Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Prahy vtrhnú vyhlásení chuligáni, Česi sa boja brutálnych scén. Spravia im z metropoly kôlničku?

Česko sa teší na veľkú futbalovú párty, stredajšie finále Európskej konferenčnej ligy medzi talianskou Fiorentinou a anglickým West Hamom sa však môže zmeniť na nočnú moru.

07.06.2023 11:38
West Ham Foto:
Fanúšikovia West Hamu v Prahe.
debata (4)

Do Prahy mieria desiatky tisíc fanúšikov, v drvivej väčšine bez vstupenky. Hlavné mesto bude v pozore nielen kvôli mnohým dopravným obmedzeniam. Ale aj preto, že priaznivci oboch klubov patria k obávaným chuligánom.

Písal sa rok 2006. A kto sa práve prechádzal ulicami talianskeho Palerma, z prázdninovej idylky z ničoho nič precitol do šialenej scenérie ako z vojnového filmu. V uliciach sicílskeho mesta totiž okolo polnoci začali vyčíňať priaznivci anglického West Hamu, ktorí sem prišli kvôli 1. kolu Pohára UEFA.

V centre rozpútali hromadnú bitku s fanúšikmi domácich, pri ktorej vzduchom lietali fľaše, stoličky aj stoly. Do bitky sa zapojilo zhruba 500 ľudí, sedemnásť osôb muselo byť so zranením prevezených do nemocnice. Polícii trvalo hodinu, kým situáciu upokojila.

Video

„Fanúšikovia West Hamu sa správali ako zvieratá. S fľašami v rukách sa potulovali ulicami a hľadali kohokoľvek, s kým by sa mohli pobiť,“ opisoval očitý svedok pre denník The Guardian.

„Premení sa teraz na Palermo aj Praha?“ uvažuje napríklad český portál CNN Prima News.

West Ham do českej metropoly mieri za finálovým duelom Európskej konferenčnej ligy, ktorý ho zvedie na jeden trávnik proti talianskej Fiorentine. A jeho fanúšikovia dorazia s vizitkou dosť možno najväčších anglických vyvrheľov.

Chuligánske jadro klubu z londýnskych dokov, ktoré kedysi vzišlo zo skinheadskej scény, o sebe dalo vedieť už mnohokrát. Napríklad pri madridskej mele z roku 1980, keď jeden fanúšik zomrel po tom, čo ho prešiel autobus.

Alebo v roku 1985, kedy sa jeho súputníci pobili na trajekte cez La Manche s fanúšikmi ďalších anglických klubov a výsledkom bolo päť pobodaných.

Rušno bolo aj v roku 2009, pri súboji s nenávideným arcirivalom Millwallom. Vtedy potýčky prebiehali ako na štadióne, tak aj v uliciach. Jeden z fanúšikov Millwallu bol dobodaný, West Ham po zápase nariadil 54 ľuďom doživotný zákaz vstupu na svoj štadión.

14. DAC - Slovan Čítajte viac Ja seno nežeriem! Prečo Calzona nechce rebela a zbojníka Weissa? Expert našiel dôvod

K svätcom však nepatria ani priaznivci Fiorentiny, pripomína portál.

Pred rokom sa Taliani bezprostredne po pricestovaní do Holandska brutálne pobili s fanúšikmi Twente, starosta mesta Enschede im preto následne zakázal vstup do mesta.

Už rok predtým sa „ukázali“ pri hromadnej potýčke s ultras Interu Miláno, na florentskej Piazza Alberti sa s protivníkmi do seba púšťali nielen päsťami, ale aj drevenými palicami.

Kvôli tomu všetkému sa teraz české hlavné mesto chystá na veľké policajné manévre. Na celosvetovo sledované stretnutie dohliadne priamo v uliciach niekoľko stoviek príslušníkov z poriadkovej, kriminálnej, dopravnej a cudzineckej polície.

Na bezpečnostných opatreniach sa budú podieľať aj členovia antikonfliktného tímu a ich kolegovia na koňoch, psovodi a letecká služba. Po ruke bude ďalších 300 dobrovoľníkov.

Situácii príliš nepomáha fakt, že štadión v Edene je oveľa menší, než by sa na takú veľkú akciu patrilo. West Ham aj Fiorentina dostali pre svojich fanúšikov iba po päťtisíc vstupeniek. Do mesta nad Vltavou sa pritom chystá zhruba 25-tisíc priaznivcov bez zakúpeného lístka.

Legendárne hlášky Zlatana Ibrahimoviča Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Unikátne nastavenie, mix zdravého a prehnaného...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiorentina #West Ham