Hlavní obsah

Pekarová řešila s korejským protějškem i českého lékaře, který měl obtěžovat hygieničku

Setkání s předsedou jihokorejského Národního shromáždění Kimem Jin-pyoem využila ve středu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i k jednání o případu českého vojenského lékaře. Ten měl podle korejské strany v dubnu v Jižní Koreji, kam dorazil jako součást české delegace, údajně osahávat tamní hygieničku. Od té doby lékař Koreu neopustil a čeká jej soud. Detaily z jednání Pekarová nekomentovala s tím, že jde o citlivou záležitost.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Nechci k tomu sdělovat bližší detaily a informace, aby to neuškodilo celému průběhu vyšetřování. Jenom chci ujistit, že to téma bylo předmětem našeho jednání taktéž,“ řekla Pekarová Adamová. Záležitost podle ní probírali oba politici „velmi do detailu“, další vývoj nechtěla předsedkyně dolní komory předjímat.

„My jsme ale vyjádřili náš velký zájem o tuto otázku, aby zadržování, které už probíhá skoro druhý měsíc, tak nebylo už zbytečně prodlužováno,“ dodala.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) minulý týden v Senátu uvedla, že soud s lékařem má začít 19. července, lékař není zadržen, ale má zákaz vycestovat ze země. Právníci podle ministryně nadále usilují o smírné řešení. Případ je podle ní obestřen nejasnostmi a pochybeními, korejská hygienička neměla být na palubu vojenského letounu s vládní delegací vpuštěna a kontrola měla být provedena mimo letoun. Lékař se podle Černochové hygieničce opakovaně omluvil, záležitost označil za nedorozumění.

Stísněný prostor v letadle

Lékař s hodností podplukovníka do země v dubnu přicestoval s delegací ministra dopravy Martina Kupky (ODS)

Českého lékaře, který měl v Koreji obtěžovat hygieničku, čeká soud

Domácí

Server iDNES.cz napsal, že lékař v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Muž v rozhovoru pro server Seznam Zprávy odmítl tvrzení, že ženu obtěžoval, ale i to, že by byl v tu chvíli opilý. Podle serveru Lidovky.cz požadovala hygienička vysoké finanční vyrovnání, na kterém se strany nedohodly. Web také uvedl, že ve hře je kauce, díky níž by se lékař mohl vrátit do České republiky před vynesením verdiktu, kterou by musela zaplatit soukromá osoba.

Lékaře se v dopise zastalo pět podnikatelů, kteří byli součástí delegace a v letadle seděli poblíž. Podle podnikatelů se incident, pokud se stal, tak omylem kvůli stísněnému prostředí uličky letadla a chaosu při provádění hygienické kontroly.

Cestu absolvovalo více než 50 zástupců českých firem z Hospodářské komory ČR. Delegace nejprve navštívila Singapur, poté Jižní Koreu. Cílem bylo posílit spolupráci v logistice, kosmických aktivitách a moderních technologiích, v nichž oba asijské státy patří ke světové špičce.

Člen české delegace v Koreji obtěžoval místní hygieničku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám