Osm alpských zemí, čtyřiačtyřicet překročení hranic a přes dva tisíce kilometrů. Herečka a ultramaratonkyně Lenka Vacvalová se vydala na svou vůbec největší běžeckou výzvu.

Na jejím konci bude nejen cíl, ale zejména další miliony korun na pomoc dětským pacientům.

Cestu od Jadranského moře k Ligurskému, konkrétně z Terstu do Monaka, která se táhne největším evropským pohořím, rozběhla před více než měsícem. Pokud vše dopadne dle plánu, zakončit by ji měla koncem tohoto týdne.

„Je to přesně ten typ trasy, která ti připomene, že abychom rostli, musíme si dávat vyšší cíle. Vyšší v tom smyslu, že nás převyšují a tak trochu i děsí,“ komentuje Vacvalová, pro kterou dvoutisícikilometrová trať představuje jednou tak dlouhou vzdálenost, jakou dosud naráz zvládla.

Trasa Via Alpina vedoucí z Terstu do Monaka

Na své v pořadí sedmé vytrvalostní trase nazvané Via Alpina má však obrovskou motivaci: pomoct mladým lidem, kteří to potřebují. Prostřednictvím platformy Darujme si kdokoli, kdo počínání běžkyně sleduje nebo mu fandí, může „adoptovat kilometry“ a přispět na dobrou věc.

Třiatřicetiletá rodačka ze slovenského Beluša chce aktuálním dobrodružstvím namotivovat veřejnost k přispění souhrnné částky přesahující 3 235 346 korun, což je suma, kterou Vacvalová vybrala loni. První dva miliony by měly padnout na zakoupení nejnovějšího ultrazvuku pro Dětské kardiocentrum ve Fakultní nemocnici Motol.

Každých dalších 150 tisíc korun pak půjde na speciální transportní boxy pro motolské plicní transplantační centrum, umožňující transplantaci plic i v dosud nemožných případech. Díky jednomu takovému boxu se „životnost“ orgánu prodlouží z dnešních šesti hodin na dvanáct až čtrnáct hodin.

Od června 2018, kdy se vydala na svou první dálkovou trasu, naběhala Lenka Vacvalová přes čtyři a půl tisíce kilometrů. Za sebou má například více než tisícikilometrovou stezku Colorado Trail či dvě stě třicet kilometrů v Laponsku, kde kromě vzdálenosti zdolávala s desetikilovým batohem na zádech i extrémní mráz a hluboký sníh.

„Když na cestách prožíváte krizi, setkáváte se sami se sebou v nejsyrovější podobě. A to je velmi těžké, protože jedna věc je poznat sám sebe a druhá naučit se přijmout. Pro mě je to takový nekonečný proces,“ přiznává.

Foto Jan Poláček

Dosud se Vacvalové – v součtu s probíhající výzvou – podařilo vyběhat na charitu přes jedenáct milionů korun. A přestože ji v úterý stihl nepříjemný pád, ještě není konec.

Dnů, během nichž lze podpořit dobročinný běh, stále několik zbývá. Přispět lze prostřednictvím platformy Darujme jakoukoli částkou.

„Tyhle projekty jsou vyjádřením lásky k běhu, pocta dlouhým trasám a přírodě. Ale hlavně je to poděkování životu, který nám dává možnosti žít podle svých představ. Je to projevení vděčnosti za to, jak moc nám bylo dopřáno. Je to trochu lekce pokory a každoroční připomenutí si, že když chceme dostávat, musíme i dávat,“ zdůrazňuje Vacvalová.