Hlavní obsah

Austrálie významně rozšíří jedinečnou mořskou rezervaci. Bude větší než Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie rozšíří chráněné mořské území mezi Tasmánií a Antarktidou. Oblast Macquarie Island Nature Reserve bude mít 475 465 kilometrů čtverečních, což je plocha větší než Německo či Polsko, a navíc se uzavře komerčním aktivitám, jako jsou rybaření a těžba. V pondělí to oznámila australská vláda s tím, že jde o lokalitu s velkým přírodním významem.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově žijí kolonie tučňáků.

Článek

Rezervace, jejíž součástí je stejnojmenný ostrov, je podle serveru CNN hnízdištěm množství ptačích druhů a domovem dalších jedinečných či ohrožených zvířat, ať už albatrosů, tuleňů, velryb, několika druhů tučňáků včetně tučňáka královského, který je místním endemitem.

„Chci ochránit naše oceány pro naše děti a vnoučata,“ uvedla australská ministryně životního prostředí Tanya Pliberseková. „Toto oznámení je součástí naší mise k zachování významných australských míst, obzvláště těch, která jsou domovem ohrožených druhů,“ doplnila šéfka resortu životního prostředí.

Zachová se pro další generace

Krok vlády vítají organizace zabývající se ochranou životního prostředí, podle nich jde o obrovskou výhru pro zdejší mořský život. „Tato zvířata spoléhají na to, že ve vodách obklopující ostrov Macquarie naleznou potravu. Ochrana takřka celé oblasti nám pomůže ji zachovat pro další generace,“ okomentovalo vedení nadace Macquarie Island Conservation Foundation pro CNN.

Oblast je od roku 1997 zapsaná na seznamu UNESCO, rezervace zde vznikla o dva roky později. Podobné „svatyně“ jsou podle šéfa australské organizace pro ochranu mořského života Darrena Kindleysidese zcela klíčové pro divoká zvířata. „Napříč Jižním oceánem rostou teploty, rychlost tání ledovců se ztrojnásobila. Komerční rybolov poškozuje oblasti s velkou biodiverzitou a narušuje potravní řetězce,“ uvedl Kindleysides.

Doplnil, že ochrana území pomůže místní fauně, aby se adaptovala na nové podmínky a vybudovala si odolnost vůči hrozbám.

Čtyři roky žila v Austrálii. Obří pavouky nacházela česká cestovatelka i v botách

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám