Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osemnásť hodín spánku, ďalšie štyri sex a jedlo za dvoch. Keď si tenisový lev vyvrtol členok, bolelo to aj cez obrazovku

Pred rokom mal úžasnú formu. V semifinále preháňal Rafaela Nadala zo strany na stranu a viacerí experti sa pýtali, čo by bolo keby... Keby sa nezranil. Tak, že jeho opuchnutý členok bil do očí. A bolel aj cez televíznu obrazovku.

07.06.2023 07:40
Alexander Zverev Foto:
Alexander Zverev na tohtoročnom Roland Garros.
debata (1)

Alexander Zverev na Roland Garros 2022 vyzeral nezastaviteľne. Hoci sme si o ňom vždy mysleli, že povrchom, ktorý ho predurčuje k sláve, je betón, bola to aj antuka, na ktorej siahal na prvý grandslamový titul v kariére.

Prvý set prehral s Nadalom v tajbrejku, vyzeralo to, že aj ten druhý rozhodne skrátená hra. Nemec pôsobil lepšie a sviežejšie ako Španiel. V jednej chvíli – keď dobiehal loptičku – si však nešťastne vyvrtol členok. Padol na zem a plakal. Od bolesti aj zo sklamania. Opuch medzitým rástol do nebývalých rozmerov.

Zverev si potrhal väzy v členku a nasledovala dlhá pauza od tenisu.

Koniec veľkého sna. Zverev opustil kurt v bolesti Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Alexander Zverev sa v semifinále Roland Garros...

Viacerí experti sa domnievali, že rodák z Hamburgu – hoci predtým bol už vo finále US Open, vyhral olympijské zlato i Turnaj majstrov – hral najlepší tenis v kariére. Napokon, vzdoroval kráľovi antuky na jeho najobľúbenejšom kur­te.

Dnes je však Zverev opäť na Roland Garros. Síce ešte len vo štvrťfinále, ale záblesky vlaňajšej formy sú na jeho hre vidieť. V zápase o postup medzi najlepšiu štvorku vyzve Argentínčana Tomasa Etcheverryho.

Zúfalý bez tenisu

Zverev sa po ťažkom zranení rozbiehal iba postupne. Keď sa ho vlani v lete pýtali na návrat, nepoznal odpoveď. Prvým podujatím kategórie Masters, na ktorom sa zúčastnil, bolo až marcové Indian Wells. Forma mu však nevydržala a v rebríčku klesal.

Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas Čítajte viac Djokovič otočil zápas s Chačanovom. V boji o finále ho čaká Alcaraz, ktorý Tsitsipasa nešetril

Ani pred začiatkom Roland Garros sa s ním nepočítalo. A vlastne ani sám netušil, na čom je. Keď sa novinári pýtali na obdobie, keď bol zranený, otvoril sa im.

„Šport nerobím pre peniaze. Ani kvôli sláve, len kvôli čistému športu. Milujem ho. Milujem súťaživosť. Milujem tenis viac ako čokoľvek iné na svete. Byť mimo bolo veľmi ťažké. Som rád, že som späť,“ potvrdil.

Nuž, vracia sa vo veľkom štýle. Presne tak vyradil v 2. kole aj Slováka Alexa Molčana. A v osemfinále zasa Bulhara Grigora Dimitrova. „Som taký šťastný, že môžem opäť hrať. Tieto ťažké bitky, na tomto krásnom ihrisku, pred týmto krásnym publikom,“ rozplýval sa.

„Som na správnej ceste. Prvých šesť mesiacov môjho zotavovania sa som vôbec nebol schopný chodiť. Nemohol som hrať tenis. Vrátiť sa na túto úroveň je neuveriteľné. Užívam si tvrdú prácu, bez nej by to nebolo možné,“ doplnil.

Tenisový expert Eurosportu Tim Henman chválil Zvereva za to, ako sa vyrovnal s náročnou situáciou.

„Spočiatku s tým bojoval. Vyzeral frustrovane. Teraz dostal odmenu. A toto je jeho príležitosť. Vlani mu ju vzal osud, mám z neho radosť.“

Arina Sobolenková Čítajte viac Nepodporujem vojnu ani Lukašenka! Sobolenková prvýkrát otvorene odsúdila inváziu na Ukrajinu

Chce byť ako lev

V porovnaní s vlaňajškom pôsobí pochudnuto, jeho účes je v štýle retro, aj preto mu dali fanúšikovia na sociálnych sieťach prezývku Lev. Keď ho s ňou novinári konfrontovali, len sa pousmial.

„Nuž, levy spia osemnásť hodín denne, ďalšie štyri majú sex. A jedia za dvoch. Takéto prirovnanie mi vôbec neprekáža,“ škeril sa.

Lev je aj symbolom sily a nezlomnosti. Po útrapách, ktorými si prešiel a po jeho veľkolepom návrate môžeme povedať, že to všetko má aj Zverev. Proti Etcheverrymu dnes bude v pozícii favorita.

Aj napriek tomu, že jeho súper zatiaľ nestratil na turnaji set a v doterajšom priebehu si poradil už s dvoma hráčmi z najlepšej dvadsiatky rebríčka ATP.

Tenistky s tetovaniami. Aké na sebe nosí Slovenka? Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niektoré skrývajú pod šatami, ďalšími sa hrdo...

Na Roland Garros ide do tuhého. V dolnej polovici mužského pavúka sú okrem Zvereva a Etcheverryho aj severania Holger Runne a Casper Ruud. Cesta odtiaľ do nedeľňajšieho finále sa zdá byť podstatne jednoduchšia, ako na opačnej strane žrebu.

Ak dnes Zverev uspeje, zrazu bude tam, kde pred rokom. Proti priechodnejšiemu súperovi. So šancou vykročiť za titulom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Zverev #Roland Garros 2023