Příznivci Tušla a Čermáka se u soudu váleli po zemi a křičeli. Peterková omdlela

  7:00aktualizováno  11:16
Obvodní soud pro Prahu 8 odročil jednání s dezinformátory Patrikem Tušlem a Tomášem Čermákem na 26. července kvůli dalšímu dokazování. S dalším mužem Zdeňkem Masárem měli obtěžovat Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra. K jednání dorazila zhruba čtyřicítka podporovatelů mužů. Tušl sám se obhajoval, že Kubka urážel Čermák a bývalá novinářka Jana Peterková. Ta před soudní síní zkolabovala.

Tušlovi za nebezpečné vyhrožování hrozí osm měsíců vězení, zbylým dvěma za výtržnictví podmínky. Všichni tři vinu odmítli. Po necelých 2,5 hodinách bylo jednání odročeno. Státní zástupkyně chce vyslechnout svědkyni. Obhájkyně Tušla se k návrhu na doplnění dokazování přidala. Chce doplnit výpis z hovorů do Kubkovy ordinace.

Advokát zbylých dvou Norbert Naxera chce předvolat další svědky. Tušl požadoval, aby Peterková s neúspěšným kandidátem na prezidenta Pavlem Zítkem byli jako svědci vyslechnuti, když k jednání přišli. Zároveň chce další informace od policie, jestli byl Kubek hlídán.

Stejně jako minulý týden v případě jednání s Janou Peterkovou k soudu dorazily desítky podporovatelů mužů. Soudní síň byla na rozdíl od přelíčení s Peterkovou hlídaná zhruba šesti členy justiční stráže, uvnitř čekali na zúčastněné těžkooděnci.

Na chodbě soudu příznivci mužů skandovali, zpívali, lehali si a požadovali větší síň. Zazněla hesla „Chceme větší sál! Veřejnost jsme my! Chceme naše práva!“ Soud je podle nich soukromá firma.

Skupina podporovatelů obou mužů na chodbě skandovala, na protest si také lehala na zem. Mezi nimi i dezinformátorka Peterková, která nakonec zkolabovala a musela ji ošetřit záchranka.

Soud s Janou Peterkovou

Při soudu Peterkové, které byla pravomocně potvrzená dvouletá podmínka s tříletou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy, se dav jejích příznivců vlámal do soudní síně. Vedle justiční stráže zasahovala i policie. Dva lidé byli zadrženi.

K účasti na středečním soudu je na Facebooku vyzval neúspěšný uchazeč o prezidentskou kandidaturu Pavel Zítko.Ten má být předvolán jako svědek, stejně jako Peterková, která rovněž k soudu dorazila.

Soud pustil videa, na kterých je zaznamenané údajné obtěžování. Kromě tří mužů na nich figuruje i Peterková. Ta je spolu s Tušlem na jednom záznamu čtyři dny před Vánoci před Kubkovým domem. Sama Peterková šéfa České lékařské komory označuje za Mengeleho.

„Opět jsem neviděl tu zbraň, se kterou jsem údajně pronásledoval Kubka. Neztotožnuju se s tím, co dělá pan Čermák s paní Peterkovou, to urážení a tak. Nikdy jsem nikoho nepodněcoval. Nedotýká se to ani Čermáka, ani Peterkové, ale mě. Psychicky je vězení strašně vyčerpávající, já nic nedělal, nechápu, proč za to trpím já,“ vyjádřil se k videu Tušl.

Poslední z obžalovaných mužů, Zdeněk Masár, dorazil pozdě. Bez problému byl vpuštěn do síně.

Někteří z podporovatelů, co se do síně dostali při přehrávání zvukových záznamů, komentovali, že na nahrávkách není Tušl. „Buďte ticho, aby nás nevyhodili!“ napomínal je další z nich. Sám Tušl se rozčiloval, že to není on a že jde o komedii.

30. května 2023

Při jednání byla puštěna i nahrávka, kde se Čermák natáčí před Flegrovým domem. „Tomu už ty vlasy ani neporostou. Ostříháme vám vlasy. Jardo, ty vlasatej orangutane, vylez ven,“ říká na nahrávce. Na ní je vidět i Tušl.

„Nerozumím tomu, proč je to pořád označované jako Tušl a spol, to video je tak pojmenované. Přitom to natáčel Čermák, je to jeho video, proč je to furt házené na mě? S tím videem bylo záměrně manipulované, když mluví soused, tak jeho hlas je ztlumený. To je účelové, protože pán říkal moc zajímavé věci. Nikdo si na nás v ulici nestěžoval, tudíž to nenaplňuje žádnou skutkovou podstatu,“ podotkl Tušl.

Dodal, že Flegra neobtěžovali a nikdo na nikoho neútočil. Podle něj se ukrajinští uprchlíci na rozdíl od něj dopouští výtržnictví. Prý byl uprchlíky napadený a policie nezasáhla. Zatímco když byli u Flegra, údajně přijelo pět policejních aut.

Peterková dostala za poplašné zprávy dvouletou podmínku, stráž musela krotit dav

Jediný, kdo zatím k nahrávkám před soudem podal nějaké vysvětlení, byl Tušl. Ostatní dva obžalovaní se zatím pokaždé vyjádřit odmítli. Čermák jen jednou podotkl, že z nahrávek nevidí, že by se stal nějaký trestný čin.

Na další nahrávce Čermák šel za Kubkem a natáčel ho, zatímco na něj křičel, kolik za lži o covidu dostal a že je zaprodanec. Šéf Lékařské komory ho ignoroval.

„To video je pana Čermáka, z 98 procent na něm mluvil pan Čermák. Co já jsem udělal? Že jsem tam šel? Že se někdo ptá, tak tady pak bude trestaný jako masový vrah? Za co? Že Čermák šel u nemocnice a ptal se ho na otázky, tak Tušl bude trestaný? Jsem emočně úplně zničený. Omlouvám se, že zvyšuju hlas, já jen chci, aby to všichni slyšeli,“ podotkl Čermák.

Tušl už trestaný byl

Státní zástupkyně připomněla, že již v minulosti byl Tušl odsouzený. Mimo jiné byl za nebezpečné vyhrožování své bývalé přítelkyně Obvodním soudem pro Prahu 9 v červenci 2020 odsouzen k třem měsícům vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Zkušební dobu mu poté soud o dva roky prodloužil.

Po jejich rozchodu jí totiž opakovaně vyhrožoval. Řekl jí třeba, že by si „zasloužila rozšlápnout ksicht jako šváb“ nebo že jí zmrzačí. „Ona týrala mě, podal jsem na ni několik žalob, otěhotněla, když jsme spolu bydleli,“ hájil se.

Tušl se podle obžaloby mezi listopadem 2021 a lednem 2022 snažil s Kubkem vynutit kontakt. Čekal na něj před domem, kde bydlel, zvonil na něj a domáhal se jeho přítomnosti, aby mu mohl pokládat otázky ohledně očkování proti covidu-19. Na Kubka čekal také před jeho pracovištěm, volal mu do ordinace.

Jeho jednání prostřednictvím Facebooku sledovaly podle státní zástupkyně stovky lidí. Tušl je podle spisu vyzýval, aby Kubka také kontaktovali. Cílem bylo podle obžaloby vybírat od lidí peníze. Někdy se jednání účastnil i Čermák, v tomto bodě obžaloby však viněn není.

Podle Flegra trojice není nebezpečná

Flegr už v případu před soudem v březnu vypovídal, že na něj muži spolu s dalšími lidmi před jeho domem vyčkávali zhruba třikrát a křičeli na něj urážky.

„Byla tam hrstka lidí. Tušl byl ten hlavní, který natáčel, snažil se získat videozáznam a nakrmit veřejnost zajímavým obrazovým záznamem. Objevili se tam lidi v tom jednom týdnu třikrát, nejsem si jistý, jestli to byla stejná parta,“ vypověděl Flegr.

8. března 2023

Flegr dodal, že si nemyslí, že trojice je nebezpečná, a dalších útoků z jejich strany se neobává, s čímž Tušl s Čermákem souhlasili.

Není to poprvé, co Tušl s Čermákem stanuli před soudem. Na konci loňského roku dostali pravomocné tresty za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích.

Tušlovi odvolací soud uložil desetiměsíční vězení, Čermákovi desetiměsíční podmíněný trest. Muži se dopustili trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti. Tušl byl také v lednu pravomocně odsouzen na 15 měsíců za vyhrožování zabitím strážníkovi a vydírání ženy, která na sociálních sítích archivovala a rozkrývala jeho dezinformace.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Meteorologové varují před saharským prachem. „Bude ho opravdu hodně.“

29. března 2024  10:04

Sobota bude nadprůměrně teplá, sluneční paprsky ale bude tlumit velké množství saharského prachu....

Ruské drony znovu udeřily na Ukrajinu, ta hlásí poškození energetiky

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  9:02

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Harvardova univerzita odstranila z knihy vazbu z lidské kůže. Omluvila se, že až nyní

29. března 2024  8:25

Americká Harvardova univerzita stahuje z fondu své knihovny publikaci z roku 1880, která byla...

Na západě Německa boural autobus se studenty, 21 z nich se zranilo

29. března 2024  8:12

Na německé dálnici A44 u Werlu východně od Dortmundu v noci na pátek havaroval autobus. Při nehodě...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...