Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vláda ve Vimperku rozhodla o pomoci Ukrajině po zničení Kachovské přehrady

Česko

  11:27aktualizováno  18:20
Pomoc Ukrajině po zničení Kachovské přehrady schválila na výjezdním zasedání ve Vimperku vláda. „Ministerstvo obrany poskytne Ukrajině některé věci, které jsou právě pro řešení této katastrofy důležité,“ řekl premiér Petr Fiala. Jinak se vláda zabývala dopravní obslužností regionu či situací kolem otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

V rámci schválené pomoci vlády Ukrajině jde například o cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy, čerpadla na špinavou vodu, záchranné vesty.

Ministerstvo zahraničních věcí už v úterý oznámilo, že ministr Jan Lipavský schválil na pomoc Ukrajině deset milionů korun.

Ukrajina oznámila, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu na jižním toku Dněpru a chtěly tak zabránit tomu, aby ozbrojené síly Ukrajiny řeku překročily.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj již dříve upozornil, že ruské jednotky, které okupují část Ukrajiny, přehradu zaminovaly a reálně hrozí, že ji Rusové také odpálí.

Země, kde se jednoduše nedá projet z jednoho konce na druhý, nemůže být úspěšná

Na výjezdním zasedání na jihu Čech se ale vláda Petra Fialy věnovala hlavně tématům souvisejícím přímo s navštíveným místem či problematikou regionů obecně.

„V jižních Čechách se stát snaží už třicet let postavit dvě dálnice, ale stále se to v té definitivní podobě nedaří a já jsem přesvědčen, že to je faktor, který podvazuje rozvoj České republiky,“ řekl premiér Fiala.

„Platí, že země, kde se jednoduše nedá projet z jednoho konce na druhý, kde není dobré spojení mezi klíčovými městy, taková země má problém a nemůže být úspěšná,“ prohlásil předseda vlády.

Už před jednáním kabinetu navštívil premiér společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou a jihočeským hejtmanem Martinem Kubou budovaný obchvat Českých Budějovic a stavbu tunelu Pohůrka na dálnici D3.

Nové otáčivé hlediště? Nejdříve za 10 let

Kabinet Petra Fialy měl ve Vimperku na stole i materiál týkající se otáčivého hlediště v zahradě zámku v Českém Krumlově. „Hledali jsme cestu, jak můžeme spolupracovat na zachování otáčivého hlediště,“ řekl předseda vlády.

Jihočeský hejtman Martin Kuba po jednání se členy uvedl, že nové otáčivé hlediště, které by mělo být v bývalém zámeckém zahradnictví, by mohlo být nejdříve za 10 let. „Pouze za podmínky, že vláda se rozhodne to řešit,“ řekl Kuba. Je těžké podle něj odhadnout cenu.

S ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou se ve středu předseda vlády Petr Fiala v Českých Budějovicích seznámil s projektem výstavby Národní haly pro míčové sporty.

V krajském městě navštívil i nemocnici, která se v hodnocení organizace HealthCare stala za rok 2022 po třetí v řadě nejlepší nemocnicí v republice.

Stanjura plánoval škrty, musí ale počkat

Jednání o škrtech kvůli tomu, aby byl dodržen letošní schodek rozpočtu 295 miliard korun, premiér zavelel odložit.

Ministr financí Zbyněk Stanjura sice minulý týden plánoval, že na jednání vlády přinese návrhy, kde má stát ušetřit miliardy korun, aby se podařilo dodržet schválený schodek, ale podle premiéra to zatím není nutné, protože se má čekat na vývoj rozpočtu v létě. Na konci května byl přitom schodek rozpočtu už 271,4 miliardy korun.

„Pokud budeme letos muset šetřit, což nevylučuji, tak nechceme, abychom směřovali někam do infrastruktury nebo do něčeho, co prostě garantuje naši další prosperitu, ale snažili bychom se šetřit na provozních nákladech státu, ale jak to bude, to uvidíme teprve v dalších dnech. Tím odpovídám i na vaši druhou otázku, jestli se tím budeme zabývat dnes. No nebudeme, protože čísla o tom, jak se skutečně vyvíjí rozpočet letošního roku, uvidíme až v průběhu léta. Co je pozitivní, že zatím se výdaje vyvíjejí víceméně tak, jak jsme předpokládali,“ řekl Fiala v Českých Budějovicích.

„Musíme jako vláda šlápnout na brzdu, kdy jsme před pár týdny představili ozdravný balíček. Řekli jsme, že začneme s hubnoucí kúrou sami u sebe a více než 20 miliard korun uspoříme příští rok na platech a na provozu státu. Myslím, že nejméně stejně vysokou částku ale musíme vzhledem k vývoji hospodaření státu ušetřit na výdajích ještě letos,“ uvedl minulý týden ministr financí Stanjura po zveřejnění výsledků rozpočtu za prvních pět měsíců roku.

„Nebudou to populární kroky, stejně jako není populární náš ozdravný balíček, ale nemůžeme na letošek rezignovat a říct, že šetříme až od příštího roku,“ uvedl Stanjura o víkendu pro Českou televizi.

„Nevyvíjí se to dobře, ale ještě nemohu říci, že to nedodržíme,“ korigoval ho pak už v nedělní televizní debatě na Primě premiér Fiala. Řekl, že v létě budou přicházet příjmy z „windfall tax“ čili z daně z mimořádných zisků, z dividendy od elektrárenské firmy ČEZ a od Evropské unie.

Ve stejné debatě ho Babiš vyzval, ať radši předá vládu jihočeskému hejtmanovi za ODS Martinu Kubovi a sám jde dělat eurokomisaře.

Vláda nerozhodla o žádosti o půjčku

Vláda ve Vimperku projednávala také Národní plán obnovy. Jednání o něm dokončí příští týden.

Nerozhodla tak ani o žádosti o půjčku ve výši zhruba 170 miliard korun. Členské státy musejí případnou žádost o půjčku předkládat současně se žádostí o změny v už schváleném Národním plánu obnovy.

„Jde o to, abychom dobře zvážili všechny parametry a také všechna rizika, která to má,“ řekl po výjezdním jednání vlády ve Vimperku premiér Fiala.

Plán vznikl ke zmírnění dopadů covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost Evropské unie v letech 2021 až 2027. Česko z něj původně mělo ve formě grantů získat 179 miliard korun.

Autoři: , ,