Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obří bolest a smutek: 300 zvířat v zoo přežilo zimu i bombardování, zabila je voda z Kachovky

Autor: ula - 
7. června 2023
09:50

Když přišli zaměstnanci zoo v  Nové Kachovce v šest hodin ráno do práce, našli 300 utopených zvířat. Jak uvedli na facebooku, zachránilo se jen pár kachen a labutí. Situace je pro ně bolestná o to víc, když zvířata přečkala tuhou zimu bez topení a dobrovolníci se o ně starali, i když bylo město pod těžkou ruskou palbou.

Voda, která zaplavila novokachovskou zoo, zabila 300 zvířat - opice, poníky, mezky, mývaly, kozy, ovce, morčata, fretky, sysly a papoušky.

Zachránily se jen labutě a kachny. Labutě ovšem přišly o některá svá mláďata, narozená před pěti dny. 

Zaměstnanci zoo později na facebooku informovali, že párek labutí byl spatřen i se zbytkem svého potomstva a prosili veřejnost, aby případně pomohla zvířatům, která se zachránila.

„Celý rok se snažíme zvířata chránit. Zůstala v zoo, nebylo možné je evakuovat, silnice byla zablokována a zoo podminována. Před rokem místní shromáždili i příspěvky na krmivo na rok následující. Zoo přečkala tuhou zimu bez světla a topení, více než 60 zvířat si jedna ze zaměstnankyň vzala domů. Všechna přežila a na jaře se vrátila do zoo, “ píšou zaměstnanci zoo na facebooku s tím, že cítí velkou bolest a smutek.

Dva ošetřovatelé prý riskovali své životy, když byla zoo pod těžkou ruskou palbou a chodili se o zvířata starat.

„Udělali jsme maximum, abychom zvířata zachránili před okupanty. Děkujeme všem, kteří nám pomohli. Ale nyní už pomoc nepotřebujeme,“ truchlí zaměstnanci zoo.

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa