Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obraz zkázy pod Kachovkou: Lidé čekají na záchranu na střechách, někteří se nedočkají

Aktualizováno -
7. června 2023
11:02
Autor: ČTK, lig - 
7. června 2023
06:31

Voda ze zničené Kachovské přehrady, která leží na jihu Ukrajiny, zaplavila přes 1300 domů na pravém břehu Dněpru. Postiženo je 24 lokalit, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na ukrajinské činitele. Sítěmi se šíří zoufalá svědectví lidí, kteří uvízli ve svých domovech, stovky jich čekají na záchranu na střechách zaplavených domů. OSN zase informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes 16.000 lidí. Humanitární dopady situace podle ní ale pocítí statisíce osob.

Šéf chersonské regionální vojenské správy Oleksandr Prokudin uvedl, že zaplaveno bylo 1335 domů, ukrajinský ministr vnitra Igor Klymenko pak informoval o počtu zaplavených lokalit.

Evakuováni jsou také lidé nacházející se v oblastech jižně od Kachovské přehrady a Dněpru, které okupuje Rusko. Jen z města Nova Kachovka, které leží přímo u nyní zničené vodní elektrárny na přehradě, bylo podle starosty Vladimira Leonťjeva přemístěno kolem 900 obyvatel. Už dříve uvedl, že je zde pod vodou asi 600 domů.

Rozsah záplav ukazují podle agentury Reuters satelitní snímky společnosti Maxar Technologies, na nichž je vidět řada zatopených měst a vesnic. Z mnoha domů nad hladinu vyčnívají jen střechy. Na těch na záchranu čekají stovky lidí. Ukrajinské úřady už dříve varovaly, že nemohou evakuovat všechny.

„Všechno je ponořené ve vodě, všechen nábytek, lednička, jídlo, všechny květiny, všechno plave. Nevím, co mám dělat,“ vylíčila svou složitou situaci 53letá obyvatelka Chersonu, který je největším městem pod přehradou. Hladina Dněpru zde už v úterý stoupla o 3,5 metru.

Agentura Nexta přinesla čerstvé závěry ze zatopených měst a obcí, záchranáři dál pokračují v evakuaci.

Nexta přinesla i záběry z levého břehu Dněpru. Zoufalí lidé mávají ze střešních oken a prosí o záchranu. Ukrajinští záchranáři jim ale nemohou pomoci, protože jde o území ovládané Rusy. „Okupační úřady neevakuují lidi, ignorují výzvy a nevpouštějí dobrovolníky do zatopené oblasti,“ informují média.

V okupovaném městě Nová Kachovka se po záplavách pohřešuje nejméně sedm lidí. Uvedl to Moskvou dosazený starosta města, podle kterého muselo být z Nové Kachovky evakuováno přes 900 lidí. Voda v oblasti ale začala ustupovat, poklesla zatím o 35 centimetrů, píše s odvoláním na místní představitele agentura TASS.

Hráz přehrady, která je jedním z největších vodních děl v Evropě, byla zničena v brzkých úterních hodinách. Ukrajina je přesvědčena, že za zkázu může Rusko, Moskva zase obviňuje Kyjev.

10:54
Dnes

Rumunské úřady ve čtvrtek večer na farmě nedaleko Dunaje a hranice s Ukrajinou podle všeho našly trosky dronu. Podle agentury Reuters to uvedlo ministerstvo obrany v Bukurešti.

„Úlomky, které zřejmě pocházely z dronu, byly nalezeny 28. března večer v zemědělské oblasti na ostrově Insula Mare a Brailei,“ uvedl rumunský resort obrany v prohlášení. Dodal, že rumunské bezpečnostní složky případ vyšetřují.

10:26
Dnes

Ruské invazní síly od začátku svých ofenzivních operací loni v říjnu obsadily odhadem 505 kilometrů čtverečních ukrajinského území, napsal ve své analýze bojů americký Institut pro studium války (ISW). To je přibližně jako rozloha Prahy, která se rozkládá na zhruba 496 kilometrech čtverečních. Analytici institutu zároveň upozorňují, že ukrajinské armádě se teď sice daří bránit Rusům v dosažení významných taktických úspěchů podél frontové linie, ale pokračující zpoždění v americké vojenské pomoci pravděpodobně zvýší hrozbu ruského operačního úspěchu v budoucnu.

9:03
Dnes

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 střel a dronů, kterými Rusko zaútočilo. V Polsku vzlétla kvůli ruskému útoku na sousední Ukrajinu preventivně polská i spojenecká vojenská letadla.

Zobrazit celý online

Video  Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa