Hlavní obsah

Odvolání Michailidu z vedení Pirátů vyvolalo vášně

Výsledek hlasování o odvolání Jany Michailidu z širšího vedení Pirátů vzbudil na sítích spory. Ostatně hlasování bylo těsné. Zapojily se do něj na dvě třetiny z 1200 členů, pro odvolání Michailidu bylo 53 procent, zbytek proti.

Foto: Piráti, Novinky

Pirátka Jana Michailidu

Článek

Odvolání Michailidu z republikového výboru například vítal šéf poslanců Jakub Michálek.„Piráti jasně odmítli totalitní ideologie, jejich zlehčování a propagaci. Naší společnou odpovědností je přijmout nové výzvy, které před nás život staví, s veškerým důmyslem a zkušenostmi moderní doby. A uskutečňovat reálná řešení, aniž bychom podlehli svádění extrémismu,“ napsal na Twitteru.

Slova o odmítnutí totalitních ideologií, jejich zlehčování a propagaci Michailidu nadzvedla „Naštěstí jsme hlasovali o něčem úplně jiném, protože já totalitní ideologie nepropaguju ani nezlehčuju, a většina členů to ví,“ kontrovala.

Na její adresu si přisadil i pražský první náměstek primátora Zdeněk Hřib. „Vnímám to jako odmítnutí zbytečných debat o pravo-levém dělení, které je přežitkem. Jak jinak si vysvětlit, že ‚pravice‘ u nás zvyšuje daně, chce znárodnit ČEZ a naopak Piráti hájí práva živnostníků? Definují nás činy,“ napsal.

Bartoš chce odstřihnout dezinformační weby od příjmů z reklamy

Domácí

Mezi prvními, kteří hlásili na sítích výsledky volby, byla pražská náměstkyně primátora pro životní prostředí Jana Komrsková. „Piráti dali jasně najevo, že si nepřejí, aby je kdokoliv spojoval s komunismem, antikapitalismem nebo anarchokomunismem. Díky!“ uvedla.

„Svazácký a totalitní“

Na to Michailidu opáčila: „Ták, tady kolegyně Komrsková (od minule si prý vykáme) již naznačila, co se stalo. Já pouze doplním podrobnosti: 47 procent proti, 53 procent pro.“

Zastání se dočkala u bývalých členů republikového výboru, například u někdejšího šéfa jeho jednatelů Dalibora Záhory. „Čekal jsem to horší, takže asi: Odpor žije, boj pokračuje!“ napsal.

Dan Leština připojil, že nezná demokratičtějšího člověka než Michailidu. „Byla obří čest v republikovém výboru spolupracovat a 47 procent hlasovalo především proti tomu, aby nám různí Michálci určovali, kam můžeme jít na přednášku a jaké můžeme číst knížky. Jestli je něco svazácký a totalitní…,“ ulevil si.

A zastal se jí i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). „Doufal jsem, že se to nestane. Znám tvoje osobní přesvědčení a věřím, že zcela upřímně myslíš to, že je tvůj pohled zcela demokratický a idealistický. Přijde mi podivné řadit tě mezi anarchokomunisty nebo stalinisty. To paní Komrsková dává ránu pod pás,“ uvedl na sítích. Věří, že s Michailidu budou dál spolupracovat na tématech v oblasti závislostí.

K vnitrostranickému hlasování se Piráti odhodlali poté, co Michailidu navštívila Dny antikapitalismu, které pořádala marxisticky orientovaná Nadace Rosy Luxemburgové ve spolupráci s trockistickou Socialistickou solidaritou. Michailidu se po kritice, mj. od šéfa pirátů Ivana Bartoše, bránila, že přednášky se týkaly avantgardního umění v revolučním hnutí a ukrajování lidských práv v současném Polsku a Maďarsku.

Piráti mají přetlak na pozici lídra kandidátky do eurovoleb

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám