Hlavní obsah

Dvořák končí v čele ČT. Nahradí ho jeho podřízený

Foto: Igor Zehl , ČTK

Novým generálním ředitelem České televize se stal Jan Souček.

Reklama

aktualizováno •

Finále o šéfa veřejnoprávní televize nakonec svedli dva kandidáti - současný ředitel Petr Dvořák a šéf brněnského studia Jan Souček.

Článek

Novým generálním ředitelem České televize bude od října šéf brněnského studia Jan Souček. Současný ředitel Petr Dvořák, který ještě před pár týdny platil za favorita, ve volbě neuspěl a končí.

Středeční souboj o ředitelské křeslo byl napínavý až do konce. Souček sice vedl nad Dvořákem od prvního kola, až ve třetím kole ale překonal potřebné minimum 10 hlasů pro zvolení, když pro něj hlasovalo 11 radních.

Funkce se ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.

Už v prvním kole volby vypadli krizový manažer Pavel Hřídel, kreativní producent ČT Jan Štern a bývalý šéf Primy Martin Konrád.

Souček ve své úvodní řeči uvedl, že není přesvědčen o tom, že ČT potřebuje extenzivní rozvoj. Televize by podle něj naopak měla zapracovat na rozjetých projektech a komunikaci.

Z jeho vystoupení bylo znát, že se připravuje spíše na variantu, že ČT v příštích letech nedostane výrazně více peněz do rozpočtu. Zmínil například, že je připravený sáhnout k redukci výroby. Stejně tak by pronajal část budov na Kavčích horách. „Tolik prostoru dnes nepotřebujeme. Z výdělku by se pak dala financovat revitalizace,“ uvedl Souček.

Z novinek zmínil, že zpravodajství by se mělo rozvíjet na moderní mobilní platformě. „Tam nám nesmí ujet vlak,“ uvedl Souček. Zmínil také možnost vytvořit společnou zpravodajskou platformu pro ČT, Český rozhlas a ČTK.

Mediální kariéra

„Řada lidí má dojem, že je a jejich problémy ČT opomíjí. Na tom musíme zapracovat kvůli udržení demokratické společnosti,“ uvedl Souček na jednání rady.

Absolvent práv Masarykovy univerzity Souček v médiích působí od roku 1994. Začínal jako redaktor na Nově, později se vypracoval do vedoucích pozic v Českém rozhlasu. Své angažmá v ČT odstartoval v Brně jako moderátor pořadu Dobré ráno a pracoval i jako šéfdramaturg tamního Centra zábavní tvorby. Brněnské studio ČT vede od roku 2014.

„Televize potřebuje nové impulzy a myslím, že jí mám co nabídnout,“ řekl Souček pro ČTK, když svoji kandidaturu oznamoval.

„V posledním období se můj názor, kudy by se měla televize ubírat, lehce liší od toho, co navrhoval současný management. Nesouvisí ani tak s tím, jaké pořady vyrábět, ale s tím, jakým způsobem by se měl stavět rozpočet a kolik peněz televize na svoje fungování potřebuje,“ pokračoval.

Souček vnímá i další výzvu, které musí média v dnešní době čelit. Podle něj jde o krizi důvěry. „Je to velký úkol stojící přede všemi médii veřejné služby, která mají být garantem toho, že lidé dostávají důvěryhodné a relevantní informace,“ dodal.

Současný ředitel Petr Dvořák ve svém úvodním projevu zdůrazňoval, že má se řízením televize zkušenosti, a nabízel pokračování stabilní politiky. „Je to výhoda pro instituci, kterou umím řídit, je to výhoda pro zaměstnance, kteří mě znají,“ uvedl Dvořák.

Nastínil, že chystal změny ve zpravodajství a publicistice. „Chceme udělat kompletní redesign Událostí, revizi zpravodajských a publicistických formátů. Založíme redakci krizového zpravodajství, která využije zkušeností reportérů z války na Ukrajině,“ uvedl Dvořák.

Podle něj byla potřeba také efektivněji pracovat v online prostředí a se sociálními sítěmi. Využít ve zpravodajství chtěl i umělou inteligenci. Podle Dvořáka by k webovému kanálu ČT Sport+ mohl přibýt ještě ČT Art+.

Na Kavčích horách by podle něj měla vzniknout také nová studia, v Ostravě celá budova za téměř 500 milionů korun.

Nový ředitel se volil ještě podle současných pravidel, ačkoli Sněmovna v květnu přijala novelu zákona, která mění složení Rady ČT. Novela však ještě čeká na posouzení Senátem a podpis prezidenta.

Reklama

Doporučované