Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Strach o papeže Františka (86): Svatý otec je po operaci kýly. Zákrok proběhl bez komplikací

Aktualizováno -
7. června 2023
19:43
Autor: ČTK - 
7. června 2023
11:18

Papež František se dnes odpoledne podrobil operaci břicha a zůstane v nemocnici několik dní. Oznámil to Vatikán. Podle prohlášení papež trpí břišní kýlou, která mu způsobuje časté a bolestivé střevní zácpy. Papež František už je po operaci, trvala tři hodiny a proběhla bez komplikací, oznámil podle AFP Vatikán. V roce 2021 František absolvoval plánovanou operaci, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni uvedl, že papež odjel do římské nemocnice Gemelli po dopolední generální audienci. „Pobyt ve zdravotnickém zařízení potrvá několik dní,“ uvedl Vatikán. Papežovi bude voperován břišní síťový implantát. Kvůli zotavování z operace šestaosmdesátiletý papež zrušil všechny audience až do 18. června, informovala agentura ANSA.

Podle původního kalendáře měl papež v sobotu v 18:00 SELČ vystoupit na shromáždění na Svatopetrském náměstí, kde se koná shromáždění za mír a bratrství, jehož se zúčastní i na 30 nositelů Nobelovy ceny, charitativní pracovníci a také vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi.

Operace papeže se uskutečnila v celkové anestezii a prováděl ji profesor Sergio Alfieri, který papeže operoval i před dvěma lety. Kromě operace střeva v roce 2021 měl nyní 86letý papež i problémy s kolenem. Kvůli tomu v poslední době používá invalidní vozík. František už dříve uvedl, že by na svatopetrský trůn rezignoval, pokud by mu zdravotní stav znemožňoval vykonávat mandát.

Papež František stojí v čele katolické církve deset let a na všech jeho cestách ho provázejí lékaři. Když mu bylo 21 let, prodělal zánět pohrudnice a přišel o část plic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

msamec3 ( 8. června 2023 00:23 )

Pro mě to jsou t.e.p.l.o... co zneužívají dětí a lidi jim věří od jak živá kradou vše lidem

Zobrazit celou diskusi