Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Novým ředitelem České televize bude šéf brněnského studia Jan Souček, nahradí Dvořáka

Jan Souček. foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Na sedmém jednání Rady ČT v letošním roce se ve středu řešil jediný bod: volba generálního ředitele ČT. Novým šéfem veřejnoprávní televize se stal dosavadní šéf brněnského studia ČT Jan Souček, který ve třetím kole získal 11 hlasů z 15. „Mám radost, že moje koncepce digitální transformace získala podporu,“ řekl ihned po volbě Souček.
  10:13aktualizováno  16:21

Nového ředitele ČT vybíralo 15 radních, pro zvolení bylo nutných aspoň 10 hlasů. Souček se funkce ujme 1. října, kdy skončí druhé šestileté funkční období Dvořákovi.

„Bylo to napínavé do posledního kola, pokud by se nepodařilo ředitele zvolit, čekalo by televizi pár pekelných chvil,“ sdělil po třetím kole volby Souček.

Podle svých slov chce nový ředitel zachovat stávající zpravodajskou práci ČT, která je podle něj na dobré úrovni.

Součka zaujaly také některé myšlenky protikandidátů Martina Konráda a programové postřehy Jana Šterna. „Ještě v létě chci jednat s ministerstvem kultury o novele zákona o ČT,“ řekl Souček a dodal, že chce také co nejdříve zahájit rozvoj digitální zpravodajské platformy.

Nový ředitel také požádal média o čas, nyní prý bude alespoň dva týdny odpočívat. Do Prahy se brněnský šéf stěhovat nehodlá. „Zřejmě budu dojíždět,“ dodal Souček.

Prospěje podle vás České televizi změna generálního ředitele?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 14. června 2023. Anketa je uzavřena.

ANO2152
NE635

Současný generální ředitel Dvořák za důvod své prohry označil článek na webu Info.cz o tajné dohodě mezi ČT a Novou o přelévání obsahu ČT na komerční platformu.

Napoprvé radní nového ředitele nezvolili, Petr Dvořák dostal pět hlasů, Jan Souček osm hlasů, jeden hlas získal Martin Konrád a jeden hlas byl prohlášen komisí za neplatný. Napodruhé získal Dvořák o hlas více, celkem ho zaškrtlo šest radních, Součka devět.

Na výběr měli radní v prvním kole stávajícího šéfa Petra Dvořáka, ředitele brněnského studia ČT Jana Součka, bývalého šéfa televize Prima Martina Konráda, kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela. To je výčet pěti z původních třinácti lidí přihlášených do konkurzu, kteří prošli do „finále“.

Jednání začalo v devět hodin. Jako první provedli členové rady los. Nejdříve prezentoval svou vizi současný ředitel ČT Petr Dvořák. Po něm mluvil Jan Souček, Martin Konrád a po krátké pauze Jan Štern. Jako poslední byl na řadě Pavel Hřídel.

Vize kandidátů v bodech:

Petr Dvořák:

Založíme redakci krizového zpravodajství, postavíme nové studio v Ostravě, dostavíme zpravodajské zázemí na Kavčích horách v Praze, vytvoříme sdílený televizní program.

Jan Souček:

Zlepšíme komunikaci s Radou ČT, rozvineme platformu iVysílání, dokončíme digitalizaci složek archivu ČT, spojíme síly ČT, ČRo a ČTK a v průběhu roku 2025 spustíme společnou veřejnoprávní mobilní zpravodajskou platformu.

Martin Konrád:

Budeme natáčet i z vyloučených regionů, zlepšíme ekonomiku ČT a zrušíme švarcsystém, upozadíme politiku a budeme klást důraz na ekonomiku či zdravotnictví.

Jan Štern:

Pozastavíme tvorbu krimi seriálů, pondělní okna naplníme reprízami, uděláme z ČT „český Netflix“, výrazně zvýšíme kvalitu rodinných seriálů v pátečním okně, uděláme rekonstrukci kanálu ČT2.

Pavel Hřídel:

Uděláme v ČT velký audit na klíčových pozicích i v oblasti energetiky, posílíme transparentnost a objektivitu vysílání ČT, zvládneme zachovat kvalitu vysílání i při nezvýšení koncesionářských poplatků.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...