Hlavní obsah

„Klasická smlouva, žádné dary.“ Jak se opravují tanky pro Ukrajince

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Vedle tanků T-72M4 CZ (na snímku) technici v Šenově nově opraví ukrajinské stroje T-64.

Reklama

Technici ve Vojenském opravárenském podniku v Šenově u Nového Jičína se chystají na speciální zakázku. Do areálu zanedlouho dorazí ukrajinské tanky T-64. Po revizi v Česku stroje zamíří přímo na frontu.

Článek

V rozlehlé hale, která má na délku víc jak 150 metrů, jsou pečlivě rozestavěné korby, pásy i věže.

Právě tady, v Šenově u Nového Jičína, zanedlouho spustí speciální zakázku. Desítky zdejších techniků či svářečů opraví ukrajinské tanky T-64.

Kolik strojů sovětského původu do Vojenského opravárenského podniku dorazí, nelze z bezpečnostních důvodů uvést. První fáze zakázky potrvá do konce letošního roku. Tanky, které stály dlouhé roky ve skladech, po revizi zamíří přímo na bojiště.

„Tanky byly používané jen v sovětských a postsovětských státech. Tyto stroje se budou na českém území opravovat poprvé. Bude to pro nás nová zkušenost,“ říká pro Seznam Zprávy Kamil Kučera, výkonný ředitel státní firmy Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ).

V místním areálu začali s opravami vojenských strojů krátce po 2. světové válce a mají dlouhodobé zkušenosti s opravami i vývojem armádní výbavy.

+2

Někteří technici nedávno odjeli na Ukrajinu, aby detailně viděli postup oprav T-64. V Česku na ně zpočátku dohlédnou ukrajinští kolegové.

„Zjednodušeně řečeno: je to jako rozebrat a složit auto. V postupu to neznamená nic nového. Samozřejmě se musíme seznámit s technologií výroby tohoto typu tanku, s jednotlivými komponenty. Může tam být složitější vedení kabeláže. Odborníci z Ukrajiny nás tímto procesem provedou,“ popisuje Petr Veselka, vedoucí speciální výroby.

Pracovníci firmy tak nejdřív odmontují pásy. „Na demontážním pracovišti oddělíme věž od korby a odšroubujeme veškeré součástky. Díly opravíme a pak stroj zase složíme zpátky,“ dodává Veselka.

Svatba

Kolik týdnů takový postup potrvá, zatím vedoucí speciální výroby nedokáže říct.

Na konstrukci haly jsou zavěšené obří háky. Jeřáb, který odděluje korbu a věž tanku, má nosnost 35 tun. „Když díly dává dohromady, říká se tomu stejně jak v autodílně – svatba,“ vtipkuje Rostislav Rožnovský z marketingového oddělení.

Obě smluvní strany jsou domluvené, že se v první fázi některé specifické součástky opraví na Ukrajině.

„Jsou přesně nadefinované a je jich okolo 30. Ve druhé fázi zakázky, po Novém roce, už budeme chtít tyto díly opravovat v České republice. Postupně chceme navyšovat podíl komponentů, které dneska neumíme řešit. K tomu budeme spolupracovat s dalšími státními podniky a ústavy,“ upřesňuje ředitel Kučera.

Žádné dary, nic takového

Smlouvu na opravu a modernizaci tanků T-64 ukrajinské armády uzavřel státní podnik na základě memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.

V Šenově zdůrazňují, že náklady nepůjdou z českého rozpočtu. „Je to klasická byznysová smlouva. Jsou použité standardní mechanismy, bankovní záruky. Žádné dary, nic takového,“ doplňuje výkonný ředitel.

Mnoho informací podléhá přísnému režimu utajení. Podnik například na základě dohody nesmí specifikovat, kolik tanků a za jak dlouhou dobu opraví. Není ani jasné, jak stroje do areálu dorazí. „Jsou to velmi citlivé informace. Druhá strana by je chtěla znát a mohla by škodit,“ vysvětluje Kučera.

V šenovských halách jsou rozestavené tanky T-72M4 CZ, tedy sovětské tanky s českou modernizací. Stroje vyvíjeli a vylepšovali právě tady, teď se těší na novou zkušenost.

„Pracují tady opravdoví srdcaři. Řemeslo se předává z generace na generaci. V Česku neexistuje výuční obor se zaměřením na opravu tanků. Pracovníci důležité znalosti získají až tady od zkušenějších kolegů,“ vysvětluje Rožnovský.

VOP CZ zaměstnává téměř 700 lidí a navyšuje počet vojenských zakázek, ačkoliv cílí i na civilní výrobu.

Nový projekt je první konkrétní výsledek spolupráce, která se rozvíjí po vzniku obranného klastru. Má podpořit vznik nových česko-ukrajinských společných podniků s cílem navýšit produkci vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny.

„Spolupráce obecně zahrnuje výrobu vojenské techniky, zvýšení výroby munice různých ráží (jak na stávajících kapacitách, tak nově vytvořených na bezpečných místech), rozvoj obslužných uzlů pro údržbu a opravy protiletadlových zbraní, jakož i spolupráci v oblasti špičkových technologií,“ dodává generální ředitel Ukroboronpromu Jurij Husjev.

První tanky T-64 po české revizi se mají objevit na ukrajinském bojišti ještě letos.

Reklama

Související témata:
Šenov

Doporučované