Slota prišiel na súd za korupciu s barlou: Tlačili na mňa, nech sa priznám, inak z basy už nevyjdem

Pre účasť na zločine prijímania úplatku formou pomoci podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vo februári obžalobu na bývalého primátora Žiliny Jána Slotu. Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa v stredu začalo hlavné pojednávanie v tejto veci.

07.06.2023 09:25 , aktualizované: 10:45
ján slota súd Foto: ,
Ján Slota na súde v Banskej Bystrici, jún 2023.
debata (73)

Slota prišiel na pojednávanie s pohybovými problémami, podopieral sa jednou barlou. Zranenú má ľavú nohu, ktorá je obviazaná. Krátko pred deviatou hodinou sa dostavili aj jeho právni zástupcovia. Proces vedie sudca Michal Truban, na strane obžaloby je prokurátor Rastislav Hruška.

Ak súd rozhodne o jeho vine, bývalý šéf SNS má vyhliadku na 5 až 12 rokov za mrežami. Oproti kauzám, s ktorými bol v minulosti spájaný, pritom ide o pomerne „malichernú“ záležitosť – v aktuálnom prípade mal prijať úplatok niekoľko tisíc eur za to, že na žilinských súdoch vybaví zníženie trestu za spôsobenie smrteľnej dopravnej nehody.

„V žiadnom prípade nechcem uzavrieť žiadnu dohodu o vine a treste, necítim žiadnu vinu,“ vyhlásil Slota hneď na začiatku pojednávania. Následne začal prokurátor čítať obžalobu.

Slota: Je to veľký humbuk, ktorý si objednal šialený Igor z Trnavy
Video
Zdroj: TV Pravda

Slotov advokát Ivan Heger vyhlásil, že obžaloba je účelová a nedôvodná, postavená na nezákonne získaných dôkazoch.

„Nemožno ich považovať za také, ktoré by preukazovali vinu obžalovaného. Celé trestné konanie možno považovať za zástupný prostriedok smerujúci k tomu, aby inžinier Slota, ako bývalý vysokopostavený politický činiteľ, poskytol orgánom činným v trestnom konaní informácie, respektíve formy udania, smerujúce k iným osobám. Predovšetkým k súčasným verejným činiteľom,“ povedal obhajca.

Sudca advokáta prerušil, aby si obsiahlejšiu výpoveď nechal na záverečnú reč.

„Jednoznačne som v celom rozsahu obžaloby nevinný,“ zopakoval Slota. „Už pri výpovedi vyšetrovateľovi sa na mňa robil nátlak, aby som sa priznal, lebo v opačnom prípade z basy už živý nevyjdem. Odvetil som, že nechápem, čo je to za spôsob vyšetrovania,“ pokračoval.

„Od nikoho som nezobral nijaké peniaze a ani som žiadne nikomu neodovzdal,“ pokračoval Slota. Poprel, že by poznal jedného zo svedkov, ktoré proti nemu vypovedali. Druhého pozná, no je presvedčený, že aj on bol pod nátlakom. „Ako všetci kajúcnici, ktorí za to majú odmenu,“ podotkol.

Dostalo sa k nemu vraj aj vyjadrenie sudcu Pavla Polku, ktorého vo väzbe doslova terorizovali. „V noci ho budili, zapaľovali mu svetlo a nútili ho, aby účelovo udával. Odo mňa nijaký úplatok nezobral. Je pravda, že som sa s ním stretával, boli sme priatelia. Pán prokurátor tvrdí, že som zobral 5-tisíc eur, ale v žiadnom prípade som od neho nedostal nijaké peniaze,“ tvrdí.

„Pomaly som dôležitejší, ako vojna na Ukrajine. Vidíte to na prítomných médiách. Nevšímajú si iných kajúcnikov ako sú Imrecze a podobne. Toto je jeden politický humbuk a likvidácia sedemdesiatročného chorého človeka,“ posťažoval sa.

„Niektorí predstavitelia takzvaných elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorých hodnotím ako národnú katastrofu, v spolupráci s expertmi zo špeciálnej prokuratúry, nás v tejto spoločnosti dostali na úroveň päťdesiatych rokov boľševickej vlády. Je mi z toho úplne nanič,“ poznamenal. Podčiarkol, že verí v spravodlivosť, ktorá zvíťazí a súd je nezávislý orgán, ktorý rozhodne spravodlivo. „Na otázky odpovedať nebudem,“ dodal.

Slota potom požiadal, aby sa hlavné pojednávanie, dnes aj zajtra, konalo v jeho neprítomnosti.

„Je to vaše procesné právo, vašej požiadavke sa vyhovuje,“ uviedol sudca. Vzápätí Slota opustil súdnu sieň.

Slota čelí obžalobe z korupcie
Video
Zdroj: TV Pravda

„Je to jeden veľký humbuk, ktorý si objednal šialený Igor z Trnavy. Samozrejme, úlohy dal bývalému ministrovi vnútra. Ten to ďalej preniesol na NAKU, ktorá je podľa mňa národnou katastrofou,“ zopakoval Slota aj pred novinármi.

To, že by peniaze dostal a sprostredkoval, je vraj hlúposť. „Všetci hovoríte, aký som bohatý. Ja sa mám ulakomiť? A ešte by som mal robiť pre niekoho, koho som v živote nevidel?“ pýtal sa. Odchádzajúc zo súdu ešte spomenul, čo mu povedali vyšetrovatelia. „Vy nie ste cieľová osoba, my máme záujem o iných. Odvetil som, že nebudem udavačom, špinou,“ uzavrel a pomaly odkráčal.

V súdnej sieni sa k slovu dostal svedok Vladimír Machaj, od ktorého mal vziať peniaze Slotov známy Roman Kudláček. „Odovzdal som ich v Liptovskom Mikuláši v obálke,“ povedal Machaj. Ten zapríčinil dopravnú nehodu, pri ktorej sa v roku 2010 zranili viacerí ľudia a jeden umrel. Slota mu mal vybavovať zmiernenie jeho trestu, no na súde v Banskej Bystrici expolitik poprel, že by ho vôbec poznal. O úplatku, ktorý zobral aj Slota, však vypovedal sudca Polka, s ktorým to mal Slota riešiť.

Machaj mal odovzdať 10-tisíc eur Kudláčkovi. Z týchto peňazí mala ísť polovica práve bývalému politikovi.

fico počiatek slota Čítajte viac Kauza, v ktorej mal Slota "oholiť" Fica o milióny, sa vracia. Polícia už obvinila tri vysokopostavené osoby

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo februári na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu pre korupciu. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

„Prokurátor ÚŠP podal 27. februára na ŠTS obžalobu na obvineného J. S. pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci,“ priblížila hovorkyňa.

„Trestná vec bola pridelená zákonnému sudcovi na ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla pre TASR hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

V marci 2022 obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Slotu zo zločinu prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve. A to v súvislosti s vybavovaním rozhodnutí žilinského krajského súdu v roku 2018. Neskôr mu pribudlo aj ďalšie obvinenie z korupcie.

Vyšetrovateľ žiadal vlani na jar pre Slotu väzbu. ŠTS v Pezinku ho však prepustil zo zadržania na slobodu. Skonštatoval vtedy dôvody preventívnej väzby, ale nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. Najvyšší súd mu potom obmedzenia a povinnosti sprísnil tzv. elektronickým monitorovacím náramkom.

Video
Úryvok z videa, na ktorom Ján Počiatek a Dobroslav Trnka hovoria o Jánovi Slotovi ako o 'úplnom kráľovi', ktorý mal zarobiť na emisných kvótach a 'oholiť' ešte aj Roberta Fica (upozornenie, nahrávka obsahuje množstvo vulgarizmov).

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Ján Slota #ŠTS