reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD s Asusem ukázalo XDNA: HW akcelerace AI v notebooku s Ryzenem 7040

7.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD s Asusem ukázalo XDNA: HW akcelerace AI v notebooku s Ryzenem 7040
Nové procesory AMD Ryzen řady 7040 (Phoenix) jsou vybaveny technologií XDNA AI. Jde o integrovaný akcelerátor pro zpracování úloh umělé inteligence. Prozatím bude k dispozici v mobilních zařízeních.
Umělá inteligence je čím dál tím větším tématem. Její trénování vyžaduje desítky tisíc velmi výkonných GPU, pro koncové úlohy a běh samotných algoritmů už ale tak enormně vysoký výkon není potřeba (pokud tou úlohou nemyslíme nějakého chatbota zpracovávajícího kvanta konverzací najednou). To ale neznamená, že běží na čemkoli. Např. mobilní procesory v telefonech dnes už mají speciální čipy (NPU) pro běh algoritmů využívajících AI, protože je stále potřeba slušný výkon a nízkou spotřebu, kterou CPU nebo GPU pro takové algoritmy neumí tak dobře dosáhnout. V případě počítačů se s něčím takovým setkáváme u Applu a jeho procesorů řady M1/M2, už brzy to bude ale záležitostí také některých notebooků s procesory AMD Ryzen. Konkrétně půjde o řadu 7040 známou jako Phoenix. Ta má totiž speciální engine Ryzen AI (XDNA AI) původen od Xilinxu, který AMD před více než rokem koupilo.
 
AMD Ryzen XDNA AI
 
Právě ten je určen pro HW akceleraci algoritmů umělé inteligence, které má zvládat při vyšším výkonu a současně mnohem nižší spotřebě než GPU nebo CPU. Na Computexu 2023 byla technologie demonstrována na notebooku Asus Strix Scar 17 s procesorem AMD Ryzen 9 7940HS s integrovaným GPU Radeon 780M. Akcelerátor pro AI tu prováděl rozpoznávání obličejů pomocí algoritmu využívajícího systému umělé inteligence. Bohužel nebylo prezentováno žádné rozumné srovnání s jinými technologiemi, abychom si mohli udělat závěr o tom, jaký je vlastně přínos této technologie. Víme, že engine by měl být schopen zpracovávat 4 AI streamy najednou a AMD tvrdí, že její čip je v tomto ohledu výkonnější než Apple M2.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama