Hlavní obsah

Ukrajinci hlásí postup u Bachmutu. Slibné věci se ale dějí na jihu, tvrdí americké zdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské jednotky u Bachmutu postupují a pokoušejí se o obchvat po křídlech. Plyne to z vyjádření velitele ukrajinských pozemních sil Oleksandra Syrského na Telegramu. Už v pondělí to naznačila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Podle amerických zdrojů už ukrajinská ofenziva začala a postupuje nad očekávání dobře, ovšem v jiném místě.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na obrněném transportéru BTR na frontové linii poblíž Bachmutu. Snímek z června 2023

Článek

„Bachmutský směr. Obranné síly (Ukrajiny) pokračují v pohybu vpřed na křídlech. Nepřítel ztrácí pozice u Bachmutu,“ uvedl Syrskyj na Telegramu a své vyjádření doprovodil videem.

Rusové se k situaci u Bachmutu nevyjadřují, ovšem majitel wagnerovců Jevgenij Prigožin uvedl v úterý, že Rusové už Bachmut nedrží, a zmínil ztrátu pozic v Berchivce, kudy je veden jeden z přístupů do města okolo místní nádrže.

Postup na jihu. Už je to ofenziva?

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu naopak v úterý oznámil, že se Rusům podařilo odrazit ukrajinský útok vedený na frontě na území správní hranice mezi Doněckou a Záporožskou oblastí. Ministr bez potvrzení sdělil, že ukrajinské síly ztratily 3715 vojáků, 259 obrněných vozidel, 134 automobilů a 48 polních děl. Zničeno mělo být také 60 létajících aparátů.

Rusko se bez důkazů chlubí zničenými leopardy, Ukrajinci postupují u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Moskva ukázala, jak zničila Ukrajincům tanky. Podle ruských blogerů šlo spíš o kombajny

Válka na Ukrajině

Ukrajina popírá, že by tam vedla ofenzivu, může to ale být snaha neupozorňovat na místo, kde se její armáda pokouší o průlom. Ruští vojenští blogeři informovali v neděli, že tam Ukrajinci dobyli několik vesnic a postoupili až o tři kilometry. Podle nich postup pokračuje.

Telegramový účet Rybar uvedl, že pokračuje boj o Novodoněcké, kam pronikly čtyři ukrajinské tanky. Vojáky tam vysadila minám odolná obrněná vozidla. Nepřítel také postupuje na linii Olhovske - Levadne, napsal další bloger na účtu NgP raZVedka, Ukrajinci podle něj dál drží dobyté Neskučne.

Podle amerických zdrojů ukrajinská ofenziva skutečně už začala a postupuje úspěšně. Sloupkař listu The Washington Post David Ignatius napsal: „Bidenova administrativa je přesvědčena, že ofenziva začala v pondělí a Ukrajinci postupují na jih po několika osách. Hlavním cílem je přetnout pozemní most na Krym na jihovýchodě Ukrajiny. Zvyšuje to naděje, že by ukrajinské síly mohly postoupit k Mariopolu a Melitopolu.“

Boje o Levadne a Novodoněcké naznačují pokus o průlom směrem k Azovskému moři mezi Mariupolem a Melitopolem.

„Administrativa byla potěšena pondělním postupem, který byl lepší, než se čekalo, když ukrajinské jednotky postoupily silně zaminovanými územími na některých místech o pět až deset kilometrů,“ uvedl Ignatius, aniž by zveřejnil své zdroje. Institut pro studium války na posledních zveřejněných mapách vyznačil postup ukrajinských sil v této oblasti.

Bílý dům odmítl situaci komentovat. „Nebudu se nijak vyjadřovat k ukrajinským vojenským operacím,“ řekl John Kirby z Národní bezpečnostní rady podle serveru The Drive.

Dopad zničení přehrady na ofenzivu

Zatím není jasné, jaký vliv bude mít na ofenzivu zničení přehrady v Nové Kachovce. K tomu Kirby dodal: „Právě teď je příliš brzo, abychom znali jeho dopad na dění na bojišti.“

Podle mluvčího Kremlu hráz odpálili Ukrajinci, „protože nedosáhli svých cílů v rozsáhlé ofenzivě“. Šojgu dokonce přišel s tvrzením, že Ukrajinci přehradu zničili, aby mohli síly z Chersonské oblasti vrhnout na frontu, přičemž zaplavené nížiny u dolního toku Dněpru zabrání ruskému pokusu dostat se na západní břeh řeky, odkud se Rusové loni stáhli.

Ovšem zaplavení by pomohlo spíše Rusům, aby Ukrajinci nemohli po překročení Dněpru postupovat od řeky na Krym nebo k Melitopolu. Mohlo to narušit jejich plány, uvedl pro CNN nejmenovaný evropský představitel: „Vše, co mohlo být naplánované, by se zřejmě mělo znovu naplánovat. Záplavy postihly mosty a silnice v oblasti, takže je nelze používat tak, jak bylo naplánováno.“ Je ovšem otázkou, zda hlavní směr ukrajinského útoku měl vést právě tudy.

Ukrajina zahájila protiofenzivu, oznámilo Rusko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám