Hlavní obsah

Hysterický tyjátr na soudu s Tušlem v Praze. Peterková sebou házela o zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Desítky lidí ve středu ráno přišly k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 podpořit Patrika Tušla, obžalovaného z nebezpečného pronásledování. Jednoho z příznivců ze soudní síně vyvedla justiční stráž, protože odmítl poslechnout soudkyni, která po něm chtěla, aby byl zticha. V roli svědkyně k soudu dorazila i za dezinformace odsouzená Jana Peterková, která na chodbě po svém výkonu padala na zem, což vypadalo, že kolabuje.

Pád Jany Peterkové na chodbě souduVideo: Aktu.cz/Novinky.cz

 
Článek

Před jednací síní vyzvala Peterková své a Tušlovy příznivce, aby si lehli na zem, což osazenstvo se slovy „co jiného nám zbývá“, učinilo. Následně začali na podlaze zpívat českou hymnu.

Kromě Peterkové je přítomen i další aktivista Pavel Zítko. Oba své názory na soud, stát či novináře hlasitě vyjadřují na chodbě.

Kvůli obavám z konfliktů a vzhledem k tomu, že se jedná o stejnou partu, která udělala nedávno bezprecedentní virvál na městském soudu u přelíčení s Peterkovou, provázejí jednání soudu zvýšená bezpečnostní opatření a kontroly. Uvnitř soudní síně jsou těžkooděnci a soud na jednání vydával vstupenky.

Zjitřená atmosféra u soudu s Patrikem Tušlem Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranka v akci

Na soud později dorazili další policisté a policejní antikonfliktní tým.

Peterková před 11:00 na chodbě soudu údajně zkolabovala, do péče si ji převzala záchranka.

Zdravotníci pak Peterkovou odvezli sanitkou pryč, zřejmě do nemocnice. Ze záběrů z místa události je patrné, že byla při vědomí.

Foto: Robert Procházka, Právo

Zhroucená Jana Peterková

Tušl čelí obžalobě z nebezpečného pronásledování kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové epidemie.

Tušlovo odvolání soud zamítl, za vyhrožování a vydírání si odsedí 15 měsíců

Krimi

Krátce po začátku jednání jednoho z Tušlových příznivců vyvedla kvůli rušení ze soudní síně justiční stráž. Podle zpravodaje Práva, který situaci sleduje na místě, muže vyvedli proto, že odmítl poslechnout soudkyni, která ho vyzývala, aby byl ticho. Muž si ale nedal říct a také se opakovaně soudkyně ptal, podle jakého zákona nesmí vysílat na Facebook.

Tušlovi fanoušci, kteří se kvůli naplněné kapacitě jednací síně nedostali dovnitř, na chodbě hlasitě skandovali, provolávali například „Chceme větší síň“. Řada z nich měla v jedné ruce mobilní telefon zapnutý na nahrávání videa.

Foto: Robert Procházka, Právo

Antikonfliktní tým dohlížel na příchozí lidi u soudu

Dezinformátorka Peterková vyzvala k podání kárné žaloby, dopis dostane i prezident

Krimi

Soud mimo jiné přehrával důkazy, jako například videozáznam, na němž Tušl pokřikoval mimo jiné spolu s Peterkovou na Kubka kvůli propagování vakcíny na covid-19. „Je to podvodník a vrah.“ křičeli před jeho domem. „Budeme sem chodit každý večer, je mi líto těch sousedů, kteří mají za souseda masového vraha,“ zaznělo na nahrávce, kterou před lety vysílali pro své příznivce na sociálních sítích a vyzývali je ke sdílení příspěvku.

Tušl obvinění odmítl, odmítl rovněž spojení s lidmi na chodbě soudu. „Nikoho jsem (k tomuto) nepodněcoval. Mám tady tím psychiku úplně na dně, vláčejí mě jako masového vraha. Je to odrovnávající. Distancuji se od dění na chodbě,“ prohlásil Tušl a sdělil, že jde o politickou provokaci. Z chodby se mezitím ozývala hesla jako „soud je firma“, „ztotožnit soudkyni“, „ve jménu Ústavy“ a další.

Foto: Robert Procházka, Právo

Obžalovaný Patrik Tušl v soudní síni

Tušla, kterého soudy již v minulosti pravomocně odsoudily za nenávistné výroky o Ukrajincích a vyhrožování k 15 měsícům vězení, přivedla eskorta ještě před začátkem jednání neveřejnou částí soudu.

Soudkyně nepovolila obrazové záznamy přímo z hlavního líčení, proti čemuž se přítomní lidé ohrazovali. Nechala přehrát videa, na kterých jsou záběry obtěžování, kterého se podle obžaloby měl Tušl dopustit.

Dav před soudem s Janou Peterkovou (30. května 2023)Video: Novinky

Tušl je spolu s dalšími dvěma muži stíhán také kvůli výtržnictví, a to kvůli tomu, že před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra podle státní zástupkyně předloni v listopadu pouštěli sirénu. Obžalovaní vinu odmítají.

Tušl už v lednu před soudem odmítl, že by se trestných činů dopustil. Nepopřel, že se Kubka snažil kontaktovat, lékař ale o něm podle něj lhal v médiích, chtěl si s ním proto promluvit z „očí do očí“. Nesouhlasil také s tím, že od někoho žádal peníze. Obžalovaní Čermák a Zdeněk Masár se v lednu vyjádřili k obtěžování Flegra tak, že trestný čin nespáchali.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zjitřená atmosféra u soudu s Patrikem Tušlem

Hlavní líčení soudkyně ještě dopoledne přerušila kvůli odročení na 26. července, kdy soud plánuje provedení dalších důkazů a výslechy svědků.

Účastníci akce se kolem poledne začali od soudu rozcházet.

Anketa

Vadí vám, jak se u soudu chovají lidé kolem Jany Peterkové?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23903 čtenářů.
Foto: Aktu.cz

Pád Jany Peterkové na chodbě soudu

Po vybití na soudu se skupina vydala na putování Prahou, v nemocnici dělali kravál u zraněného dveřmi

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám