Jedna pochází z Rumunska a pohybuje se ve světě technologií, druhá je Němka a prosadila se v automobilovém průmyslu. Obě tyto dámy však spojuje jedno – do Česka se vydaly, aby zde stanuly v čele významných mezinárodních firem.

Violeta Luca vede společnost Microsoft v Česku a na Slovensku, Anna Osterthun zde zastává pozici Head of Region South v Porsche Central and Eastern Europe. Zásady úspěchu jsou podle obou univerzální nehledě na geografické hranice. V rámci úterního Forbes Women’s Summitu 2023 proto manažerky poradily, jak uspět kdekoli ve světě.  

„Respekt, integrita a odvaha snít ve velkém. To jsou podle mě vlastnosti, které vás dostanou až na vrchol,“ říká Violeta Luca, která vede tuzemskou pobočku Microsoftu třetím rokem. „Nikdy nebudete vědět všechno a často ani netušíte, jaké mezery ve vašich znalostech máte. Ochota poslouchat a učit se od ostatních tak, abyste i vy sami dokázali být v organizaci užiteční, je proto to, co vás dostane daleko,“ dodává.

„Odvaha a soucit, to jsou vlastnosti, které bych jmenovala já,“ přidává Anna Osterthun. „Díky první vlastnosti jsem se dostala do světa, nejdřív do Singapuru, pak do Česka, tedy do zemí, kde jsem nikoho neznala ani nemluvila místním jazykem. Ta druhá vlastnost z těchto cizích zemí naopak udělala domov,“ říká manažerka. Žena, která se hned po studiích sama vydala do jihovýchodní Asie, se do Česka přistěhovala před sedmi lety. Právě díky pochopení a empatii k lidem okolo se cítí zde však podle svých slov dávno jako doma.

S rostoucí mírou diverzifikace ve firmách jsou tyto vlastnosti podle manažerek čím dál důležitější. „Ať už pracujete kdekoli a s kýmkoli, to nejdůležitější je pochopit, jak přemýšlí a proč věci dělají tak, jak je dělají,“ vysvětluje Anna Osterthun.

„Největší lekcí pro mě proto bylo naučit se nevěřit vlastním domněnkám. Dnes věřím, že lidé obvykle nemají zlé záměry, proto je lepší dívat se na věci pozitivně a nic nepředpokládat,“ říká Violeta Luca. „Platí to o to víc v mezinárodních týmech či prostředí, kde se potkávají různé osobnosti,“ dodává.

Taková prostředí jsou ostatně podle obou dam ta nejefektivnější. I proto v rámci svých organizací obě podporují větší zastoupení žen ve vedoucích pozicích.

„Kdysi mě překvapilo, že ne všechny ženy chtějí být manažerky. Často totiž nemají dost odvahy. I proto jsem se rozhodla, že já sama to dokážu a ostatním ženám tak půjdu příkladem,“ vzpomíná ředitelka Microsoftu. V rámci firmy tak dodnes podporuje vzdělávání mladých žen i spolupráci s českými univerzitami. Sama je navíc členkou iniciativy v rámci společnosti, díky které mentoruje několik zaměstnankyň organizace.

„Každá žena, která se dostane do jisté pozice, by měla pohánět onen pomyslný výtah, který do vyšších pater pomůže i dalším ženám,“ souhlasně dodává manažerka společnosti Porsche. „Automobilový průmysl je tradičně mužský obor, jenže aby věci fungovaly, potřebujeme ve vysokých pozicích různé lidi. Ať už jde o jakýkoli byznys,“ uzavírá.