Hlavní obsah

Varování pro vládu: Rusové u nás chtějí vyzkoušet slovenský model

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéf BIS Michal Koudelka.

Reklama

Před novým typem dezinformací, které tajné služby nově zachytily v Česku, varoval šéf BIS Michal Koudelka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tajné služby varovaly vládní politiky, že v příštích měsících ruská propaganda využije zdroje a postupy úspěšné na Slovensku a začne je více zaměřovat na Česko. Větší zájem ruských trollů souvisí především s plánovaným uzavřením obranné dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy.

Koudelka podle informací Seznam Zpráv o tomto hrozícím nebezpečí mluvil s poslanci a kontaktoval kvůli tomu také ministra vnitra Víta Rakušana.

Oficiálně nechtějí Bezpečnostní informační služba ani Rakušan tato varování komentovat, Seznam Zprávám je ale potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů, které jsou s informacemi obeznámeny.

„Ta obava tady určitě je. Na okraji dezinformační scény už se to objevuje. Jde o problém, který vláda musí řešit. Diskutujeme o tom, jaké nástroje jsou vhodné,“ okomentoval obavy šéf sněmovního bezpečnostní výboru Pavel Žáček (ODS).

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) k tomu dodal: „Jakékoliv varování od bezpečnostních služeb je v utajovaném režimu, takže ho nemůžu komentovat. Platí ale, že česká a slovenská strana si pravidelně vyměňují informace o vývoji na dezinformační scéně obou zemí.“

Koudelka hrozbu naznačil i na bezpečnostním semináři konaném ve Sněmovně minulý týden. „Sílu dezinformací můžeme vidět na Slovensku, kde se jejich dlouhodobé působení promítá do názoru na válku na Ukrajině a na agresora. Do budoucna můžeme očekávat zvyšující se sofistikovanost v šíření dezinformací,“ uvedl šéf BIS.

Podle zdrojů, které mají o celé věci důvěryhodné informace, existuje obava ze dvou věcí: za prvé, že ruská propaganda v Česku využije témata, která si již úspěšně otestovala na Slovensku. Jde například o různé postupy psychologické manipulace.

„Zachytili jsme některé nové trendy, například takzvané ukradení symbolu. Vidíme, že se proti sobě staví česká a ukrajinská vlajka,“ uvedl například Koudelka na semináři.

Společná infrastruktura

Za druhé hrozí, že ruští trollové využijí „infrastrukturu“, kterou pro šíření dezinformací mají společnou jak pro Slovensko, tak pro Česko. Podle zdrojů Seznam Zpráv hrozí také snaha dostat některé z dezinformačních zpráv do mainstreamových médií.

Podle novináře slovenského Denníku N Vladimira Šnídla, který se zaměřuje na problematiku dezinformací, existují lidé oslovující jak slovenské, tak české publikum. Zmiňuje například Tomáše Špačka, asistenta jednoho ze slovenských poslanců.

„Nedělá vlastně nic složitějšího, než že přidává titulky do videí s Putinovými projevy nebo videí různých konspirátorů – třeba těch, kteří zpochybňují masakr v Buči. Tato videa se ve velkém šíří i mezi Čechy. Dá se říci, že si vybudoval solidní bázi i mezi českými dezinformačními aktéry,“ vysvětluje Šnídl.

Podle zjištění BIS musí být propaganda čím dál vynalézavější – kvůli sankcím a omezením ruských ambasád v Česku se musí tamní zpravodajci spoléhat více na kyberprostor.

Koudelka poslancům řekl, že tajné služby již na dezinformační scéně zachytily nový trend – zprávy a videa, které se snaží zpochybnit obrannou smlouvu s Amerikou. I tam se dá vystopovat paralela se Slovenskem, které podobnou smlouvu přijalo loni.

Slovenská zkušenost

„Můžeme odezírat, jak to probíhalo ve slovenském parlamentu při přijímání dohody stejného typu. Tam to vygradovalo až v to, že byly přijímány jakési dodatky ke smlouvě,“ popsal Žáček.

Naráží tak na situaci, kdy slovenská opozice masivně protestovala proti smlouvě. Expremiér Robert Fico dokonce organizoval petici, aby se o dohodě hlasovalo v referendu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve snaze uklidnit slovenskou veřejnost prosadila takzvanou „interpretační doložku“, která ujišťovala, že Američané na Slovensku nebudou stavět základny. Sklidila za to kritiku, že zbytečně podpořila narativ konspirátorů.

Politici české vládní koalice, které Seznam Zprávy oslovily, se shodují, že hrozbu neberou na lehkou váhu, zároveň ale doufají, že ruští trollové to v Česku nebudou mít tak snadné jako na Slovensku. „Průzkumy ukazují, že naši občané jsou odolnější,“ říká Žáček.

Slováci více věří dezinformacím

Z nedávného průzkumu agentury Ipsos skutečně vyplynulo, že Slováci jsou náchylnější věřit dezinformacím. Češi si také častěji než Slováci uvědomují, že jejich země je součástí ruské informační války. Jejich počet je navíc stabilní, zatímco na Slovensku lidí přesvědčených o existenci ruské propagandy ubývá.

Podle novináře Šnídla, který toto téma řešil s řadou analytiků, jsou za větší příchylností Slováků k Rusku tři důvody: historicky romantický pohled na Rusko, sentiment k minulému režimu a velký rozmach dezinformačních médií.

Rozdíl s Čechy vidí Šnídl v tom, že tu dezinformační rétoriku otevřeně nepřebírá tolik politiků jako na Slovensku. „V České republice toto nemáte. U vás ani Tomio Okamura nevypouští to, co na každé tiskovce šíří Robert Fico,“ dodává Šnídl.

Reklama

Doporučované