Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kanoe, či kajak? Prskavcovi přepínání dělá problémy, v Augsburgu si popletl nájezd

Balancování mezi kanoistou a kajakářem dělá olympijskému šampionovi ve vodním slalomu Jiřímu Prskavcovi chvilkami potíže. Při Světovém poháru v Augsburgu minulý týden zvolil v kajakářském semifinále stopu pro kanoisty. Své rezervy se však třicetiletý reprezentant snaží odstranit a před domácími fanoušky v Troje předvést co nejvydařenější výkon. Závody Světového poháru vodního slalomu můžete sledovat živě od pátku do neděle na programu ČT sport i ČT sport Plus.

Jiří Prskavec na tréninku v pražské Troji
zdroj: FB/Jiří Prskavec

Stalo se mu to v pátek při semifinále kajakářů, před nímž dopoledne absolvoval kvalifikaci na kánoi. Protivodná branka číslo osmnáct měla na každém typu lodi jiný optimální průjezd. "Na singlu byla určitě jistější možnost jet ji dokola, to znamená zleva doleva. Zatímco na tom kajaku bylo jednoznačné, že je to na to esíčko. To znamená, že se to najede zprava a vyjede se vlevo," přiblížil Prskavec.

Na kánoi stopu trefil, na kajaku to pak bylo horší. "Když jsem jel kajakové semifinále, z nějakého nepochopitelného důvodu jsem se najednou ocitl v tom levém nájezdu a říkal jsem si: Co děláš? Tady teď nemáš být! Naštěstí to nic neznamenalo, byla to ztráta nějaké půlvteřiny. Ale samotného mě překvapilo, že jsem takovou chybu udělal. Byl to trošičku zkrat," vyprávěl.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálová jízda Prskavce v kategorii K1 s ohlasem

I tato historka je důkazem, že zatím kombinování dvou kategorií nezvládá optimálně. "Člověk na tom musí zapracovat a musí dokázat hned po dojetí jedné kategorie okamžitě přepnout hlavu, hodit za hlavu ten první závod a soustředit se na ten další. Na tom budu muset zapracovat a možná si vzít inspiraci i od holek, které s tím mají daleko větší zkušenosti. Poptat se jich na to, jak to dělají ony," přemítal Prskavec.

Mrzí ho, že zatím nedokázal na kajaku prodat formu, ale rozhodnutí vrhnout se i na kánoi nelituje. "Kdybych po olympiádě v Tokiu nezačal jezdit na singlu, tak už bych tu možná neseděl," poznamenal mezi reprezentačními kolegy. Díky nové lodi nepřestal intenzivně trénovat. "Singl mi přinesl novu radost a trénink jsem jel stejně jako před těmi velkými úspěchy. Bez něj by mě to už třeba tolik nebavilo, je těžké se namotivovat," doplnil úřadující mistr Evropy.

Kanoisté ho mezi sebe přijali dobře. A jeho velkou fanynkou je nyní australská hvězda Jessica Foxová, která patří k nejlepším ženám v obou kategoriích. "Myslím, že obecně rodina Foxova jsou moji možná aktuálně největší fanoušci. Ti opravdu mají velkou radost, že někdo z kluků kajakářů začal jezdit na singlu. Oni celou dobu říkali, že to jde a že to ten kluk může dokázat, a já jsem toho trochu důkazem. Moc mi fandí. Když jsem šel na stupně, tak Jessica zrovna odcházela ze stupňů a úplně na mě skočila," řekl Prskavec.

Ve třiceti letech patří mezi kajakáři k těm starším, mezi kanoisty je situace jiná. "V singlířích je ta světová špička dost stará, pomalu všichni jsou starší než já. V tom kajaku to pomalu odchází a nastupují tam noví mladí. Zatímco v těch singlířích úplně ne, tam tomu pětatřicátníci vládnou," přiblížil.

Aktuálně je pro něj kajak prioritou, ale do budoucna nevylučuje, že se to může změnit. "Myslím, že věk kajakáře je kratší než singlíře, že singlíř může být na vrcholu delší dobu. Může být starší a pořád být jeden z nejlepších na světě. Věřím, že jednou se to může stát tak, že si řeknu, že už na to na tom kajaku nemám, tak budu dělat jenom singla," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články