Hlavní obsah

Na trhu s energiemi se stávají hitem měsíční fixace

Dodavatelé energií od začátku roku postupně zlevňují v reakci na klesající velkoobchodní ceny elektřiny a plynu. Roční a víceleté fixace se sice nacházejí pod vládním stropem, ještě výraznější slevu ale nabízí někteří menší dodavatelé, kteří se vytasili s produktem v podobě měsíční fixace, kdy se cena na každý měsíc odvozuje od spotových cen v předchozím měsíci. Velcí hráči na trhu ale podobný produkt nabízet neplánují.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Společnost Tedom Energie nabízí od letošního března měsíční fixaci, která je kompromisem mezi zakázaným nabízením spotových tarifů domácnostem bez průběhového měření a delší fixací. Od té doby dodavatel uzavřel několik tisíc nových smluv na dodávku elektřiny či plynu. Nové zákazníky láká příznivými cenami.

Ta červnová dosahuje u silové elektřiny 2 993 Kč s DPH za megawatthodinu (MWh), což je 51 procent pod vládním stropem. U plynu je cena dokonce 59 procent pod stropem a činí 1 247 Kč s DPH za MWh. Ke koncové ceně je ještě třeba připočíst distribuční poplatky.

„Cena se na daný kalendářní měsíc vypočítá jako průměr velkoobchodních cen energie obchodovaných na následující měsíc za posledních pět obchodních dnů předchozího měsíce,“ podpisuje Tedom Energie blíže svou cenotvorbu.

Další výhodou měsíční fixce od Tedom energie je skutečnost, že smlouva je uzavírána na dobu neurčitou, přičemž výpovědní lhůta je pouhý jeden měsíc, což v případě náhlého výrazného zdražení komodity na burze nepředstavuje pro odběratele příliš velké riziko.

„Měsíční fixaci u nás poptává i 100 zákazníku denně. Jedná se zejména o zákazníky, kterým skončila fixace, aktuálně ale registrujeme zvyšující se počet zákazníků, kteří jsou dokonce ochotni vyvázat se z nevýhodné fixace za cenu zaplacení pokuty,“ poznamenal ředitel společnosti Jakub Odložilík.

Smlouvu s měsíční fixací na dobu neurčitou s jednoměsíční výpovědní lhůtou nabízí i jiní dodavatelé jako například Eneka, Elimon, bezDodavatele či Halimedes. Podle dat Operátora trhu měly Eneka a Elimon k dubnu letošního roku každý kolem deseti tisíc odběratelů, v případě Tedom Energie to bylo skoro 15 tisíc. Jedná se tedy pouze o zlomek celkového podílu na českém trhu.

Lidé, kteří loni fixovali drahé energie, mají naději na lepší tarif

Finance

Hlavní slovo mají ČEZ, E.ON, Innogy či Pražská energetika (PRE). Novinky je proto oslovily s dotazem, zda rovněž plánují podobný produkt nabízet.

„O krátkodobých fixacích neuvažujeme,“ odpověděl za PRE mluvčí Karel Hanzelka. Stejnou odpověď Novinkám poskytl také mluvčí největšího tuzemského dodavatele ČEZ Roman Gazdík.

A podobně se vyjádřil i mluvčí E.ONu Roman Šperňák. „Jako stabilní dodavatel nakupujeme energie dopředu a průběžně a díky naší nákupní strategii se nám daří chránit naše zákazníky před negativními dopady a náhlými výkyvy trhu. I proto neplánujeme zavádět produkty s měsíční fixací,“ odpověděl mluvčí E.ONu Roman Šperňák.

„Co není zakázáno, to je povoleno“

Mluvčí Innogy Martin Chalupský se zase odvolal na to, že firma dodržuje platnou legislativu a spotové ceny domácnostem bez průběhového měření nenabízí. „Naší prioritou je spolehlivost a bezpečnost dodávek. Produkty založené na spotových cenách se v minulých letech ukázaly jako rizikové. Dnešní legislativa ostatně spotové ceny pro běžné domácnosti zakazuje,“ řekl Novinkám.

V případě měsíční fixace se ale jedná o nalezenou „díru na trhu“, a nikoliv o pochybný produkt, který je na hraně zákona. Podle analytika poradenské společnosti ENA Jiřího Gavora měsíční fixace totiž zákon nijak neporušuje, v opačném případě by proti tomu už Energetický regulační úřad zasáhl.

„V podnikatelském prostředí platí zásada, že co není zakázáno, to je povoleno, zejména když jde o vyplnění mezery na trhu a vychází to vstříc reálnému vývoji a poptávce zákazníků,“ řekl Gavor Novinkám. Zároveň však podotkl: „Z hlediska etiky podnikání je ale vždy nutné dbát, aby klienti znali podstatu produktu a byli si vědomi, že měsíční ceny mohou nejen zlevňovat, ale i zdražovat.“

A proč podle něj velcí dodavatelé měsíční fixace nenabízí? „Klienty největších dodavatelů bývají často konzervativněji naladění spotřebitelé, a pro ty cenové produkty vázané na spot opravdu nejsou určeny,“ vysvětlil s tím, že menší dynamické firmy se naopak zaměřují na zákazníky, kteří jsou aktivní a častější změny dodavatelů jim nevadí.

Nařízení vlády zakazující nabízení spotových tarifů domácnostem, které nemají průběhové měření, tedy tzv. „chytré“ elektroměry či plynoměry, platí souběžně se zastropováním cen do konce roku. Ministerstvo průmyslu a obchodu Novinkám již dříve sdělilo, že o předčasném zrušení zákazu neuvažuje.

Cena plynu je nejnižší za dva roky, není poptávka

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám