Hlavní obsah

Rusko nenašlo v Radě bezpečnosti zastánce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Kvůli zničené přehradě Kachovka se v úterý sešla na mimořádném zasedání Rada Bezpečnosti OSN. Její svolání požadovaly jak Rusko, tak Ukrajina. Část spojenců Kyjeva požadovala učinit Rusko zodpovědným za zničené přehrady. Generální tajemník OSN podotkl, že kdyby nezačala válka, nebyla by přehrada zničena.

Foto: Yuki Iwamura, ČTK/AP

Ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja

Článek

Generální tajemník OSN António Guterres přiznal, že nemá nezávislé informace o příčinách protržení Kachovské přehrady na řece Dněpr na Ukrajině. „Jedna věc je jasná – je to další ničivý následek ruské invaze na Ukrajinu,“ poznamenal Guterres.

Učinit odpovědným Moskvu požadovaly Polsko, Lotyšsko a Albánie. Hlavní spojenci Kyjeva v Radě bezpečnosti včetně USA a Británie se nezaměřili na obviňování Ruska, ale soustředili se na dopad protržení hráze a utrpení obyvatel v Chersonské oblasti. Ukrajinské úřady odhadují, že záplavy ohrožují 16 000 lidí na pravém břehu a 25 000 lidí na levém břehu, Rusy okupovaném břehu, napsal list The New York Times.

Americký velvyslanec v OSN Robert Wood před zasedáním Rady bezpečnosti řekl, že nedává smysl, aby přehradu zničila Ukrajina, aby zaplavila své území a donutila desetitisíce lidí opustit své domovy. „Rusko začalo tuto válku, Rusko okupuje tuto oblast Ukrajiny a byly to ruské síly, které loni nezákonně ovládly přehradu a od té doby ji okupují,“ prohlásil.

Šojgu: Ukrajinci odpálili Kachovskou přehradu sami, aby si uvolnili ruce

Válka na Ukrajině

Rusové opět obvinili Ukrajinu

Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja ovšem opět obvinil ze zničení přehrady Ukrajinu, která tím podle něj spáchala „nepředstavitelný zločin“. Podle něj bylo zničení přehrady součástí snahy zlepšit své pozice před plánovanou protiofenzivou a zastrašit obyvatelstvo.

„Vyzýváme generálního tajemníka OSN, aby konečně poskytl objektivní zhodnocení teroristických činů kyjevského režimu a odsoudil je,“ řekl Něbenzja. Nevysvětlil však, jak by Ukrajina pomohla své ofenzivě, kdyby zaplavila široká území podél Dněpru pod přehradou, kde už občas podnikala průzkum bojem.

Ukrajinský velvyslanec Serhij Kyslycja naopak ve svém vystoupení obvinil z tohoto teroristického činu Rusko. Cílem „ekologického a technologického terorismu“ Ruska je podle něj co největší destrukce a snaha způsobit co nejvíce civilních obětí.

Zasedání ale nic nemohlo přinést. Žádná deklarace by neměla šanci na schválení, protože právo veta mají všichni stálí členové rady včetně Ruska.

Kerč na Krymu bez vody. Místní havárie a plánované odstávky, tvrdí vodárny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám