Tomášek s nemocí SMA: Vítězný boj o místo ve školce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tomášek s nemocí SMA: Vítězný boj o místo ve školce

Školku a její osazenstvo Tomášek zatím pozoruje ještě jen přes plot. Brzy se k dětem připojí.
Školku a její osazenstvo Tomášek zatím pozoruje ještě jen přes plot. Brzy se k dětem připojí. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Postižení není prokletím pouze tělesným. Přesvědčil se o tom Tomášek Fiala (3) z Ostravy s rodiči, když ho chtěli umístit od září mezi děti do školky. Ukázalo se to jaké veliká potíž, a to kvůli zdravotní diagnóze kloučka. Trpí spinální svalovou atrofií.

Od loňského října se snažili rodiče umístit Tomáška mezi vrstevníky do školky. Úspěšní byli až teď. Zamítavá stanoviska k přijetí přišla z několika zařízení. Byla i taková, která neměla byť elementární slušnost, aby na žádost o umístění vůbec neodpověděla. Proč to? Je prostě zdravotně hendikepovaný...

Konečně úspěch

„Takto si asi představují inkluzi v Ostravě. Někteří se k nám vyloženě obrátili zády, ani s námi nechtěli komunikovat. Ty školky, které alespoň zareagovaly, se nejčastěji vymlouvaly, že nejsou bezbariérové,“ říká maminka Monika (32). Nakonec nezbylo, než se obrátit na zřizovatele, úřad Ostrava-jih, který zajistil školku u bydliště. „A paní ředitelka domluvila návštěvu, při níž byl syn velice akční, chtěl vyzkoušet každou hračku, a s dětmi se loučil jen velice nerad,“ uvedla maminka, které tím spadl mohutný kámen ze srdce.

Tomášek tak nastupuje mezi předškoláky, mezi něž patřila před lety i jeho sestřička Adélka. „Tady, sem!“ vykřikuje klučina před školkou, která sídlí pouhé tři minuty od jeho bydliště. Maminka Monika jej bude na vozíčku denně mezi děti dopravovat. Mezitím Tomášek ladí fyzickou formu na cvičeních, neurorehabilitacích, při hipoterapiích, tedy léčivých jízdách na koních a na dětských hřištích.



Přečtěte si
AHel
7. 6. 2023 • 16:10

je nedostatek míst ve školce pro zdravé děti... no nevím, blbý osud.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.