Hlavní obsah

Turecká lira klesla na další minimum, dostala se i pod korunu

Turecká lira ve středu dopoledne prudce klesla, její kurz se snížil zhruba o sedm procent a za dolar se v jednu chvíli platilo až 23,16 liry. Měna se tak ocitla na dalším minimu a její propad je nejvýraznější od krachu z roku 2021. Podle analytiků je to ale příznivý signál, že nová turecká vláda se zbavuje umělé podpory kurzu a přechází k tradičnímu tržnímu mechanismu, uvedla agentura Reuters. Kurz liry ve středu oslabil natolik, že už ani není na paritě s korunou.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Lira se dostala pod značný tlak po 28. květnu, kdy byl znovuzvolen dosavadní prezident Recep Tayyip Erdogan. Oslabovala už i před volbami, kdy se dolar prodával i za 20 lir. Další pokles přišel po volbách, od začátku roku lira oslabila o více než 19 procent. Ve středu před polednem stál dolar 22,98 liry.

Velice příznivý kurz má vůči liře i česká koruna, jež se v posledních dnech dostala na paritu. Ve středu k 13. hodině pak kurz oslabil o dalších 5,4 procenta, čímž se podle dat na serveru Patria dostal na 0,95 Kč za jednu liru.

„Za dobu Erdoganova prezidentování, od konce srpna roku 2014, turecká lira oslabila proti prakticky všem měnám světa, výjimkou je argentinské peso,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Česká koruna za dobu Erdoganovy vlády zpevnila vůči liře o více než 900 procent. Zatímco na začátku Erdoganova vládnutí coby prezidenta se lira prodávala o za více než 10,50 Kč, nyní už je tedy za méně než korunu,“ dodal Kovanda.

Inflace v Turecku klesla pod 40 procent, je nejníž za rok a půl

Ekonomika

Nový guvernér centrální banky

Erdogan o víkendu oznámil složení svého nového kabinetu. Pozornost se upřela na ministra financí, kterým byl jmenován Mehmet Şimşek. Ten byl dříve i místopředsedou vlády a má respekt v zahraničí i mezi investory. Şimşek už avizoval, že hospodářská politika se musí vrátit do racionálních mezí.

Trhy nyní čekají na jmenování nového guvernéra centrální banky, který nahradí Şahapa Kavcioglua. Právě za jeho působení v čele centrální banky Turecko za vysoké inflace snižovalo z Erdoganova popudu úrokové sazby, ačkoliv tradiční ekonomická teorie v takové situaci doporučuje sazby zvyšovat.

„Jsme svědky normalizace měnové politiky,“ řekl Tim Ash ze společnosti BlueBay Asset Management. „Já si myslím, že vidíme dopad toho, že Şimşek tlačí (tureckou centrální banku) k racionální politice,“ dodal.

Po většinu letošního roku turecké úřady aktivně zasahovaly do fungování devizových trhů a použily desítky miliard dolarů z rezerv, aby kurz liry udržely na stabilní úrovni. Podle bankéřů povede pokračující postupné oslabování liry ke zlepšení podmínek na trhu a k zastavení poklesu rezerv centrální banky.

„Lira se každým dnem blíží k úrovni, kterou nebude nutné bránit rezervami. Očekávám, že ztráty budou ještě nějakou dobu pokračovat,“ uvedl jeden z obchodníků na devizovém trhu. Prudké ztráty v rámci jednoho dne podle něj ukazují, že se měna blíží úrovním, které lze označit za očekávané.

Část analytiků se domnívá, že lira by mohla klesnout do pásma 25 až 28 lir za dolar. Měna už loni k dolaru odepsala kolem 30 procent své hodnoty, o rok dřív její kurz k dolaru klesl dokonce o 44 procent.

Turecká lira po Erdoganově vítězství klesla na rekordní minimum

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám