Útočníci u nás zkrátka nejsou tak kvalitní a dozrávají později, myslí si Milan Škoda

07.06.2023, 10:10
Rozhovory

České nejvyšší soutěži vládnou zkušení střelci, věkový průměr pěti nejlepších za uplynulý rok přesahuje hranici třiceti let. Jaký je recept na to, dostat se mezi nejlepší ligové útočníky? Na to a další otázky tentokrát odpovídá Milan Škoda (37).

Mezi nejlepší střelce uplynulého ročníku FORTUNA:LIGY patřili například Václav Jurečka (28), Jakub Řezníček (35), Jan Chramosta (32) nebo Mick van Buren (30). Pokud bychom brali v potaz elitní evropské kanonýry, najdeme jména jako Erling Haaland (22), Kylian Mbappé (24), Victor Osimhen (24) nebo třeba Christopher Nkunku (25). Zásadní rozdíl mezi oběma skupinami fotbalových útočníků bychom pochopitelně našli zejména v jejich kvalitě, nicméně hodně odlišná jsou i data narození.

Milan Škoda má na kontě 123 ligových gólů, tedy stejně jako legendární Antonín Puč. I on pak zažil v tuzemské soutěži nejlepší léta kariéry kolem třicítky. "Tím, že útočníci u nás zkrátka nejsou tak kvalitní, tak dozrávají později a ty góly u nich přichází s věkem, zkušenostmi a s tím, že se zklidní v koncovce," říká sedmatřicetiletý útočník, který naposledy působil v Mladé Boleslavi.

V aktuální epizodě podcastu Livesport Daily byla také řeč:

O práci útočníka s okolním tlakem

O Benzemovi a Zlatanovi

O přerodu ze stopera na obávaného kanonýra

O budoucnosti Milana Škody

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Tenhle rozhovor bych si řád přečetl, uvidim jestli najdu čas na formát "mluveného slova".

Reagovat
Losinho

Reagovat
Coutinho10

asi si na tento díl budu muset udělat čas , takže až půjdu z práce, tak cestou domů poslechnu

Reagovat
Kaspar

Hrozna ostuda tento klub jak je vedeny, s takovyma podminkama a oni uz ani nejsou schopny sahat na predkola

Reagovat
didosh

Reagovat
db18

"Útočníci u nás zkrátka nejsou tak kvalitní a dozrávají později"

A nebo jen nedostanou šanci tak brzy... Mbappému je 24 a debutoval v roce 2015, Haaland debutoval v 16, Osimhen v 19, Nkunku v 18.

Případně pak jdou ven jako Kozák s Vydrou.

Reagovat
verv

Reagovat
GrimeBaller98

To nen uplne pravda. Talenty mame, ale zbytecne sedi na lavickach, protoze se casto trenerum nehodi do taktickeho systemu. Vetsina tymy hraje na vysoke veze a na to potrebujes zkusenosti. Bohuzel si myslim, ze hodne utocniku nedostalo poradnou sanci a tak se nemohli rozvijet

Reagovat
GrimeBaller98

+ nase liga je strasne soubojova a ty mlady kluci na to vetsinou nejsou vubec pripraveni, jak fyzicky tak psychicky

Reagovat
j_mrazik

Talenti moc nedostávají šanci, pak to taky vypadá podobně v repre. Kdy mladý nadějný v repre začínající Kopic měl tehdy 25 let. To je hrozně pozdě. Je obrovská propast mezi U20/21 a Áčkem. Taky tu padlo, že kdo vypadá aspoň trochu schopně, tak rychle odchází.

Reagovat
j_mrazik

Navíc ta naše liga je hodně tvrdá soubojová, defenzivní, upracovaná...

Reagovat
smazaný uživatel

tyvole to je zas vzpomínání na dobu 10 let zpátky skoro už. V seniorské repre dostávaj šanci Lingr, Hložek, Čvančara, Jurásek, Zima, Sadílek jel na euro ještě z Liberce

Reagovat
John Obi Mikel

Tady je zas klišé. Nedostávaj šanci, soubojová liga,

Reagovat
bobis21

Ale vždyť to není klišé, ale pravda. Týmy radši nasazují hráče na hostování, než aby nasadili své mladé.

Reagovat
Kucka

No teď vážně, co je teda ta soubojová liga a proč je to zrovna ta česká? Je to proto, že většina hráčů má průměrný první dotek, často se hraje na oraništi a tím se dostávají do více soubojů o balon? Nebo že ligové týmy víc nakopávají balony/centrujou než jinde?

Reagovat
Kucka

Ok, hodně běháme, ale co ty souboje?

Reagovat
doshcz

to s tim souvisi, jak hodne behaj tak do sebe hodne vrazej

Reagovat
delfin

Reagovat
bobis21

Nejdřív nehrají, protože nemají zkušenosti.

Pak nehrají, protože kdyby na to měli, tak přeci hráli už dávno.

Reagovat
ratusek

asi jako máme za cíl poháry, a pak vypadneme hned v prvním předkole, abychom se mohli soustředit na ligu a vybojovat poháry.... tzv na Boleslav

Reagovat
didosh

Reagovat
Coutinho10

Tak poslechl jsem, ale jako mohlo by některý pasáže být slyšet víc, hlavně že reklamy jedou naplno, ale např. ten pozvaný v určitých momentech je slyšet méně zvlásť, když člověk třeba jede metrem jinak rozhovor zajímavý i to, že odmítl v zimě 2. tureckou ligu

Reagovat
kilobyte

Proč v tom srovnávání chybí u české ligy Kuchta (26 let), když má stejně gólů jako Buren? Nebo proč tam není nejlepší střelec La ligy Lewandowski (34 let) a nejlepší střelec Bundesligy Füllkrug (30 let)?

Kdyby Čvančara (23 let) tolik nechyběl, tak klidně mohl být v top3, Chytilovi (24 let) chyběli 2 góly na Burena. 2 roky zpátky vyhrál Hložek (tehdy 18 let) s Kuchtou (tehdy 24 let).

Reagovat
didosh

Reagovat
Kucka

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
delfin

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele