Štáty NATO, ktoré by neboli spokojné so závermi summitu vo Vilniuse, by sa mohli rozhodnúť zasiahnuť samostatne.

140416a-004 Čítajte viac Exšéf NATO Rasmussen: Ak Kyjev nedostane jasné záruky, Poliaci aj ďalší môžu poslať vojakov na Ukrajinu

21:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ho šokovalo zlyhanie Organizácie Spojených národov a Červeného kríža pri poskytovaní pomoci po zničení Kachovskej priehrady. Informoval o tom britský denník Sky News, ktorý správu prevzal z nemeckých médií.

„Nie sú tu. Nedostali sme žiadnu odozvu. Som šokovaný,“ povedal Zelenskyj pre nemecké denníky Bild a Die Welt. Dodal, že ruskí vojaci v povodňami postihnutých oblastiach strieľajú na ukrajinských záchranárov, ktorí sa snažia pomáhať.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vyzval medzinárodné humanitárne organizácie, aby okamžite konali. „Apelujeme na vás, aby ste prevzali zodpovednosť za evakuáciu ľudí z územia Chersonskej oblasti okupovanej Ruskom. Musíme zachrániť životy ľudí, ktorých okupanti odsúdili na smrť,“ uviedol.

21:04 Medzinárodná humanitárna organizácia CARE upozornila, že v záplavovej vode po zničení Kachovskej priehrady na Ukrajine zrejme plávajú aj míny. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Oblasť, kde bola Kachovská priehrada, bola plná mín, ktoré teraz plávajú vo vode a predstavujú obrovské riziko,“ konštatoval vo vyhlásení národný riaditeľ CARE Ukraine Fabrice Martin. Pripomenul tiež „katastrofálne následky“, ktoré môže mať zničenie priehrady na životné prostredie.

Do rieky Dnipro podľa neho unikol motorový olej a upozornil, že únik môže pokračovať, čím zopakoval obavy šéfa hlavnej ukrajinskej hydroenergetickej spoločnosti z utorkového rozhovoru pre CNN. „Do rieky Dnipro uniklo najmenej 150 ton motorového oleja a existuje riziko, že unikne aj ďalších viac ako 300 ton,“ uviedol Martin s tým, že by to mohlo viesť k zániku národného parku s rozlohou viac ako 80-tisíc hektárov.

Námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Melnyk označil zničenie Kachovskej priehrady za „najhoršiu ekologickú katastrofu v Európe“ od havárie v Černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986. (sita)

20:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoril so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom o situácii v Chersonskej oblasti po zničení Kachovskej priehrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obaja lídri hovorili o „environmentálnych a humanitárnych dôsledkoch ruského teroristického činu“, napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti. Zároveň zdôraznil naliehavé potreby Ukrajiny na „eliminovanie katastrofy“. Prezidenti diskutovali aj o možnosti využitia medzinárodných mechanizmov na vyšetrenie tejto udalosti.

Macron neskôr na sociálnej sieti uviedol, že Francúzsko v najbližších hodinách pošle Ukrajine potrebnú pomoc, aby mohla lepšie reagovať na zničenú priehradu. „Francúzsko odsudzuje tento brutálny čin, ktorý ohrozuje obyvateľstvo,“ napísal.

Ukrajinský prezident Macronovi poďakoval za možnosť zúčastniť sa na minulotýždňovom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku a za podporu na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Obaja lídri sa dohodli na pokračujúcej obrannej spolupráci najmä pri ochrane ukrajinského vzdušného priestoru. „Tešíme sa na čo najskorší začiatok výcviku ukrajinských pilotov“ na obsluhu stíhačiek F-16, uviedol Zelenskyj.

Prezidenti hovorili aj bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, očakávaniach od júlového summitu NATO vo Vilniuse a prípravách mierového summitu.

19:40 Britániu neodradia vyhrážky Ruska, aby Ukrajine naďalej dodávala zbrane, povedal v stredu britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Zároveň očakáva, že Moskva svoju rétoriku ešte viac vyostrí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Spojené kráľovstvo sa rozhodlo, že nesmie dovoliť, aby ho „eskalačná rétorika“ z Kremľa odradila od „správnej veci“, povedal Cleverly v Paríži pri otázke na poskytnutie stíhačiek F-16 Kyjevu. Myslí si, že čím budú Ukrajinci bližšie k víťazstvu, tým viac bude rétorika Moskvy eskalovať.

Šéf britskej diplomacie sa vyjadril aj k zničeniu Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Uviedol, že Londýn v tejto fáze nechce označiť vinníka a čaká až na všetky „všetky dostupné fakty“.

Podľa jeho slov je však jasné, že udalosť je priamym dôsledkom ruskej invázie na Ukrajinu. Moskva teda nesie konečnú zodpovednosť za všetku deštrukciu v tejto vojne, zdôraznil.

19:16 Česko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc na zvládnutie následkov zničenej Kachovskej priehrady. Ministerstvo obrany pošle napríklad cisterny či motorové člny. V stredu sa na tom podľa českého premiéra Petra Fialu dohodla vláda, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme sa dohodli na konkrétnej pomoci Ukrajine, ktorá súvisí s obrovskými dôsledkami po zničení Kachovskej priehrady. Ministerstvo obrany poskytne Ukrajine niektoré veci, ktoré sú na riešenie tejto katastrofy dôležité – nepotrebné cisterny na rozvoz pitnej vody, záchranné kruhy, motorové čerpadlá na vodu, záchranné vesty a tak ďalej,“ oznámil na výjazdovom rokovaní vlády Fiala. Pomoc z ďalších rezortov sa bude podľa jeho slov ďalej koordinovať.

Český premiér pripomenul, že Ukrajine už pomoc poskytlo ministerstvo zahraničných vecí. To hneď v utorok na základe rozhodnutia šéfa diplomacie Jana Lipavského schválilo desať miliónov českých korún (približne 425 000 eur). Je to najvyššia suma, ktorú mohlo ministerstvo poskytnúť bez odsúhlasenia vládou. Sú určené na evakuáciu civilistov a riešenie následkov zničenia priehrady.

17:40 Ukrajinskí vojaci boli svedkami toho, ako po zničení Kachovskej priehrady ruských vojakov zmietla záplavová voda a utiekli z východného brehu rieky Dnipro. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinského kapitána Andrija Pidlisného, ktorý povedal, že v chaose prišlo o život a bolo zranených mnoho Rusov.

Pidlisnyj tvrdí, že keď v utorok v skorých ranných hodinách nastalo pretrhnutie priehrady, „nikomu na ruskej strane sa nepodarilo dostať preč a všetky pluky, ktoré mali Rusi, boli zaplavené“.

Zároveň pre CNN vyslovil presvedčenie, že Rusi úmyselne zaútočili na priehradu, aby narušili plány ukrajinských síl na nadchádzajúcu ofenzívu. Pidlisnyj vysvetlil, že rozloha územia okolo rieky znamená, že ruská armáda nachádzajúca sa na východnom brehu utrpela vážne škody v dôsledky pretrhnutia priehrady. Pidlisnyj tvrdí, že jeho jednotka mohla sledovať vývoj udalostí pomocou dronov a viacerých vojakov na mieste činu.

„Ľavý (východný) breh je nižšie položený ako pravý breh, takže je zaplavený viac. Zaplavené boli aj pozície nepriateľa priamo na brehu rieky. Musíte pochopiť, že pozície nepriateľa nie sú len zákopy, ale aj obyčajné civilné domy, kde bývali,“ povedal Pidlisnyj. Ruské jednotky v ohrození možno neboli varované, podľa Pidlisného zrejme aj preto, aby okupanti zachovali moment prekvapenia.

17:22 Ukrajinská armáda postúpila na frontovej línii pri meste Bachmut na východe Ukrajiny za uplynulých 24 hodín o 1100 metrov. V stredu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské sily sú pri Bachmute v ofenzíve už niekoľko dní, pričom ruská armáda prešla do defenzívy a snaží sa udržať svoje pozície, opísala situáciu na frontovej línii Maľarová.

Rusko tento týždeň uviedlo, že Ukrajina spustila v Doneckej oblasti sériu útokov, ktoré sa ruskej armáde podarilo odraziť. Moskva naznačila, že tieto udalosti považuje za začiatok plánovanej ukrajinskej protiofenzívy.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že Ukrajina podnikla pri Bachmute útočné operácie, no neboli úspešné. (tasr)

17:00 Rusko by mohlo uskutočniť „taktický nukleárny úder“ na miesta v Belgorodskej oblasti, kde teraz bojuje s povstalcami, tvrdí šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý je v dlhodobom konflikte s vedením ruského ministerstva obrany. Prigožin armádu varoval, že pokiaľ v ruskom pohraničnom regióne rýchlo nezvíťazí, pošle tam svojich vlastných mužov. (sita)

prigožin Čítajte viac Prigožin: Rusko môže použiť jadrovú zbraň na svojom vlastnom území

16:38 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským navrhol vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrovanie zničenia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Tento návrh predstavil aj ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi.

Priehrada sa pretrhla v utorok v skorých ranných hodinách po výbuchu. Zo zničenie sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina. Členský štát NATO Turecko má dobré vzťahy s oboma krajinami.

„Prezident Erdogan povedal, že by sa mohla zriadiť komisia s účasťou odborníkov z bojujúcich strán, z OSN a medzinárodného spoločenstva vrátane Turecka. Podrobne by vyšetrovala výbuch na Kachovskej priehrade,“ uviedol prezidentský úrad po telefonáte so Zelenským.

Erdogan predstavil ten istý návrh aj v samostatnom telefonáte s ruským prezidentom Putinom a povedal mu, že Turecko je ochotné zohrať v tom svoju rolu. Putinovi uviedol, že „je dôležité vykonať dôkladné vyšetrovanie výbuchu na Kachovskej priehrade tak, aby neostal žiaden priestor pre podozrenie“.

Kachovská priehrada na rieke Dneper poskytuje chladiacu vodu pre Ruskom okupovanú Záporožskú atómovú elektráreň, zároveň zásobovala kanál privádzajúci vodu na okupovaný Krymský polostrov. Pretrhnutie priehrady zaplavilo rozsiahle územie a tisíce civilistov museli evakuovať, nastali tiež obavy z ekologickej katastrofy. (afp, tasr)

15:32 Európska únia už prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany poskytuje prvú pomoc Ukrajine po utorňajšom zničení Kachovskej priehrady. „Zatiaľ čo prebieha evakuácia postihnutého obyvateľstva, Ukrajina požiadala EÚ o pomoc vo forme vybavenia a techniky. EÚ okamžite zareagovala a už poskytuje pomoc prostredníctvom svojho mechanizmu civilnej ochrany,“ uvádza sa v oznámení Európskej komisie.

Prvé ponuky prišli z Nemecka, Rakúska a Litvy. Nemecko prostredníctvom spomínaného mechanizmu ponúklo 5000 vodných filtrov a 56 generátorov, Rakúsko 20 nádrží na vodu a desať čerpadiel. Uvedené zariadenia sú už na ceste na Ukrajinu. Okrem toho Litva a Nemecko ponúkli aj núdzové prístrešky pre evakuovaných civilistov, ako aj postele a prikrývky.

Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie (ERCC) je v priamom kontakte s ukrajinskými pohotovostnými službami. Centrum je pripravené koordinovať ďalšiu pomoc Ukrajine na základe vyvíjajúcich sa potrieb.

Okrem toho humanitárny úrad EÚ na Ukrajine koordinuje svoju činnosť s domácimi partnermi s cieľom čo najrýchlejšie a najúčinnejšie reagovať na potreby ľudí postihnutých záplavami, a to aj poskytovaním potravinovej pomoci a pitnej vody. Poškodenie Kachovskej priehrady v noci na 6. júna spôsobilo v delte rieky Dneper, v jej záplavovej oblasti i v obciach a mestách na brehu rozsiahle záplavy. (tasr)

14:23 Čína v stredu vyjadrila „vážne znepokojenie“ v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady na Ukrajine. Tvrdí, že sa obáva „humanitárnych, hospodárskych a ekologických následkov“ utorkového útoku na priehradu.

„Vyjadrujeme vážne znepokojenie nad poškodením hrádze Kachovskej vodnej elektrárne,“ povedal hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin. „Vyzývame všetky strany konfliktu, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a urobili všetko pre ochranu bezpečnosti civilistov a civilných zariadení,“ dodal.

Ukrajina v súvislosti so zničením priehrady a následným prívalom vody evakuuje približne 17-tisíc ľudí. Čína tvrdí, že je v konflikte na Ukrajine neutrálnou stranou, čelí však kritike za to, že neodsúdila Rusko za jeho inváziu. Podľa Wanga je „pozícia Číny v kríze na Ukrajine konzistentná a jasná.“

„Dúfame, že všetky strany sa zaviažu k politickému riešeniu ukrajinskej krízy a budú spoločne presadzovať zmiernenie situácie,“ povedal Wang.

Čínsko-ruské strategické partnerstvo sa zintenzívnilo od začiatku invázie na Ukrajinu. Podľa údajov zverejnených v stredu sa vzájomný obchod medzi týmito krajinami zvýšil na najvyššiu úroveň od začiatku vojny vo februári minulého roka. (afp, tasr)

13:47 Ukrajinskí sabotéri údajne v utorok vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy. Informuje o tom ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého k výbuchu došlo v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, pričom utrpelo zranenia aj niekoľko civilistov.

Kyjev na tieto tvrdenia Ruska bezprostredne nereagoval. Ukrajinské úrady však ešte v utorok obvinili Rusko z ostreľovania čpavkovodu v Charkovskej oblasti s tým, že došlo k jeho poškodeniu, avšak bez úniku čpavku. (tasr, afp, reuters)

V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu len počas prvého roka sa vytvorilo 120 miliónov ton uhlíkových emisií, čo je ekvivalent emisií vyprodukovaných krajinou veľkosti Belgicka za rovnaké obdobie, píše sa v dokumente predstavenom v stredu medzinárodným tímom výskumníkov počas Konferencie o klimatickej zmene v nemeckom Bonne.

Holandský výskumník Lennard de Klerk s jeho kolegami systematicky vypočítali priame a nepriame emisie, ktoré vyprodukovala vojna. Emisie iných skleníkových plynov – napríklad metánu – prepočítali do ekvivalentu uhlíkových emisií, aby bolo možné vykonať jednoduchšie porovnania.

Výpočet odhaduje, že najväčší podiel emisií, približne 50 miliónov ton, spôsobí povojnová rekonštrukcia, keď bude potrebné obnoviť elektrárne, priemysel a budovy. Priame bojové operácie sú zodpovedné za 19 percent celkových emisií. Väčšinu z toho spôsobilo spaľovanie pohonných látok ruským vojskom, pričom do objemu prispeli aj ukrajinské jednotky, píše sa v dokumente.

Pätnásť percent emisií vyprodukovali požiare, ktoré často prepuknú v okolí bojových línií. „V prvom rade je to, samozrejme, ľudská tragédia,“ povedal de Klerk pre agentúru DPA. „Ale sú tu aj obrovské škody na životnom prostredí,“ dodal. Výpočet zohľadňuje aj úniky z plynovodov Nord Stream a faktory, ako sú emisie spôsobené lietadlami, ktoré sa od zavedenia sankcií voči Rusku vyhýbajú jeho vzdušnému priestoru. (dpa, tasr)

12:40 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote viac ako 4,2 milióna eur. Návrh ministerstva obrany v stredu odsúhlasila vláda.

Ako pripomína rezort obrany, 24. februára 2022 sa začala masívna nevyprovokovaná vojenská invázia Ruskej federácie voči Ukrajine. Konflikt je v hrubom rozpore s medzinárodnými právom. Pomoc reaguje na pokračovanie vojenskej agresie a požiadavky Ukrajiny.

12:14 Výbuch a následné poškodenie Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti vyhnalo tisíce ľudí z ich domovov, hrozí humanitárna a ekologická kríza. Voda zaplavila vyše 1 300 domov na pravom brehu Dnepra, postihnutých je 24 lokalít a tisíce osôb potrebuje pomoc. Pozrite si unikátne satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies, ktoré porovnávajú oblasti pred a po zaplavení vodou z priehrady.

Kachovská priehrada Čítajte viac Totálna skaza. Pozrite si satelitné snímky a video pred a po zničení Kachovky

11:50 Vyhodením Kachovskej priehrady do povetria pripravili Rusi o prístup k pitnej vode státisíce ľudí, vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na facebooku. Zo zničenia vodného diela sa vzájomne obviňujú obe strany.

„Ruskí teroristi opäť dokázali, že sú hrozbou pre všetko živé. Úplne zámerne zničili jednu z najväčších vodných nádrží na Ukrajine. Pred ruskou inváziou žilo v tejto oblasti najmenej 100-tisíc ľudí. Minimálne desaťtisíce tam stále sú. Státisíce ľudí zostali bez normálneho prístupu k pitnej vode,“ napísal Zelenskyj.

Prezident tiež upozornil, že Ukrajina môže pomôcť iba ľuďom, ktorí žijú na území, ktoré ovláda, teda na pravom brehu Dnepra. „V časti okupovanej Ruskom sa okupanti ani nesnažia ľuďom pomáhať. To znova ukazuje, s akým cynizmom Rusko zaobchádza s ľuďmi, ktorých krajina sa zmocnilo, a čo Rusko vlastne prináša Európe a svetu,“ dodal ukrajinský prezident. (čtk)

11:47 Ukrajina a Rusko sa v noci na dstredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN navzájom obvinili zo zničenia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Schôdza sa konala na žiadosť Kyjeva, ktorého zástupcu podporili pobaltské krajiny aj Spojené štáty.

„V noci na 6. júna Ruská federácia vyhodila do povetria hrádzu Kachovskej vodnej elektrárne. (…) Tým, že sa ruskí okupanti uchýlili k taktike spálenej krajiny, alebo v tomto prípade k taktike zaplavenej krajiny, v podstate uznali, že im dobyté územie nepatrí a že nie sú schopní si ho udržať,“ povedal na úvod ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja.

Pripomenul tiež, že o zámere Ruska vyhodiť priehradu do povetria sa špekulovalo v rámci ruskej invázie na Ukrajinu už vlani. „To svedčí o tom, že bol (útok) plánovaný s veľkým predstihom,“ povedal.

Ruské obvinenia voči Ukrajine Kyslycja vyhlásil za „predvídateľne klamlivé“ a dodal, že Moskva už skôr odmietla zodpovednosť za „vojnové zločiny“, ktoré spáchala v Mariupole, Buči či Izjume. Radu veľvyslanec vyzval, aby ruský útok dôrazne odsúdila a aby podporila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho mierový plán. (čtk)

11:36 V Ruskom okupovaných častiach ukrajinskej Chersonskej oblasti bol vyhlásený „režim mimoriadnej situácie“ v súvislosti so záplavami vyvolanými poškodením blízkej Kachovskej priehrady.

Podľa vyjadrenia záchranných zložiek, ktoré zverejnili ruské štátne médiá, voda z priehrady zaplavila už približne 2700 domov a evakuovaných muselo byť asi 1 300 ľudí. Najmenej sedem osôb je nahlásených ako nezvestných, dodali Moskvou dosadené úrady.

Poškodenie Kachovskej priehrady v noci na 6. júna spôsobilo v delte rieky Dneper, v jej záplavovej oblasti i v obciach a mestách na brehu riek rozsiahle záplavy. V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred ľudskou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región zotavovať.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.

Americký Inštitút pre štúdium vojny už pred časom varoval, že Rusko zrejme pripravuje na Kachovskú priehradu útok „pod falošnou vlajkou“, z ktorého by následne obvinilo Ukrajinu. (reuters, tasr)

Nova Kachovka Čítajte viac Ruskí okupanti sa pokúsia zničiť Kachovskú priehradu. Rozliaty Dneper im môže pomôcť

9:38 V okupovanom meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny sa po záplavách spôsobených zničením Kachovskej priehrady nezvestuje najmenej sedem ľudí. Uviedol to Moskvou dosadený starosta mesta, podľa ktorého muselo byť z Novej Kachovky evakuovaných vyše 900 ľudí. Voda v oblasti ale začala ustupovať, píše s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov agentúra TASS. Ukrajinská správa Chersonskej oblasti uviedla, že voda na pravom brehu Dnepra k dnešnému ránu zaplavila cez 1 850 domov. OSN informovala o tom, že naliehavú pomoc potrebuje vyše 16 000 osôb. Humanitárne dopady situácie podľa nej ale pocítia státisíce osôb.

„Voda v tento čas, o 8:35 (miestneho času, 7:35 SELČ) klesla o pol metra od najvyššieho bodu,“ uviedol proruský starosta Novej Kachovky Vladimir Leonťjev. Predtým uviedol, že miestna správa vie s istotou o siedmich nezvestných.

V utorok sa z Novej Kachovky muselo evakuovať cez 900 ľudí, voda v meste dosiahla až 12 metrov a zaplavila aj menšie obce nižšie po prúde Dnepra. „Dedina Korsunka je úplne pod vodou, Dniprjany a Krynky sú zaplavené až po strechu,“ uviedol Leonťjev. Proruská správa časti okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti dnes podľa agentúry TASS vyhlásila núdzový stav.

Záplavová vlna zasiahla aj opačný breh Dnepra, ktorý má pod kontrolou Ukrajina. Ukrajinský šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin podľa agentúry Unian uviedol, že zaplavených bolo 1852 domov.

„Počas noci sme nezaznamenali nič neobyčajné. Intenzita záplav slabne, napriek tomu kvôli značnému zničeniu ešte čakáme ďalšiu vodu. Podľa našich predpovedí sa hladina v najbližších 20 hodinách zdvihne o ďalší meter,“ uviedol Prokudin. K dnešnému ránu podľa neho museli úrady evakuovať 1457 ľudí, z ktorých 1286 žilo v chersonskej ostrovnej štvrti Korabel.

9:24 Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje, že v dôsledku poškodenia vodnej elektrárne Kachovka bude v Chersonskej oblasti na pravom brehu rieky Dneper zaplavených približne 10 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Na ľavom brehu, ktorý je v súčasnosti pod ruskou okupáciou, bude situácia ešte horšia.

cherson Čítajte viac Z úrodných polí púšte. Ukrajinských poľnohospodárov zničenie Kachovky tvrdo zasiahne

8:58 Ruské sily za posledných 24 hodín opakovane ostreľovali ukrajinskú Chersonskú oblasť, uviedol dnes na sociálnej sieti telegram miestny gubernátor Oleksandr Prokudin. Zároveň informoval, že v dôsledku ruských útokov zahynul jeden človek a ďalší bol zranený.

„Za uplynulý deň nás nepriateľ 70-krát ostreľoval, vypálil a vyslal 353 striel z mínometov, diel, salvových raketometov, dronov, tankov a lietadiel,“ napísal Prokudin, podľa ktorého 29 striel zasiahlo aj mesto Cherson. Agentúra Reuters uviedla, že sa jej tieto správy nepodarilo nezávisle overiť, a dodala, že ďalšie podrobnosti Prokudin neuviedol.

„V dôsledku ruskej agresie jeden človek zomrel, ďalší bol zranený,“ dodal gubernátor a pripomenul, že v utorok bola na juhu Ukrajiny zničená Kachovská priehrada, ktorá zaplavila rozsiahle časti Chersonu a donútila tisíce ľudí k evakuácii.

8:22 Britský premiér Rishi Sunak povedal, že britská armáda a spravodajské služby zisťujú, či Rusko vyhodilo do vzduchu priehradu na juhu Ukrajiny. Podľa neho je však ešte „príliš skoro“ vyvodzovať „definitívne závery“. TASR správu prevzala v noci na stredu z agentúry AFP.

Sunak označil zničenie Kachovskej vodnej nádrže pod kontrolou Ruska za „najväčší útok na civilnú infraštruktúru“ od začiatku vojny. „Naša armáda a spravodajské služby to momentálne vyšetrujú… ale nemôžem povedať, či šlo o úmyselný čin,“ povedal premiér novinárom na ceste do Spojených štátov.

„Útoky na civilnú infraštruktúru sú otrasné. V tomto konflikte sme už také prípady videli, ale je ešte príliš skoro na to, aby sa dali vyvodiť definitívne závery,“ dodal.

Kachovská priehrada vyletela do vzduchu
Video

Sunak potvrdil, že o situácii na Ukrajine bude diskutovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom na štvrtkovom stretnutí v Bielom dome.

Tiež pripomenul, že Británia poskytla zdroje a finančné prostriedky na podporu OSN a Červeného kríža, ktoré môžu svoje zdroje presmerovať najmä na humanitárnu pomoc a pomoc pri evakuáciách obyvateľov v zasiahnutej oblasti.

„Už sme mysleli dopredu na situácie, ako je táto, a som rád, že Spojené kráľovstvo naďalej podporuje Ukrajinu mnohými rôznymi spôsobmi,“ dodal.

7:39 Český prezident Petr Pavel navštívi mnohonárodnú bojovú jednotku NATO, ktorá na Slovensku funguje pod českým velením. Do vojenského priestoru Lešť ho bude sprevádzať prezidentka Zuzana Čaputová. Za vojakmi sa obe hlavy štátu vydajú vrtuľníkom. Pavol sa na mieste stretne s českými vojakmi, pozrie si ich techniku i vybavenie jednotiek mnohonárodného bojového zoskupenia.

Českí vojaci na Slovensku pôsobia od minulého roka. Vyslaní boli ako reakcia na ruský útok na Ukrajinu. NATO sa potom snažilo posilniť členské štáty na svojom východnom krídle. Mnohonárodné jednotky boli vytvorené okrem Slovenska aj v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Česko sa ujalo vedúcej úlohy v prípade zoskupenia umiestneného na Slovensku.

Súčasťou práporu sú okrem českých a slovenských vojakov aj Nemci, Slovinci a Američania. Za úlohu majú svojou prítomnosťou demonštrovať odhodlanie spojencov brániť štáty na východnom krídle Severoatlantickej aliancie, odstrašiť možného agresora a v prípade napadnutia brániť územie Slovenska.

7:23 V okupovanom meste Nová Kachovka na juhu Ukrajiny je po záplavách spôsobených zničením Kachovskej priehrady nezvestných najmenej sedem ľudí. Uviedol to Moskvou dosadený starosta mesta, podľa ktorého muselo byť z Novej Kachovky evakuovaných vyše 900 ľudí. Voda v oblasti ale začala ustupovať, klesla zatiaľ o 35 centimetrov, píše s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov agentúra TASS.

6:55 Zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny podľa odborníkov oslovených denníkom The New York Times pravdepodobne spôsobila explózia výbušnín umiestnených vo vnútri hrádze a vodnej elektrárne. Tie malo v čase výbuchu pod kontrolou Rusko. Za menej pravdepodobné, aj keď nie nemožné, experti považujú, že by hrádzu zničilo ostreľovanie alebo by sa zrútila kvôli skoršiemu poškodeniu.

Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac NYT: Kachovskú priehradu skôr zničili výbušniny než priamy útok

6:00 Voda zo zničenej Kachovskej priehrady, ktorá leží na juhu Ukrajiny, zaplavila vyše 1 300 domov na pravom brehu Dnepra. Postihnutých je 24 lokalít, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinských činiteľov. OSN zase informovala o tom, že urgentnú pomoc potrebuje vyše 16-tisíc ľudí. Humanitárne dopady situácie podľa nej však pocítia státisíce osôb.

Šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin uviedol, že zaplavených bolo 1 335 domov, ukrajinský minister vnútra Igor Klymenko potom informoval o počte zaplavených lokalít.

Evakuovaní sú tiež ľudia nachádzajúci sa v oblastiach južne od Kachovskej priehrady a Dnepra, ktoré okupuje Rusko. Len z mesta Nova Kachovka, ktoré leží priamo pri teraz zničenej vodnej elektrárni na priehrade, bolo podľa starostu Vladimira Leonťjeva premiestnených okolo 900 obyvateľov. Už skôr uviedol, že je tu pod vodou asi 600 domov.

zväčšiť Na satelitnej snímke poskytnutej spoločnosťou... Foto: SITA/AP
Cherson, vojna na Ukrajine, Kachovská priehrada Na satelitnej snímke poskytnutej spoločnosťou Maxar Technologies sú zaplavené domy pozdĺž rieky Dneper v juhovýchodnom Chersone na juhu Ukrajiny v utorok 6. júna 2023.

Rozsah záplav ukazujú podľa agentúry Reuters satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies, na ktorých je vidieť množstvo zatopených miest a dedín. Z mnohých domov nad hladinu vyčnievajú len strechy.

"Všetko je ponorené vo vode, všetok nábytok, chladnička, jedlo, všetky kvety, všetko pláva. Neviem, čo mám robiť, "vylíčila svoju zložitú situáciu 53-ročná obyvateľka Chersonu, ktorý je najväčším mestom pod priehradou. Hladina Dnepra tu už v utorok stúpla o 3,5 metra.

Hrádza priehrady, ktorá je jedným z najväčších vodných diel v Európe, bola zničená v skorých utorkových hodinách. Ukrajina je presvedčená, že za skazu môže Rusko, Moskva zase obviňuje Kyjev.

5:55 Ukrajina a Rusko sa počas utorňajšieho mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku opäť navzájom obvinili z útoku na Kachovskú priehradu na juhu Ukrajiny, informovali agentúry DPA a Reuters.

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja obvinil Moskvu z odpálenia „bomby hromadného ničenia“. Hovoril o „akte ekologického a technologického terorizmu“.

Na druhej strane podľa ruského veľvyslanca pri OSN Vasilija Nebenziu išlo o zámernú sabotáž, ktorú vykonal Kyjev", a ktorá by sa mala označiť za „vojnový zločin alebo teroristický čin“.

Ani jeden z nich pre svoje tvrdenia neposkytol žiadne dôkazy, píše Reuters.

O mimoriadne zasadnutie BR OSN požiadalo Rusko aj Ukrajina.

Na otázku, či Spojené štáty vedia, kto je za zničenie priehrady zodpovedný, zástupca amerického veľvyslanca pri OSN Robert Wood ešte pred samotným zasadnutím povedal: „Vôbec si nie sme istí. Domnievame sa, že v najbližších dňoch budeme mať viac informácií“. Podľa neho však nedáva zmysel, aby Ukrajina také niečo urobila svojmu vlastnému ľudu a svojmu územiu.

Generálny tajomník OSN António Guterres ešte pred zasadnutím uviedol, že OSN nemá nezávislé informácie o okolnostiach, ktoré viedli k zničeniu Kachovskej priehrady. „Jedna vec je však jasná. Je to ďalší zničujúci dôsledok ruskej invázie na Ukrajinu,“ uviedol.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths na zasadnutí BR OSN povedal, že „úplný rozsah katastrofy sa naplno prejaví až v najbližších dňoch“.

„Už teraz je však jasné, že to bude mať vážne a ďalekosiahle následky pre tisíce ľudí na juhu Ukrajiny na oboch stranách frontovej línie,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

545 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine